Kuvat: HarperCollins
KIRJAT | Ruotsalainen tiedetoimittaja Maria Borelius saa elämäntaparemontin avulla apua väsymykseen ja selkäkipuihin. Hän löytää vaivojen taustalta matala-asteisen tulehduksen. Se on selätettävissä terveellisemmällä ravinnolla, riittävällä liikunnalla ja levolla sekä stressiä alentavilla elämyksillä.
”Terveellinen ravinto on luonnon, eikä ihmisen luomaa.”
ARVOSTELU
Maria Borelius: Hyvinvoinnin vallankumous – tulehdusta ehkäisevä elämäntapa
- Suomentanut Hanna Arvonen.
- HarperCollins Nordic, 2022.
- 394 sivua.
Rapistumisestaan huolestunut tiedetoimittaja Maria Borelius korjaa ruokailutottumuksiaan ja alkaa huolehtia riittävästä liikunnasta ja levosta. Elämäntaparemontin vaikutukset tuntuvat kehossa ja jaksamisessa. Hän huomaa, että fitnessvalmentajan ruokaohje auttaa vatsan pömpötystä merkittävämpiin ongelmiin. Oikeanlainen ravinto ja liikunta torjuvat hiljaista tulehdusta, jolla on yhteys moniin nopeasti lisääntyviin sairauksiin.
Pitkin maailmaa reissaava Borelius alkaa haastatella hiljaisesta tulehduksesta kiinnostuneita tutkijoita ja asiantuntijoita. Heistä monet ovat näkevät yhteyden fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin välillä. Vääränlaisen ravinnon ja liian vähäisen liikunnan ja levon lisäksi myös stressi aiheuttaa hiljaista tulehdusta.
Borelius täydentää terveellisen elämän reseptiä elämyksillä. Ihminen tarvitsee tunteita sykähdyttäviä kokemuksia esimerkiksi luonnossa tai taiteiden parissa.
Kehno kirja tärkeästä aiheesta
Hiljaisen eli matala-asteisen tulehduksen avulla keho pyrkii korjaamaan aineenvaihdunnan häiriöitä. Tulehdus jää päälle vääränlaisen ravinnon, liian vähäisen liikunnan ja stressin vuoksi. Ne sotkevat immuunijärjestelmän. Hiljainen tulehdus ja metabolinen oireyhtymä voivat johtaa moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, syöpäsairauksiin, kakkostyypin diabetekseen ja dementiaan sekä ennenaikaiseen ikääntymiseen.
Borelius tutkiskelee muutoksia omassa kehossaan ja reissaa eri puolilla maailmaa tutustumassa tutkijoiden löydöksiin ja vanhoihin viisauksiin. Tuntemuksistaan ja oppimastaan hän johtaa terveystietoa.
Ravinto ja terveys on laaja kokonaisuus. Koordinaatistolle sijoitettuna yksittäinen tutkimustulos on vain havainto. Terveystietoa on tuloksista muodostuva kokonaiskuva. Sen näkeminen vaatii osaamista ja perehtymistä.
Borelius uskoo löytäneensä koordinaatistosta aivan uuden akselin, joka selittää hiljaisen tulehduksen aiheuttamia sairauksia. Sille hän poimii omaan elämäntapaansa sopivia havaintoja. Kasvisravinnon terveysvaikutukset vaikuttavat kiistattomilta, mutta myös rasvaisesta kalasta, luomulihasta ja luomumaitotuotteistakin voi löytää hyödyllisiä vaikutuksia. Eikä hyvästä punaviinistäkään tarvitse luopua, vaikka se koostuu hiljaista tulehdusta ruokkivasta hiivasta ja sokerista.
Kirjan mittainen naistenlehtitarina
Mitä syvemmin Maria Borelius aiheeseensa uppoutuu, sitä vakuuttuneempi hän on siitä, että lähes kaiken takaa paljastuu hiljainen tulehdus. Sen todistavat itämaisen lääketieteen vuosituhantiset viisaudet. Saman totuuden ovat löytäneet uskonnolliset yhteisöt, tutkijat ja fitness-valmentajat.
Borelius haastaa koululääketiedettä ja lääketeollisuutta, jotka eivät tartu epäterveelliseen elämäntapaan, vaan tarjoavat oireiden helpottamiseen lääkkeitä.
Hiljaista tulehdusta ei hoideta pillereillä, vaan elämäntaparemontilla. Se ei ole helppoa, koska elintarviketeollisuus ympäröi nykyihmisen helpoilla ja halvoilla, mutta vahingollisilla tuotteilla.
Kiireisen perheenäidin omakohtainen esimerkki kertoo muutoksen vaikeudesta. Jääkaappi- ja kuntosalikuvaukset tuntuvat kuitenkin kirjan mittaiselta naistenlehtitarinalta. Mielikuvaa vahvistaa kymmenien sivujen reseptiliite.
Luonnon vai ihmisen luomaa ruokaa
Terveellinen ravinto on luonnon, eikä ihmisen luomaa. Siksi pitäisi välttää pitkälle prosessoituja valmisruokia, joissa on yli viisi valmistusainetta.
Boreliuksen tärkein resepti on sokereiden, gluteenin ja laktoosin välttäminen.
Sokeri on kehon polttoainetta, mutta ylimääräinen sokeri on myrkkyä elimistölle. Sokeripitoinen ravinto synnyttää kehossa insuliinivyöryn, joka yrittää käsitellä sokerin elimistölle vaarattomaan muotoon.
Muun muassa vaaleissa vehnäjauhoissa on helppoa ja vahingollista energiaa. Sen sijaan pitäisi syödä raskaampia hiilihydraatteja, esimerkiksi gluteenittomia kaurahiutaleita, raakariisiä, bataattia, kvinoaa ja tattaria.
Borelius suosittaa karsimaan lautaselta terveydelle vahingollisia ruokia sen sijaan että etsisi parantavaa ihmeravintoa. Muun muassa maito- ja lihatuotteiden kohdalla hän on valmis lipsumaan. Riittää, että suosii luomua, koska luomueläinten ravinto on enemmän tulehdusta ehkäisevää.
Rasvahappojen suhde on keikahtanut
Hiljaista tulehdusta suitsiva ruokavalio sisältää hyviä omega-3-rasvahappoja, runsaasti kasviksia, vihanneksia ja marjoja. Jokaisen aterian pitäisi sisältää reilusti proteiinia hiilihydraattipitoisen leivän tai pastan sijasta.
Sokerihuiput ovat kehon vihollisia ja ylläpitävät tulehdusta. Siksi ruokavaliossa pitäisi suosia hyviä, verensokeria maltillisesti nostavia hiilihydraatteja kuten bataattia, kauraa ja kvinoaa.
Borelius neuvoo syömään monipuolisesti pähkinöitä. Tavallisesti tarjolla olevat cashew-, pistaasi- ja maapähkinät eivät kuitenkaan ole kasvitieteellisesti pähkinöitä.
Ihmiskeho on parin miljoonan vuoden evoluution tulosta. Se ei ole ehtinyt sopeutua muutamassa sukupolvessa tapahtuneeseen ravinnon ja elämäntapojen mullistukseen.
Esimerkiksi rasvojen suhde on keikahtanut nykyihmisen ravinnossa. Saalistajakeräilijän ravinnossa omega-6-rasvahappoja oli kaksi kertaa enemmän kuin omega-3-rasvahappoja. Nykyisin tulehduksia edistävän omega-6-rasvahapon määrä on noin 20-kertainen terveelliseen omega-3-rasvahappoon verrattuna.
Omega 6:n lähteitä ovat esimerkiksi pika- ja valmisruoka, leivonnaiset, perunalastut, majoneesipohjaiset kastikkeet, friteeratut ruuat ja perunalastut. Terveellisempää omega 3 -rasvahappoa saa muun muassa rypsiöljystä ja kalasta.
Ravinnossa tulisi välttää tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Erityisen vahingollista on teollisesti kovetettu rasva, jota on muun muassa leivonnaisissa, uppopaistetuissa tuotteissa ja grilliruuassa.
Elämykset alentavat stressiä
Väärän ravinnon ja liian vähäisen liikkumisen lisäksi stressihormoni kortisoli lisää tulehdusta kehossa. Riittävä lepo ja myönteiset tunteet alentavat tulehdusta.
Yhteys tunteiden ja immuunijärjestelmän välillä toimii molempiin suuntiin. Tulehdus aiheuttaa sairaskäyttäytymistä, kuten eristäytymistä. Sairaus saa vetäytymään erilleen paranemaan.
Borelius uskoo, että ikääntymistä, sydän- ja verisuonitauteja sekä monia muita hiljaisen tulehduksen aiheuttamia sairauksia voi ehkäistä myönteisten tunteiden avulla. Sellaisia ovat muun muassa ilo, ylpeys, turvallisuuden tunne sekä ennen kaikkea elämykset.
Borelius ei puhu elämyksistä, vaan ihmetyksestä, jota voivat tuottaa esimerkiksi taide, kohtaamiset, auttaminen, luonto, matkailu ja urheilutapahtumat. Elämyksiä voi kokea itsekseen, mutta sykähdyttävää on myös, kun suuri joukko ihmisiä kokoontuu yhteisellä asialla. Esimerkiksi kirkonmenot voivat tarjota monenlaisia elämyksiä: sosiaalisia tapaamisia, hengen ravintoa ja taidetta.
Stressitasoa voi laskea esimerkiksi meditoinnin avulla. Ajatukset katkeavat ja mieli tyhjenee, kun toistaa mantraa, joka ei ole mitään ymmärrettävää kieltä.
Uutuuskirja on uusintajulkaisu
Hyvinvoinnin vallankumous – tulehdusta ehkäisevä elämäntapa (HarperCollins Nordic, 2022) löytyy talven uutuuslistoilta, mutta kyse on neljän vuoden takaisen kirjan ja Hanna Arvosen suomennoksen uusintajulkaisusta.
Maria Borelius ei ole terveysalan asiantuntija, vaan tiedetoimittaja ja yrittäjä, joka toimii neuvonantajana kansainvälisissä yrityksissä, akatemioissa ja instituutioissa. Hän on tehnyt työtä muun muassa yritysten yhteiskuntavastuun puolesta.
Vuonna 2006 Borelius nousi Ruotsin porvarihallituksen kauppaministeriksi. Ministeriura kesti kahdeksan päivää, kun paljastui, että hän oli 1990-luvulla maksanut pimeästi lastenhoitajalle ja jättänyt televisiolupamaksun maksamatta.
Tommi Liljedahl
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hanna Stormin esikoisromaani on katkeransuloinen jäähyväiskirje nuoruudelle – arviossa Kiltin tytön rakkaus
KIRJAT | Hanna Storm tekee onnistuneen siirtymän proosaan esikoisromaanillaan. Kiltin tytön rakkaus käsittelee ikääntymistä ja lasten hankkimista runollisesti.
Juhani Ahvenjärvi osoittaa taas, kuinka pieni on suurta – arviossa Pärskeet
KIRJAT | Juhani Ahvenjärvi on tullut tunnetuksi taajaman tarkkailijana, joka kohdistaa katseensa pieniin ilmiöihin. Pärskeet kutsuu lukijan pysähtymään arkisten yksityiskohtien äärelle.
Hyvää ja antoisaa elämää vaikeuksien keskelläkin – arviossa Eva-Riitta Siitosen Perheeni tarina
KIRJAT | Eva-Riitta Siitonen kertoo Sanna Wirtawuoren kanssa kirjoittamassaan elämäkerrassa omat ja rakkaimpiensa tarinat.
Insuliinihoitoja, kuppaa ja sydänvikoja: Waltari, Linna ja Päätalo olivat sairaita miehiä, mutta kirjoittivat romaanitaiteen historiaa
KIRJAT | Sisätautiopin emeritusprofessori Jukka Mustonen tutkii kaunokirjallisuutta lääketieteen ammattilaisen otteella.