Astu sisään valoteokseen – Anne Katrine Senstadin Radical Light Seinäjoen taidehallissa

17.06.2021
radicallights haapamatti

Anne Kartrine Senstad: Elements VI. Kuva: Kirsi Haapamatti

KUVATAIDE | Norjalaistaiteilija Anne Katrine Senstadin Radical Light on meditatiivinen kokemus. Seinäjoen taidehalli ei pelkästään tarjoa teoksille puitteita, vaan on osa kokemusta.

Kirsi Haapamatti

Valoteos, installaatio, veistos, arkkitehtuurin tila ja äänimaisema. Norjalaiskuvataiteilija Anne Katrine Senstadin Elements VI hätkähdyttää koollaan, sitten kutsuu sisäänsä ja imeytyy verkkokalvoille ja kehoon, vaikuttaa kaikkiin aisteihin.

– Ajattelen, että ihminen tulee osaksi teosta, kun hän kulkee sen keskellä. Se on joka kerta erilainen, riippuen mistä suunnasta sitä katsoo ja miten sen läpi kävelee, taiteilija sanoo.

Senstadin Elements koostuu 29 pystysuorasta neonvalopylväästä, betonipilareiden ja harmaan bunkkerimaisen värimaailman keskellä. Valo on kaikissa pylväissä valkoista, mutta sen lämpötila ja sen vuoksi väri vaihtelee.

Taiteilija sanoo, että valo- ja ääni-installaatiot voivat olla mieltä avaava kokemus myös sellaiselle ihmiselle, joka ei ole kokenut taidenäyttelyissä kävijä. Jos ennakkoajatus on, että taide on jotain, jota katsotaan ulkopuolelta ja matkan päästä, installaatio voi yllättää. Sen keskelle saa mennä ja vaikka jäädä sinne.

JG Thirwellin äänimaisema kestää 111 minuuttia ja ulottuu näyttelyn molempiin osiin. Mikä estää jäämästä teokseen vaikka kuinka pitkäksi aikaa? Neonvalopylväinen sähkövirta saa aikaan vaimeaa surinaa. Jos tilassa ei ole muita tai vain vähän ihmisiä, surinan voi kuulla. Tulee tunne, että valo ja sähkö todella täyttävät tilan, kihelmöivät fyysisesti iholla.

annekatrinesenstad

Anne Kartrine Senstad. Kuva: Seinäjoen taidehalli

– Tämä on nyt kuudes kerta, kun Elements on esillä. Teos on joka kerta erilainen, sillä se muuntuu tilan mukaan. Ensimmäisessä versiossa käytin värillisiä neonvaloja, kuin mainosvaloissa. Tänne Kalevan navetan tilaan se oli hienoa päästä toteuttamaan. Tilan seinät, katto, ovet, kaikki tulevat osaksi teosta.

Elements VI on Radical Light -kokonaisuuden toinen teos. Toinen on The Sensory Chamber IV. Siinä suolapetiin, valkoisiin suolakiteisiin, heijastuu valoa ja kuvia eri väreissä. Teos tuntuu aivan toisenlaiselta kuin viereisen huoneen massiivinen, kaikki aistit täyttävä valopylväikkö. Suolapeti on lattianrajassa, ja teoksen katselua sävyttää jonkinlainen nöyryys. Katse on alas painuneena.

– Toivon, että tämänkin teoksen äärellä maltetaan viivähtää pidempään. Se voi ohjata meditatiiviseen tunnelmaan, taiteilija sanoo.

Kirsi Haapamatti

Radical Light -näyttely Seinäjoen taidehallissa Kalevan navetassa 4.9.2021 asti. Samaan aikaan esillä on viiden nykytaiteilijan yhteisnäyttely Pisto. Taiteilijoita yhdistää materiaalina tekstiili. Anni Haunian, Erika Hirsimäen, Ilai Elias Lehdon, Ninni Luhtasaaren ja Anna-Karoliina Vainion Pisto on näytteillä 21.8.2021 saakka.

pistoseinajoki

Ninni Luhtasaaren Pantera on yksi Pisto-näyttelyn teoksista. Kuva: Seinäjoen taidehalli

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua