Alexander Reichsteinin näyttely Ajan myötä avaa historian kerroksia vuorovaikutuksellisin keinoin

03.10.2019
Alexander Reichsteinin taideteos Kummat vieraat.

Näyttelyarvostelu: Leikkiin houkutteleva Ajan myötä -taidenäyttely hurmaa Salon Veturitallissa, jonne Alexander Reichsteinin on luonut viisi erilaista todellisuutta. Sirpa Pääkkönen kirjoittaa.

Alexander Reichstein: Ajan myötä -taidenäyttely Salon Veturitallissa.

Astu sisään taideteokseen! Tämän voit tehdä Salon Veturitallissa, jossa on esillä hieno ja vuorovaikutuksellinen Alexander Reichsteinin näyttely Ajan myötä. Taiteilija on luonut museon saleihin viisi erilaista todellisuutta, joista monet sukeltavat syvälle historiaan.

Ensimmäisessä salissa seikkailevat ihmishahmot aikojen takaa. Teos Kummat vieraat on hohtava videoinstallaatio, joka herättää henkiin ihmisiä menneiltä vuosisadoilta. Reichstein on luonut teräslangalla ja UV-valolla ääriviivamaisia ihmishahmoja, jotka loistavat pimeässä ja joiden välissä katsoja voi puikkelehtia.

Ne antavat tuntumaa pukeutumiseen, muotiin, uskomuksiin, uskontoihin ja historiallisiin tapahtumiin. Historian tuntemusta voi testata vaikkapa miettimällä, milloin elettiinkään aikaa, jolloin naisen uuma kiristettiin ampiaisvyötäröksi. Kävelyllä piti suojata pää päivänvarjolla, ettei aurinko ruskettaisi yläluokkaan kuuluvan kasvoja. Vain rahvas antoi auringon ruskettaa kasvonsa. Miehet kulkivat silinterihatussa.

Videoinstallaatio Kummat vieraat on hyvin viehättävä pikaretki menneeseen maailmaan. Samanlaisia pimeässä loistavia rautalankahahmoja Reichstein toi Helsingin Lux-tapahtumaan muutama vuosi sitten.

Mutatis Mutandis -teoksessa pääsee rakentamaan oman muinaisveistoksen.

Historia ja vuorovaikutuksellisuus jatkuvat myös seuraava salissa. Näyttelyvieras pääsee rakentamaan oman muinaisveistoksensa taideteos Mutatis Mutandis osana. Koko teos on tehty leikkimistä varten. Yhdistelemällä magneetilla varustettuja kivenmurikoita ja ihmisten ja eläinten jäseniä kävijä voi rakentaa toteemipaaluja ja muutella valmiita veistoksia irto-osilla. Täällä leikkiessä tuntee olevansa antiikin raunioilla. Hauskaa.

Seuraavassa salissa on vuorossa labyrintti. Arkkitehtonisesti labyrintti muistuttaa muinaista temppeliä tai pyramidia. Rakennusmateriaali tällä kertaa on käytöstä poistetut kirjat, joita museovieraat ovat lahjoittaneet teokseen.

Labyrintti ei pääty umpikujaan eikä siinä voi eksyä. Sellaisiinkin taideteoksiin olen törmännyt, että ulostulotien etsiminen on nostanut hikikarpalot otsalle. Salon labyrintissa ainoa uhka on törmätä kirjaseinään, koska sokkelon käytävät ovat kapeat. Teos on komean näköinen ja hauska.

Poistettu-teos vie kirjoista rakennettuun labyrinttiin ja muihin hylätyistä kirjoista syntyneisiin teoksiin.

Kaksitoista kuukautta vie tutkimaan vuodenaikoja. Taivaankappaleiden liikkeitä seuraamalla ihminen on oppinut määrittämään aikaa ja jakamaan sen kuukausiin, viikkoihin ja päiviin. Eri puolilla maailmaa käytetään erilaisia kalentereita. Niinpä kalenterit kiertävät näyttelysalin seiniä. Katsoja voi käydä merkitsemässä nimensä syntymäpäivänsä kohdalla.

Salissa on pieniä pöytiä ja tuolia, joiden ääreen voi asettua askartelemaan ja luomaan taideteoksen, joka kuvaa omaa syntymäkuukautta. Valmiin teoksen voi asettaa kalenteripuun oksalle. Tämä huone on ennen kaikkea lapsille, mutta näyttelyssä kehotetaan myös aikuisia tekemään taideteos omasta syntymäkuukaudesta.

Viimeisessä salissa veistoinstallaatio Arkipelago koostuu pienistä kivisaarista ja niiden asukkaista.

Reichsteinin näyttely Ajan myötä tarjoaa hauskaa katsottavaa ja tekemistä eri-ikäisille katsojille. Installaatiot leikittelevät taiteen ja illuusioiden rajalle ja niiden matkaan on mukava heittäytyä.

Sirpa Pääkkönen, teksti ja kuvat

Alexander Reichstein: Ajan myötä Salon taidemuseossa, Veturitalli, Mariankatu 14. Näyttely on avoinna 12.1.2020 saakka, ti–pe 10–18, la–su 11–17.