KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Spice Girlsin Melanie C kertoo tarinaansa kuin istuisi hänen kanssaan kahvilla – arviossa Kaikki mitä olen

31.07.2023
Melanie C 2017356220223 2017 12 22 Night of the Proms Sven 1D X MK II 1232 B70I8727

Kuva: Sven Mandel / Wiki Commons

KIRJAT | Kuuluisuutta, glamouria, seikkailuja, stadionkeikkoja, pitkiä työpäiviä, lyhyitä yöunia ja median piinaa, niistä on poptähden elämä tehty.

”Melanie C:n omaelämänkerta purkaa ansiokkaasti poptähteyteen liittyviä ennakko-asenteita.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Melanie C: Kaikki mitä olen – minun tarinani

  • Suomentanut Jere Saarainen.
  • Minerva, 2023.
  • 350 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
Adlibris BookBeat Nextory Storytel

Kun aloin lukea Melanie C:n elämänkertaa, en oikein tiennyt, mitä odottaa. Ilmeisesti aseneteeni oli ennakkoluuloinen; pohdin, voiko poptähti osata kirjoittaa, ja yllätyin, kun tulin heitetyksi heti elämän syvään päätyyn. Melanie C aloittaa kertomuksensa varhaislapsuudesta ja vanhempien avioerokokemuksista, äitinsä uudesta puolisosta, uuden pikkuveljen syntymästä ja näiden elämäntilanteiden mukanaan tuomista muutoksista.

Kaikki mitä olen – minun tarinani -kirjaa (suom. Jere Saarainen; Minerva, 2023) lukiessa välittyy kuva erittäin kunnianhimoisesta, kohtalokkaasti elämään suhtautuvasta naisesta, jolla tuntuu olevan uskomattoman paljon fyysistä energiaa. Lapsena hän ei pysy aloillaan hetkeäkään ja purkaa tunteitaan tanssiin, josta ajattelee itselleen ensisijaista ammattia.

Laulajanura vie äidin keikoille uuden puolison kanssa, ja Melanie C jätetään kotiin kaksin teini-ikäisen tytön kanssa, joka jättää hänet heitteille.

Melanien kerronnassa vilisee yhtymäkohtia The Beatlesin tarinaan, mutta kaiken läpi leikkaa hänen intonsa ja energisyytensä, halu tulla joksikin. Melanie sanoo esiintymislavan olevan hänelle turvallinen paikka, jossa hän haluaa tulla nähdyksi. Vaikka muuten olisi ujo ja epävarma, lavalla on lupa olla oma itsensä, kokonainen.

Melanie C vaikuttaa kirjan perusteella yllättävän samanlaiselta kuin hänestä Spice Girlsin kautta välittynyt kuva. Hän ei koreile, vaan elää tanssista ja musiikista sekä rakastaa esiintymistä. Melanien äiti oli ilmeisen lahjakas laulaja, vaikkei saavuttanutkaan sen suurempaa läpimurtoa, ja loi Melanie C:n ympärille maailman, jossa oli mahdollista tavoitella unelmiaan. Lapsuudessaan Melaniella oli mahdollisuus tanssia ja laulaa, vaikka siihen ei olisi aina ollutkaan varaa.

Kirjan perusteella Melanie C: on voinut elää taiteellisesti rikasta ja luovaa elämää haasteista huolimatta. Isä löysi avioeron jälkeen uuden elämäntavan ja Mel C pääsi kesäisin matkustelemaan tämän töiden perässä erityisesti Espanjaan ja Ranskaan.

* *

Spice Girlsin tarina on yksi kirjan keskeisimmistä teemoista ja bändin elämää ja tyttöjen välistä yhteyttä kuvataan ansiokkaasti. Ristiriitoja alkoi ilmestyä bändin menestyttyä ja paineiden kasvettua, mutta tiukan paikan tullen porukka pelasi yhteen.

”Aina kun piti tehdä tärkeitä ja mullistavia elämänmuutoksia, me vain nauroimme.”

Spice Girlsin alkuvuosien manageri Simon Fuller sai potkut yhteisellä päätöksellä, kun hän oli alkanut tuntua bändin jäsenten mielestä vaikealta.

Spice Girlsien suosion intensiivisin kausi kesti pari vuotta ja loppui siihen, kun Geri Hallwell päätti yllättäen jättää bändin. Myöhemmin viisikko palasi vielä yhteen tekemään yhden kiertueen ja yksittäisiä keikkoja ja ristiriidat saatiin selvitettyä. Bändin jäsenten välillä on riittänyt draamaa, mutta he ovat myös löytäneet tapoja ratkaista tilanteita ja ovat siksi edelleen hyviä ystäviä.

Melanie C:n elämä on kuitenkin tämän kirjan keskiössä. Kirja on ennen kaikkea kertomus juuri Melanie C:stä ja siitä, miten hän löysi oman äänensä ja itseluottamuksensa. Meno on hurjaa ja tapahtumat vaihtelevat nopeasti. Kuuluisia ihmisiä, managereita, tuottajia ja levy-yhtiöväkeä pyörii hänen ympärillään myös soolouran alkuvaiheilla. Kuitenkin hänen omat henkilökohtaiset tunteensa ja haasteensa tulevat esiin kaiken glamourin ja muuttuvien tilanteiden läpi. Hän on supertähti, mutta samalla ihan tavallinen ihminen omine rajoineen.

Kun Mel C alkaa tehdä soolouraansa, hän kiertää myös pikkupubeja ja kuppiloita saadakseen näkyvyyttä. Spice Girls lensi suoraan tähteyteen, mutta sooloartistina Melanie pääsi kokemaan myös pienempiä areenoita ja lopulta myös menestystä.

Melanie tuo esiin myös menestymisen pimeän puolen, joka erityisesti Brittein saarilla kiteytyy mediaan ja sen myötä julkisuuteen. Tabloid-lehdet eivät kohtele kiltisti kuuluisuuksia; yksi esimerkki tästä on, kun Melanie synnytyksen jälkeen kotiin palatessaan ja keisarileikkauksen läpikäyneenä joutuu paparazzien jahtaamaksi.

Mieleenpainuvinta kirjassa ovat kuvaukset Spice Girlsin alkutaipaleesta, heidän vahvasta uskosta omiin mahdollisuuksiinsa ja raikkaasta suhtautumisesta musiikkimaailman pomoihin. Spice Girls halusi päättää omista asioistaan ja niin he myös tekivät. On myös ymmärrettävää, että kokemattomuutensa tekia he eivät osanneet ratkaista kaikki eteensä tulleita ongelmia tai sisäisiä ristiriitojaan.

* *

Vaikka Melanie C kävi menestyksen alkuvaihaiden jälkeen syvällä, hän onnistui tekemään upean uran paitsi maailmankuulun tyttöbändin jäsenenä myös sooloartistina. Kirjan luettuani arvostukseni Spice Girls -ilmiötä kohtaan kasvoi entisestään.

Kirja on myös kiinnostava kulttuurihistoriallinen katsaus musiikkimaailman muutokseen 1990-luvulta 2020-luvulle. Yhden ihmisen tarina peilaa aikansa ilmiötä.

Kaikki mitä olen on vaikeista hetkistään huolimatta kevytlukuinen ja raikas. Kirjassa on myös aimo annos girlpoweria, jonka ytimessä taitaa olla positiivinen usko itseen ja periksiantamattomuus omien unelmien suhteen.

Johanna Peltola

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua