Taivas aukeni puistossa: Waltteri Torikan ikivihreä setti piti yleisön lämpimänä ja kiitollisena Laukon kartanon sadekuuroisessa illassa

30.07.2021
Laukko4 2

Waltteri Torikka esitti sarjan takuuvarmoja ikivihreitä Laukon illassa.

KONSERTTI | Kartanon puistossa kuullaan ja koetaan kesän aikana 20 ainutlaatuista konserttia upeassa ja vehreässä ympäristössä. Waltteri Torikan ilta keräsi paikalle noin 1 500 kuulijaa.

Waltteri Torikka, baritoni, ja Marko Hilpo, piano, Laukon kartanon konserttisarjassa 28.7.2021.

Vesilahden Laukon kartanon emäntää Liisa Lagerstamia on syytä kiittää koronavuoden hienosta kulttuurisatsauksesta. Kartanon puistossa kuullaan ja koetaan kesän aikana 20 ainutlaatuista konserttia upeassa ja vehreässä ympäristössä.

Muun muassa Samuli Putro, BEHM, Jonna Tervomaa ja Anna Eriksson ovat jo esiintyneet. Tänä viikonloppuna lavalle astuvat Neljä Ruusua ja Club For Five.

Elokuun iltoja valaisevat vielä esimerkiksi Johanna Försti, Jaakko Ryhänen, Suvi Teräsniska sekä sarjan 20.8.2021 päättävä Miljoonasade.

Ja kaikki tuo vain noin 40 kilometrin ja runsaan puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta!

* *

Siihen nähden, millaisen palveluksen niin esiintyville taiteilijoille kuin yleisöllekin Lagerstam on konserttisarjalla tehnyt, itse tapahtumat ovat jääneet anteeksiantamattoman vähälle maa- ja valtakunnalliselle huomiolle.

Kotikuntakin saa olla kiitollinen. Yksi Laukon konsertti-ilta puolitoistakertaistaa hetkeksi Vesilahden asukasluvun. Samalla Pyhäjärven etelälaidalle jää melkoinen tukku matkailijoiden euroja.

BEHMin Laukon-konserttiin 7. heinäkuuta oli saapunut 1 700 ihmistä. Kolme viikkoa myöhemmin Waltteri Torikan ilta keräsi paikalle noin 1 500 kuulijaa.

Torikan kaltainen kevyen ja klassisemman musiikin rajapinnalla liikkuva kotimainen supertähti sopi Laukon iltaan paremmin kuin hyvin. Häntä oli sinne myös odotettu – Lagerstamin mukaan juuri Torikan esiintymistä oli toivottu konserttisarjaan kaikkein eniten.

Tapahtumasta muodostuikin varsinainen oikeiden aikuisten Tammerfest. Yleisön keski-ikä liikkui 50–60 ikävuoden paikkeilla, ja paikalle oli tultu – sadekelistä huolimatta – kuin kauan odotetulle puistopiknikille.

Laukko3 2

Torikan konsertissa oli noin 2 500 kuulijaa. Puistossa riitti helposti tilaa kaikille.

* *

Television viihdeohjelman kautta suomalaisten sydämiin ponnistanut Torikka vastasi yleisön odotuksiin hienosti. Illan aikana vuoron saivat koti- ja ulkomaiset ikivihreät kuten Sua vain yli kaiken mä rakastan, From Russia With Love, Mustasukkaisuutta sekä Parla piu piano eli Puhu hiljaa rakkaudesta Kummisetä-elokuvasta.

Laulusovitus kuultiin jopa Joaquin Rodrigon alun perin kitaralle sävelletyn Aranjuez-konserton hitaasta osasta. Sitä on esittänyt tenori Andrea Bocelli; nyt sen veti Laukon lavalla ”Waltteri Torikka Tampereelta”, kuten esiintyjä itse kuvasi.

Ja juuri O sole mion hetkellä taivaalta näkyi hetken sinistä harmaiden pilvien välistä, vaikka itse aurinko ei houkutteluista huolimatta esiin tullutkaan.

* *

Monet illan kappaleista Torikka on laulanut levyllekin. Tekstin ja musiikin tuntemus olivat siis hallussa, joten sovituksissa ja esiintymisessä saattoi ottaa ylimääräisiä vapauksia. Niissä häntä pianolla säestäneen Marko Hilpon solistiset kyvyt pääsivät kunnolla oikeuksiinsa.

Maallikon korviin Torikan italian kielen osaaminen ja ääntämys kuulostavat täydellisiltä. Lisäksi hän laulaa vakuuttavasti pianissimo eli hyvin hiljaa. Näissä auttaa tietenkin oopperalaulajan peruskoulutus. Olen aikaisemmin kuullut häntä juuri oopperalavalla, Mozartin Don Giovannissa Savonlinnassa.

Waltteri Torikkaa tullaan tietenkin kuulemaan laulajana, mutta välispiikkauksiin tai kappaleiden taustoittamiseen lisäapu lavalla ei olisi pahitteeksi. Sen verran pidättyväistä ja hieman ujoakin hänen lavakarismansa on.

Tai no, hauskuutti hän kuitenkin kuulijoitaan tanskan kielellä ja lauloi onnitteluserenadin yleisön joukossa olleelle 90-vuotiaalle Ingalle. Yksi kuulluista kappaleista oli omistettu Torikan Caruso-villakoiralle.

Sähköisesti vahvistettuina äänet kantoivat rikkumatta kartanon puiston joka kolkkaan, ja kuulijat olivat myytyjä. Taivaskin aukesi kunnolla vasta, kun ilta oli juuri lopuillaan.

Laukon kartanon puistosta lähti kaikkien mukaan pelkkiä hyviä muistoja.

Kari Pitkänen, teksti ja kuvat

Laukko2 2

Laukon vohvelit ovat konsertti-illan toiseksi paras elämys.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua