Kuvat: Gummerus / Agnete Brun
KIRJAT | Falckin laivanvarustajasuvusta kertovan sarjan toinen osa on vauhdiltaan vieläkin hurjempi kuin Meren hautausmaa.
”Kirja ärsyttää, mutta ei sitä voi oikein keskenkään jättää.”
ARVOSTELU
Aslak Nore: Pohjoisen perintö
- Suomentanut Onerva Kuusi.
- Gummerus, 2024.
- 439 sivua.
Norjalaisesta Falckin laivanvarustajasuvusta kertovan sarjan toinen osa Pohjoisen perintö (suom. Onerva Kuusi; Gummerus, 2024) on vauhdiltaan vieläkin hurjempi kuin Meren hautausmaa (Gummerus, 2023).
Tv-tuotantona sarja olisi puhdas saippuaooppera ja kirjanakin selkeää viihdettä; paljon kieroilua, yllättäviä rakkaussuhteita ja lukuisia salaisuuksia. Uudessa osassa ei ole enää juuri mitään siitä mielenkiintoisesta ja pikkuisen kiehtovasta, jota alkuosassa oli.
Romaanin juonitteluissa on vaikea pysyä mukana, koska niitä on niin paljon. Harmillisen usein pitää palata taaksepäin varmistamaan, miten juttu oikein menikään.
Henkilögalleria on pitkälti sama kuin sarjan ensimmäisessäkin osassa, samoin tarinan raamit. Taistellaan Falckin suvun perinnöstä ja sen kruununjalokivestä, Sagan säätiöstä.
Perinnönjakoon tulee lisää mutkia uusien salaisuuksien tullessa päivänvaloon ja niiden myötä romaanista tulee myös lähes ällöttävän melodramaattinen. On kuin kirjailija monistaisi hyväksi havaitsemaansa yllätysmomenttia ja luo henkilöiden menneisyyteen mitä ihmeellisimpiä käänteitä.
Kaikesta huolimatta entinen toimittaja ja eliittisotilas Aslak Nore osaa kirjoittaa koukuttavasti. Kirja ärsyttää, mutta ei sitä voi oikein keskenkään jättää.
Äänikirjan on lukenut Jukka Pitkänen, joka on loistava, vaikka lukisi mitä.
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ranskalainen bestseller-kirjailija osaa huiputtaa lukijaansa – arviossa Guillaume Musson Joku toinen
KIRJAT | Ranskalaisen Guillaume Musson uusimmassa romaanissa kertomus kulkee neljän ihmisen kautta.
Korttihuijarien matkassa sata vuotta sitten – arviossa Kari Koskelan Kolmen kortin heitto
KIRJAT | Kari Koskela on perehtynyt huolella 1910- ja 1920-lukujen korttihuijareihin ja kertoo yksityiskohtaisesti, miten maalaisisänniltä ja kotimaahan palanneilta siirtolaisilta vietiin rahat korttitempuilla.
Diktaattorit, totalitarismi, etupiirit, populismi, ääriliikkeet – 1930-luvun kylmäävät kaiut Jussi Pekkarisen kirjassa
KIRJAT | Jussi Pekkarinen jatkaa Kävin ja kuulin 2 -kirjassaan ulkoasiainhallinnon poliittisen raportoinnin kuvaamista ja analysointia terävällä ja elävällä otteella.
Elää voi täysillä ilman muiden lupaa – Laura Voutilainen kertoo avoimesti yksityiselämästään ja taiteilijaelämästään
KIRJAT | Katja Frangen Enemmän kuin ääni -kirjaa lukee erityisellä mielenkiinnolla, koska kohde osaa kertoa ja kirjoittaja kirjoittaa.