Salaliittoteorioiden kultakausi ei huipentunutkaan kongressihyökkäykseen, vaan Ukrainan sotaan

18.03.2022
KiviojaKansi

Kuva: Petri Mast / Docendo

KIRJAT | Pasi Kiviojan tärkeä uutuuskirja Salaliittoteorioiden ihmemaassa kertoo muun muassa siitä, miten Putinin Venäjä käyttää salaliittoteorioita hallinnon työkaluina.

”Pasi Kiviojan haastateltavien mielestä koronapandemia ei synnyttänyt salaliittoteorioiden kultakautta, vaan toi salaliittoteoriat valtavirtajulkisuuteen.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Pasi Kivioja: Salaliittoteorioiden ihmemaassa

  • Docendo, 2022.
  • 328 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Suuret mullistukset ja epävarmat ajat ruokkivat salaliittoteorioita. Koronaan ja rokotteisiin liittynyt epäluulo sai monet uppoutumaan salaliittoteorioiden maailmaan. Samalla salaliittoteoriat tuotiin marginaalista valtavirtajulkisuuteen. Pasi Kiviojan tärkeä uutuuskirja Salaliittoteorioiden ihmemaassa (Docendo, 2022) kertoo myös siitä, miten Putinin Venäjä käyttää salaliittoteorioita hallinnon työkaluina.

”Ennen Donald Trumpin nousua Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 2016 salaliittoteorioita pidettiin enemmän viihteenä ja vitsinä kuin vakavasti otettavana ilmiönä. Kun QAnon-salaliittoteorioihin uskovien digitaaliset sotajoukot yrittivät kääntää Yhdysvaltain vaalituloksen ja lopulta rynnäköivät Yhdysvaltain kongressirakennukseen, vitsi lakkasi naurattamasta.”

Koronavirus on näkymätön ja pelottava vihollinen, joka muutti elämää ja aiheutti epävarmuutta ja ahdistusta. Tautiakin tehokkaammin maailmalla levisivät salaliittoteoriat. Niiden mukaan tappava virus oli kiinalaislaboratoriossa kehitetty tai niistä karannut. Viruksen väitettiin olevan juoni, jolla harvennetaan ihmismassoja ja valmistellaan uutta maailmanjärjestystä. Myös tautia vastaan pikavauhdilla kehitetyt rokotteet poikivat salaliittoteorioita.

Koronarajoitukset tarjosivat aikaa tehdä ”omia tutkimuksia” netissä. Korona- ja rokotehuijauksesta kiinnostunut löysi netin pohjalietteistä lisää salattua tietoa muun muassa vaalihuijauksista ja muista eliitin salajuonista.

Kun Pasi Kivioja kirjoitti kirjaansa salaliittoteorioista, hän luultavasti uskoi nähneensä ilmiön huipennuksen: salaliittoteorioiden sekoittamat amerikkalaiset olivat rynnäköineet kongressiin.

Putin palautti salaliittoteoriat hallinnon työkaluiksi

Salaliittoteorioiden ihmemaassa -uutuuskirjaa luetaan Ukrainan sotauutisten lomassa. Kaupunkien siviilikohteita pommittava Venäjä kertoo siivoavansa natseja ja laboratorioita, joissa kehitetään biologisia aseita tai ydinaseita.

Ukrainan sota on vielä kongressihyökkäystäkin karmaisevampi esimerkki siitä, mihin salaliittoteoriat voivat johtaa.

”Autoritaarisesti johdetuissa valtioissa autoritaarinen ideologia ja äärimmäinen nationalismi antavat kasvutilaa salaliittoteorioille ja niitä käytetään hallinnon tukemiseen. Autoritaarisille ideologioille on ominaista horjumaton usko virheettömyyteensä ja taipumus tarjota kattavia selityksiä monimutkaisille tapahtumille, mikä tekee niistä alttiita salaliittoteorioille ja niiden hyödyntämiselle. Tällaisissa yhteiskunnissa salaliittoteorioita käytetään kansan mobilisointiin. Hallinto haluaa, että kansa kohdistaa vihansa väitettyihin ja kaikkialla läsnä oleviin yhteisiin vihollisiin”, Pasi Kivioja siteeraa Neuvostoliiton jälkeistä politiikkaa Venäjällä tutkinutta Scott Radnitzia.

Neuvostoliiton hajottua Venäjän lyhyen demokratiakauden aikana salaliittoteorioita viljelivät valtaa ja omaisuutta hamuavat, mutta Putinin Venäjällä salaliittoteoriat palasivat hallinnon työkaluiksi. RT-televisiokanava ja muut diktaattorin hallussa olevat mediat viljelevät epäluuloa länttä kohtaan ja esittävät Venäjän uhrina.

Vapaata tietoa levittävä internet on Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun keksintö. Ulkomaiset agentit rahoittavat ja villitsevät oppositiota, joka yrittää heikentää Venäjää. Ukraina on nukkevaltio, jonka johtajat on nimitetty Washingtonissa auttamaan Venäjän kaatamisessa.

”Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti jo vuonna 2008, että jos Ukraina menee Natoon, se menee sinne ilman Krimiä ja itää. Venäjän intressi on pitää myös Suomi poissa sotilasliitosta ja yleinen ilmapiiri Suomessa Nato-vastaisena.”

Onko Venäjä kaiken takana?

Venäläiset trollitehtaat paljastuivat jo ennen koronapandemiaa ja hyökkäystä Ukrainaan. Ne ruokkivat maailmalla levinneitä salaliittoteorioita ja levittivät omiaan. Tarkoituksena on synnyttää hämmennystä sekä epäluottamusta hallintoon ja instituutioihin.

Salaliittoteorioiden seassa liikkui paljon käyttökelpoista tavaraa, jolla kuohuttaa mieliä ja aiheuttaa pelkoa, vihaa ja sekasortoa. Koronan alkuperään ja rokotteisiin liittyvät salaliittoteoriat nakersivat luottamusta tieteeseen ja mediaan.

Britannian EU-ero, Yhdysvallat sisällissodan partaalle ajanut Trump ja radikalisoituneet koronakriitikot saavat tarkastelemaan menneitä vuosia uusin silmin. Viimeistään Ukrainan sota sai näkemään Venäjän vaikutuksen.

Vaarana on ajautua salaliittoteoriaan salaliittoteoriasta: kaiken takana on Venäjä, joka on jakavia ilmiöitä ruokkimalla ja rahoittamalla kylvänyt eripuraa vapaaseen maailmaan. Silloin unohdetaan ainakin Kiina sekä salaliittoteoriayrittäjät, jotka tekevät bisnestä käärmeöljyllään ja hopeavedellään.

Korona toi salaliittoteoriat valtavirtajulkisuuteen

Pasi Kiviojan haastateltavien mielestä koronapandemia ei synnyttänyt salaliittoteorioiden kultakautta, vaan toi salaliittoteoriat valtavirtajulkisuuteen.

”Hulluus, joka ennen oli piilossa, on nyt kaikkien tarkasteltavana”, sanoo joogapiirien kautta salaliittoteorioiden maailmaan uponnut muusikko Timo Kaukolampi.

Ilmiötä vahvistivat netin syövereitä möyhineet mediat ja faktantarkastajat. Nyt salaliittoteoriat ovat palanneet marginaaliin. Niiden kaiveleminen esimerkiksi Telegramista vaatii hieman enemmän vaivannäköä.

Somejättien suursiivous ei ole sananvapauden kannalta ongelmatonta, sillä ennakkosensuuri ei perustu tuomioistuimen päätökseen vaan yhtiön tai tekoälyn tekemään ratkaisuun. Myös salaliittoteorioiden tutkiminen vaikeutuu, kun suuri osa aineistosta on tuhottu.

Juutalaisvainot ovat salaliittoteorioiden äiti

Salaliittoteorioiden mukaan ilmiöiden ja tapahtumien taustalla vaikuttaa salaperäinen toimija, joka pyrkii hyötymään niistä. Tietoisen pimityksen ja salaisten suunnitelmien takana voi olla joukko ihmisiä, esimerkiksi salaperäinen eliitti, tai maapallon ulkopuoliset älykkäät olennot.

Salaliittoteoriat sivuuttavat sattuman mahdollisuuden, sillä taustalla on monimutkainen ja yksityiskohtainen suunnitelma, jolla tavoitellaan pahoja, itsekkäitä tai yleisen edun vastaisia päämääriä.

Vanhimmat salaliittoteoriat olivat antisemitistisiä eli juutalaisvastaisia. Niitä ovat vuosisatojen kuluessa levittäneet papisto, valistusfilosofit, rotuteoreetikot, äärioikeisto ja nykyisin myös QAnonin kannattajat sekä rokotekriitikot.

Salaliittoteoriat nousivat nykymuodossaan tietoisuuteen Kennedyn murhatutkinnan yhteydessä vajaat 60 vuotta sitten. Niistä laajimmalle levinneen mukaan Lee Harvey Oswald ei ollut yksin salamurhan takana, vaan taustalla vaikutti isompia voimia.

Kriisit ruokkivat salaliittoteorioita

Hyvinvointia ja elämäntapaa uhkaavat nopeat muutokset synnyttävät pelkoa ja epävarmuutta sekä poikivat salaliittoteorioita. Tällaisia kriisitilanteita ovat esimerkiksi terrori-iskut, luonnonkatastrofit, sodat, vallankumoukset, taloudelliset kriisit ja tautiepidemiat.

Salaliittoteorioiden aiheuttama radikalisoituminen voi johtaa kongressihyökkäyksen tai moskeijaiskun kaltaiseen terrorismiin. Salaliittoteoriat ja valeuutiset heikentävät luottamusta ja rapauttavat demokratiaa. Muun muassa ilmastonmuutoksesta levitetyt salaliittoteoriat hidastavat ekokatastrofin pysäyttämistä.

Salaliittoteorioista voi olla myös hyötyä. Ne voivat lisätä avoimuutta sekä toimia varhaisina hälytysmerkkeinä ja tuoda esiin yhteiskunnallisesti syrjäytyneiden huolenaiheita.

Salaliittoteoriat muistuttavat uskonnollisia kultteja, ja niistä molemmista on vaikea irtaantua. Arvostelu tai toisen tarjoama tieto saavat pitämään entistä tiukemmin kiinni mielipiteistä ja uskomuksista.

On vaikeaa ja tuskallista tunnustaa, että oma maailmankuva on ollut täysin väärä. Kun lahkon uhri huomaa, ettei ennustettua maailmanloppua tulekaan, on helpompi uskoa uusi selitys kuin kyseenalaistaa koko maailmankuva.

QAnon rantautui Suomeen hyvinvointipiirien kautta

Salaliittoteorioita buustannut QAnon-liike syntyi loppuvuodesta 2017 nettifoorumilla, kun salaperäinen Q väitti vuotavansa tiedustelutietoa presidentti Donald Trumpin salaisesta sodasta rikollisia vastaan.

QAnonista muodostui äärioikeistolainen kultti. Sen levittämien salaliittojen pahiksia olivat demokraattien Hillary Clinton ja Hollywoodin eliitti, joiden väitetään syyllistyneen muun muassa pedofiliaan. Messias puolestaan oli Donald Trump, jonka käynnistämää ”myrskyä” kannattajat odottivat. Vain Trump voisi pelastaa maailman liberaalien katalilta juonilta ja pahuuksilta.

Trump on kaikkien aikojen vaikutusvaltaisin salaliittoteoreetikko. Trump, hänen perheenjäsenensä, lakimiehensä ja kampanjatiiminsä jakoivat QAnon-sisältöä, kunnes Q hiljeni kuukausi vaalitappion jälkeen. Kongressihyökkäyksen jälkeen Trump ja hänen taakseen ryhmittyneet republikaanit jäivät toistamaan vaalivilppiväitteitä. QAnonit uudelleenbrändäytyivät ”patriooteiksi”.

Suomeen QAnon rantautui hyvinvointipiirien kautta. Auktoriteetteihin ja mediaan uskonsa menettänyt vaihtoehtoväki löysi toisensa, ja salaliittoteorioita levittivät niin natsit kuin uushenkinen kukkaiskansakin. Rasistisen äärioikeiston ja punavihreän joogaväen epätodennäköinen allianssi jakoi samaa tavaraa väkivaltaisina vallankumousfantasioina ja sydämin koristeltuna rakkauden sanomana. Lisäksi salaliittoteoriat upposivat punaruskeaan vasemmistoon, jonka ruskeat sävyt tulevat totalitarismista.

”Punaruskeus on äärioikeistolaisuuden tapaan otettu myös Putinin Venäjän vaikutusvälineeksi. Samalla on nähtävissä, miten punaruskeat ja äärioikeistolaiset synkretisoituvat, muistuttaen yhä enemmän toisiaan”, kirjoittaa disinformaatioon ja salaliittoteorioihin perehtynyt viestinnän asiantuntija Janne Riiheläinen.

Salaliittoteoria täyttää elämässä olevaa tyhjyyttä

Erittäin ajankohtainen kirja esittelee salaliittoteorioita ja niitä koskevaa tutkimustietoa. Arvokkainta antia ovat salaliittoteorioihin langenneiden ja heidän läheistensä haastattelut. Niiden avulla Pasi Kivioja kertoo, mikä saa syöksymään salaliittoteorioiden kaninkoloon ja mitä siitä seuraa heille itselleen.

Usein taustalla on traumaattisia elämänkokemuksia ja henkilökohtaisia kriisejä, jotka ovat herkistäneet valtavirrasta poikkeavalle tiedolle ja henkiselle elämänkatsomukselle.

”Salaliittoteoriat ovat vastaus ahdistuneisuuteen ja pelkoon. Salaliittoteorioihin uskominen on selviytymismekanismi, mutta ei kovin hyvä sellainen, sillä ne tekevät ihmisen entistäkin ahdistuneemmaksi ja epävarmemmaksi”, sanoo Euroopan johtaviin salaliittoteorioiden tutkijoihin lukeutuva alankomaalainen sosiaalipsykologi Jan-Willem van Prooijen.

Suomalaisista salaliittoteoreetikoista Kiviojan haastateltaviksi suostuivat muun muassa näyttelijä Tuomas Kytömäki ja yhteiskunnasta eronnut Jussi Ahde.

Ahde kuvaa ymmärrettävästi lankeamista salaliittoteorioihin. Ne tarjoavat masennuksen ja päihdeongelmien keskellä vastauksia, jotka auttavat ulos sisäisestä ahdingosta.

”Me aina lopulta löydämme sitä, mitä me etsimme. Jos tutkii täysin mieli auki, onko maailma litteä, se alkaa hyvin nopeasti näyttää juuri siltä. Tai jos alkaa etsiä tietyn värisiä autoja, niin yks kaks ne alkavat lisääntyä omassa todellisuudessamme”, Ahde sanoo.

Pasi Kivioja käy läpi salaliittoteorioita, muttei jätä lukijaa tyhjän päälle, vaan listaa perään tosiasiat, jotka asettavat ne oikeaan valoon. Levinneimmät teoriat avataan tutkimuspöydälle: mistä ne ovat syntyneet, kuka niitä levittää ja miten laajalti niihin uskotaan Suomessa tai maailmalla. Jopa elinkaari kuvataan havainnollisesti Google-hakuihin perustuvalla aikajanalla.

Liberaali eliitti kiduttaa lapsia pizzerian kellarissa

Salaliittoteorioiden klassikoita on pizzagate. Sen mukaan Yhdysvaltain liberaali eliitti sieppaa ja kiduttaa lapsia saadakseen näiden verestä adrenokromi-superhuumetta, joka pitää nuorena ja kauniina.

Pizzagate syntyi oikeiston nettipalstoilla Donald Trumpin ja Hillary Clintonin presidentinvaalikamppailun keskellä syksyllä 2016. Clintonin kampanjapäällikön vuodetuista sähköposteista tehtiin tulkintoja, joiden mukaan esimerkiksi ”juustopizza” oli koodisana pedofiileille (cheese pizza = child pornography).

Yksi viesteissä mainittu henkilö omisti Washingtonissa pizzerian, jonka kellarissa hyväksikäytön uskottiin tapahtuvan. Teoriasta lukenut Edgar Maddison Welch asteli pizzeriaan kiväärillä aseistautuneena 4.12.2016. Kellaria hän ei löytänyt, koska sellaista ei paikassa ole. Welch antautui poliisille ja sai vankeustuomion.

QAnon nosti jo unohdetun pizzagate-teorian uudelleen esiin 2020. Muun muassa perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari jakoi Facebook-päivityksessään siitä kertovan videon. Huhtasaari toimi Trumpilta matkitulla metodilla: hän toisti kuulemaansa ja jakoi netistä löytämäänsä, muttei arvioinut väitteiden todenperäisyyttä.

”Valtamedian peittelemä pedofiiliskandaali” sai vettä myllyynsä Jeffrey Epsteinin ja prinssi Andrew’n seksuaalirikostutkinnoista sekä katolisen kirkon hyväksikäyttötapauksista. Pizzagate aloitti uuden kierroksen nuorten TikTok-kanavilla.

Mihin salaliittoteorioihin suomalaiset uskovat?

Median ilmiöitä Suomen Kuvalehden blogissa analysoiva Pasi Kivioja on yhteiskuntatieteiden tohtori. Kirjaa tehdessään hän toimi erikoistutkijana, jonka tehtäviin kuului suomalaisten uskomuksia ja tiedesuhdetta selvittävän väestökyselyn suunnittelu. Tutkimus selvittää ensimmäistä kertaa, millaisiin salaliittoteorioihin suomalaiset uskovat.

Loppuvuodesta 2021 tehdyssä kyselyssä korostuvat koronaan liittyvät salaliittoteoriat. Kymmenen tutuimman salaliittoteorian joukossa oli viisi koronaan liittyvää uskomusta: koronavirus päästettiin tahallisesti liikkeelle kiinalaisesta laboratoriosta, rokotettuun istutetaan mikrosiru, koronavirus kehitettiin laboratoriossa, koronarokotteen haitallisuutta peitellään ja koronapandemiaa ei oikeasti ole olemassa. Niiden lisäksi suomalaiset tunsivat hyvin väitteet USA:n presidentinvaalivilpistä, lavastetuista kuulennoista, ilmastonmuutoshuijauksesta, hallitusten salaamista ufokontakteista ja juutalaisten joukkotuhon liioittelusta.

86 prosenttia suomalaisista uskoo vähintään yhteen tutkimuksessa esitettyyn salaliittoteoriaan. Eniten uskotaan siihen, ettei Kennedyn salamurhaaja toiminut yksin sekä vapaamuurareiden salaisiin vaikutuksiin liike-elämässä ja politiikassa.

Moni epäilee myös teknologiayrityksiä: ne julkaisevat tahallisesti virheellisiä ohjelmia voidakseen myydä niihin päivityksiä ja tallentavat puhelinkeskusteluita ilman käyttäjän lupaa. Myös viranomaisten ja hallitusten epäillään keräävän salaista tietoa ja vakoilevan kansalaisia.

Koronateorioista eniten uskotaan siihen, että virus kehitettiin laboratoriossa. 19 prosenttia vastaajista epäilee, että mediassa valtaa pitää punavihreä toimittajablokki, joka syöttää kansalaisille omaa agendaansa ja estää muunlaisten näkemysten julkitulon.

Valtaosa tutuimmista ja uskotuimmista salaliittoteorioista on tuontitavaraa. Omaa tuotantoa ovat muun muassa Estonian uppoamiseen liittyvät teoriat, joiden mukaan viranomaiset peittelevät sitä, että matkustajalautan uppoamisen aiheutti räjähdys tai törmäys sukellusveneeseen.

Eniten salaliittoteorioihin uskovat perussuomalaiset

Miehet ja matalasti koulutetut uskovat salaliittoteorioita helpommin kuin naiset ja korkeasti koulutetut. Perussuomalaisia äänestäneet uskoivat selvästi muita enemmän erityisesti ilmastonmuutosta, koronapandemiaa ja kansainvälistä eliittiä koskeviin salaliittoteorioihin.

Salaliittoteoria-ajattelun ja EU-jäsenyyskannan väliltä löytyi selkeä yhteys. Mitä enemmän vastaaja kannatti Suomen EU-eroa, sitä enemmän hän uskoo myös salaliittoteorioihin.

Tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa kannattavat ja monikulttuurisuutta vastustavat olivat taipuvaisempia uskomaan salaliittoteorioihin.

Luottamus vastamedioihin ja epäluottamus Helsingin Sanomiin tai Yleisradioon lisää taipumusta salaliittouskomuksiin. Heikko luottamus instituutioihin kuten eduskuntaan, nykyiseen hallitukseen, EU:hun, yliopistoihin, terveydenhuoltoon, THL:ään, pankkeihin ja tiedotusvälineisiin näkyy suurempana uskona salaliittoteorioihin.

Maailman johtajien salaseura vai seminaari?

Uuden maailmanjärjestyksen salaliittoteorioiden mukaan pieni eliitti tavoittelee maailmanherruutta ja totalitaristista maailmanhallitusta. Salaliittoteoriaa tarjoiltiin tutkimuksen vastaajille eri variaatioina. Niistä suurimman kannatuksen sai väite: ”Maailman eliitti kokoontuu säännöllisesti salassa päättääkseen maailmanpolitiikan suunnasta”.

Teorian juuret juontavat Venäjän salaisessa poliisissa sata vuotta sitten sepitettyihin Siionin viisaiden pöytäkirjoihin, joiden mukaan juutalaiset suunnittelevat maailmanvalloitusta ja länsimaisen kristityn yhteiskunnan alistamista. Nykyisin vanhaa salaliittoteoriaa tarjoillaan uusissa kääreissä: maahanmuuton avulla tavoitellaan väestönvaihtoa tai koronapandemian avulla eliitti ottaa vallan maailmantaloudesta.

Yksi sitkeimmin elävä salaliittoteoria kertoo Bilderberg-ryhmästä, joka päättää salaisissa kokouksissaan maailman kohtalosta. Pasi Kivioja matkasi kirjaa kirjoittaessaan kokouspaikoille, möyhi arkistoja ja haastatteli osanottajia, jotka kertoivat seminaarista. Se pidetään suljettujen ovien takana, jotta seminaariväki voisi puhua vapaammin.

Kivioja esittelee myös lukuja, jotka kuvaavat, miten mahdotonta väitetty salailu olisi. Rokotteiden vaaroista vaikeneminen vaatisi noin 22 000 asiantuntijan hiljentämistä ja ilmastonmuutoshuijauksen peittelyyn tarvittaisiin noin 405 000 ihmistä.

Lukeminen on rokotus salaliittoteorioita vastaan

Maailmalla tunnetaan muutamia salaliittoteorioiden superlevittäjiä, kuten äärioikeistolainen Alex Jones, jonka Infowars-verkkosivusto on levittänyt salaliittoteorioita yli 20 vuotta. Valtaosa sosiaalisen median rokotteita koskevasta väärästä tiedosta on peräisin ”disinformaation likaiselta tusinalta”. Ylivoimaisesti eniten plandemicista on twiitannut Barry (@B1G_BAZ), joka mainitsi sen toukokuun 2020 ja toukokuun 2021 välillä 10 500 kertaa.

Salaliittoteoriat heijastelevat yksilön halua suojella omaa ryhmäänsä mahdollisesti vihamielistä ryhmää vastaan. ”Uudessa salaliittoajattelussa” ihminen omaksuu salaliittoteorian liputtaakseen omaa identiteettiään ja sitä, mihin ryhmään hän mielestään kuuluu tai haluaisi kuulua. Silloin kannatettavan teorian totuudella ei ole mitään merkitystä.

Suomen pieni kielialue ei suojaa salaliittoteorioilta, sillä ne käännetään nopeasti. Sen sijaan koulutustasolla sekä perinteisten tiedotusvälineiden käytöllä ja luottamuksella on suuri merkitys.

”Se, että olemme lukijakansaa, on meidän rokotuksemme salaliittoteorioita vastaan.”

Tommi Liljedahl

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua