Sota ja rangaistus avaa Putinin maailmankuvaa ja kertoo Zelenskyin tarinan

30.03.2024
KansiZygar

Mihail Zygar. Kuvat: Nadya Alexandrova / Otava

KIRJAT | Lähes 500-sivuisessa kirjassaan Mihail Zygar käy läpi Venäjän ja Ukrainan yhteistä historiaa aina 1600-luvulta lähtien.

”Zygar kirjoittaa kiinnostavasti ja provokatiivisesti tarinaa avaten venäläistä mielenmaisemaa myös muiden naapureiden suuntaan ja maailmaan ylipäätään.”

ARVOSTELU

4.5 out of 5 stars

Mihail Zygar: Sota ja rangaistus – Putin, Zelenskyi ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan

  • Suomentanut Kyösti Karvonen.
  • Otava, 2023.
  • 495 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Säännöllisin väliajoin mediassa keskustellaan siitä, mitä Putin ajattelee, mitä Venäjä tekee tai mihin suuntaan iso naapurimaamme on menossa. Viime päivinä pähkäilyn kirvoittajana on ollut terroristi-isku konserttisaliin. Selittämisen tarpeesta ilmestyy jatkuvalla syötöllä kirjoja, jotka tarkastelevat joko Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tai laajemmin venäläistä mielenlaatua. Pyrkimys on luonnollisesti jollain tavoin ymmärtää sitä, mitä naapurimme mahdollisesti tekee seuraavaksi.

Hyvät kirjat tässä tulvassa ovat helmiä. Yksi tällainen on viime vuonna ilmestynyt venäläisen toimittajan Mihail Zygarin kirja Sota ja rangaistus – Putin, Zelenskyi ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan (suom. Kyösti Karvonen; Otava, 2023). Kirja ei ole ehkä ensimmäinen, jonka hyllystä nappaa käteensä – se on lähes 500 sivua paksu ja käy läpi Venäjän ja Ukrainan yhteistä historiaa aina 1600-luvulta lähtien. Sivuilla vilisee myös sadoittain ukrainalaisia ja venäläisiä nimiä, jotka menevät suomalaisessa mielessä helposti sekaisin.

Kuitenkin vaivannäkö palkitaan, koska Zygar kirjoittaa kiinnostavasti ja provokatiivisesti tarinaa avaten venäläistä mielenmaisemaa myös muiden naapureiden suuntaan ja maailmaan ylipäätään. Uskottavuutta lisää, että kirjoittaja on arvostettu venäläinen toimittaja, joka on vuosikymmeniä seurannut läheltä Venäjän ja Ukrainan asioita.

Zygar oli perustamassa riippumatonta Dožd-tv-kanavaa, jonka päätoimittajana hän toimi vuosia. Vuonna 2014 Zygarille myönnettiin kansainvälinen lehdistönvapauspalkinto. Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 hän pakeni kotimaastaan, jossa sananvapaus oli lopullisesti nujerrettu.

Pitkä matka nykypäivään

”Vuosi 1670, Kiova. Saksalainen munkki kirjoittaa historiankirjaa. Hän on Innokenti Gizel, syntynyt Köningsbergissä, varttunut protestanttiperheessä, mutta muuttanut nuoruudessaan Kiovaan ja kääntynyt ortodoksiksi.”

Näillä lauseilla Zygar aloittaa kirjan ja pitkän ja monipolvisen matkan halki vuosisatojen. Matkan, jonka aikana Venäjän ja Ukrainan kohtalot kietoutuvat toisiinsa monin tavoin. Zygar osoittaa Venäjän imperialistiset toimintatavat ja jo kaukaa kumpuavan halun nujertaa Ukraina. Samalla teksti avaa Putinin ajattelua ja meistä usein kummallisilta kuulostavia puheita.

Kaikki alkoi siis munkista. Innokenti Gizel on merkittävä hahmo Ukrainan historiassa, koska hän loi ajatuksen yhdestä laajasta venäläisestä kansakunnasta. Zygarin mukaan munkin motiivi oli kuitenkin ennen kaikkea poliittinen eikä niinkään isänmaallinen. Hän halusi lisätä Moskovan tukea ortodoksiselle uskonnolle Kiovassa ja vähentää katolisen Puolan vaikutusvaltaa. Manööveristä tuli kuitenkin venäläisten ajattelijoiden mantra seuraavaksi 300 vuodeksi ja Putinin puheiden punainen lanka. Ajatuksen, jonka varassa Putin oikeuttaa myös hyökkäystään Ukrainaan.

Vova valmistautui rooliinsa koko elämänsä

Kirja jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäinen käsittelee historiaa ja historiallisia myyttejä, joista Venäjän nykypolitiikka on kasvanut ja joille se perustuu. Se koostuu seitsemästä kertomuksesta siitä, miten Venäjä on sortanut Ukrainaa 1600-luvulta aina 1970-luvulle ja miten Ukrainan on kaikissa vaiheissa onnistunut säilyttää oma identiteettinsä.

Jälkimmäinenkin osa koostuu seitsemästä kertomuksesta. Nyt painopiste on nykyisessä ajassamme ja lähtöpiste selkeä. Näin Zygar aloittaa toisen osan:

”Tämän kirjan päähenkilö on Volodymyr Zelenskyi. Hän syntyi tyypilliseen neuvostoperheeseen 25. tammikuuta 1978 ukrainalaisessa Kryvyi Rihin kaupungissa Dnipropetrovskin alueella. Äiti, isä ja ystävät kutsuivat häntä Vovaksi.”

Kirjan loppuosaa voikin lukea tarinana Vovan matkasta Ukrainan presidentiksi ja legendaksi. Sen kautta voi ymmärtää paremmin, miksi hän on päätynyt nykyiseen asemaansa. Zygar palaa kirjan viimeisissä samoissa Zelenskyiin: ”Hän on valmistautunut tähän rooliin koko elämänsä ja tietää täsmälleen, miten esittää se”

Jälkimmäinen osa käy läpi muun muassa Putinin nousun valtaan Venäjällä, Krimin valloituksen, Ukrainan oranssin vallankumouksen ja viimein Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Zygar avaa ja taustoittaa tapahtumia niin värikkäästi ja koukuttavasti, että kirjaa ei malta laskea kädestään. Zygar on tarkoituksella kirjoittanut kirjansa preesensissä ja modernilla kielellä. Hän pyrkii selventämään historiallisia käsitteitä ja rinnastaa asioita nykypäivään siten, että ”tämän päivän lukija voisi ymmärtää hengen eikä pelkästään kirjaimen”.

Minulle kirja oli seikkaulukertomus, ymmärrystä avaavaa historian kuvausta, hengästyttävää nimien juoksutusta, uskomattomien kähmintöjen kokoelma ja ennen kaikkea nautittava lukuelämys.

Marja Heinonen

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua