Tampere Filharmonian syyskausi käynnistyi vimmaisilla ja viimeistellyillä Prokofjev-tulkinnoilla

29.08.2019
Viulutaiteilija Valeriy Sokolov.

Konserttiarvio: Orkesterin ja Santtu-Matias Rouvalin yhteistyö oli taianomaisen tiivistä. Viulutaiteilija Valeriy Sokolov toi intensiivisessä ja taiturillisessa soitossaan esille Prokofjevin luomien melodioiden viiltävän kauneuden.

Tampere Filharmonian Kauden avaus I -konsertti Tampere-talon Isossa salissa 28.8.2019.

Sergei Prokofjevin tuotannolle on ominaista rakenteiden klassisuus, pyrkimys soinnutuksen uudistamiseen ja voimakkaat, takovatkin rytmit. Kun näihin yhdistää kirpeänsuloiset melodiat, musiikista tulee sydämeenkäyvää ja vastustamatonta. Tampere Filharmonian syyskauden avauskonsertissa kuulluissa teoksissa säveltäjälle tyypilliset piirteet tulevat esille melkein oppikirjanomaisesti. Esimerkiksi lyyrisiä melodioita kuullaan sekä g-molliviulukonsertossa että viidennessä sinfoniassa.

Viulukonserton toisen osan, Andante assain, teema rakentuu pienistä aineksista, mutta on haikeilla sävyillä taitetussa melodisuudessaan mitä kauneinta kuultavaa. Viulutaiteilija Valeriy Sokolovin soitto oli täysin hiottua ja ilmaisuvoimaista, ja viulun sointi oli tiivis, herkkä ja intensiivinen. Orkesteri eteni lempein harmonioin ja analysoiduin kudoksin, ja puupuhaltimet ilmensivät tiiviisti viulistin kanssa yhtenevää musiikillista ajatusta.Työskentely oli latautunutta, kokonaisuus huikea.

Konserton viimeinen osa, Allegro ben marcato, puolestaan edustaa Prokofjeville tyypillistä motorisuutta. Siinä niin Sokolov kuin orkesteri soittivat tinkimättömästi ja vimmaisesti. Orkesterin viulusoinnit olivat osassa välillä lasisen viiltäviä.

Viidennen sinfonian avausosa, Andante, muodosti niin vahvan kokonaisuuden, että se kirvoitti spontaanit aplodit luultavasti myös joiltain sellaisiltakin, jotka tietävät, että sinfonian osien välissä ei ole tapana osoittaa suosiota. Puhaltimien mattaisilla ja pastellisilla sävyillä alkanut osa jatkui ensin orkesterin utuisen pehmein, kuin aavistelevin soinnein, sitten kirkkain värein maalaillen. Rouvalin ja orkesterin yhteistyö oli taianomaisen tiivistä: kättään leiskauttamalla kapellimestari tuntui poimivan oivallisesta orkesterista milloin kirpeän trumpettihuudahduksen, milloin hehkuvia jousikommentteja. Vähitellen suureksi ja sinfoniseksi kehkeytyneen osan vahvaa latausta kasvattivat myös Tiina Laukkasen taiturillisesti tykittämät patarumpuosuudet sekä runsaan lyömäsoittajiston huipputyöskentely.

Santtu-Matias Rouvalin johtama Tampere Filharmonia osoitti olevansa kaikin osin huippukunnossa ja mikä parasta, soittajat näyttivät hurjan urakkansa keskellä hyväntuulisilta ja energisiltä

Tampere Filharmonian Prokofjev-konsertti kuullaan Tampere-talossa myös torstaina 29.8 kello 19.

Kikka Holmberg

Kauden avaus I

Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari
Valeriy Sokolov, viulu

Ohjelmisto:

Sergei Prokofjev: Viulukonsertto nro 2 g-molli
Sergei Prokofjev: Sinfonia nro 5 B-duuri