Kuvat: Thron Ullberg / S&S
KIRJAT | Olivia Rönning -tarinat kuuluvat siihen helppolukuisten dekkarien kategoriaan, joiden seurassa on luonnikasta rentoutua, vaikka eivät suurta muistijälkeä jätäkään.
”Rutinoituneesta jäljestä puuttuvat yllätyksellisyys ja kohokohdat.”
ARVOSTELU
Cilla & Rolf Börjlind: Laupias samarialainen
- Suomentaneet Ulla Lempinen ja Pekka Tuomisto.
- S&S, 2023.
- 370 sivua.
Ruotsalaisen tehokaksikon Cilla ja Rolf Börjlindin uusin dekkari Olivia Rönningistä ja Tom Stiltonista kumppaneineen on hyvä muistutus siitä, miten nopeasti ihminen unohtaa. Eihän koronapandemian alkamisesta ole kuin muutama vuosi ja siltikin se tuntuu nyt kovin kaukaiselta.
Laupias samarialainen -romaanissa (suom. Ulla Lempinen & Pekka Tuomisto; S&S, 2023) ollaan keskellä pandemian toista aaltoa Ruotsissa. On opeteltu kömpelöt kyynärvarsitervehdykset, pidetään maskeja ja tehdään kotitestejä. Etäkokouksissa vilahtavat puolipukeiset aviopuolisot ja sekaiset keittiöt, vastahakoiset keski-ikäiset (miehet) joutuvat opettelemaan zoomit ja teamsit, kuppilat menevät kumoon ja ruokalähetit tulevat katukuvaan, sairaaloissa raadetaan kuumissa suojavarusteissa pelastamassa ihmishenkiä ja lähikontaktit jopa sukulaisten kesken on kutistettu minimiin.
Osa Laupiaan samarialaisen juonesta kulkee pandemiassa. Nopeasti kehitetty rokote joutuu sabotaasien kohteeksi ja esille nousevat rokotusvastaiset mielipiteet ja ääriryhmät. Lisäksi yksi päähenkilöistä sairastuu vakavasti koronaan ja häilyy elämän ja kuoleman välissä. Samalla tarinassa kulkee yhden perheen tragedia ja tapahtumakulku, jossa Olivialle on käymässä huonosti.
Kirjasarja alkoi Nousuvedellä (2014), jossa Olivia Rönningin tausta paljastui. Siinä vasta poliisiksi valmistuneen nuoren Olivian ja elämässään pitkille syrjäpoluille harhautuneen entisen poliisin Tom Stiltonin ennalta arvaamaton ystävyys alkoi. Remmiin kuuluvat myös jo eläköitynyt, molempien entinen päällikkö Mette, veitsitaituri Abbas ja kaikkien puolisot, seuralaiset sekä virkatoverit.
Laupias samarialainen, kuten koko kirjasarja Olivia Rönningistä, kuuluu siihen helppolukuisten dekkarien kategoriaan, joiden seurassa on luonnikasta rentoutua, vaikka eivät suurta muistijälkeä jätäkään. Börjlindit ovat käsikirjoittaneet yli 20 Beck-elokuvaa ja Laupias samarialainen on tässä sarjassa jo seitsemäs.
Teksti kulkee sujuvasti ja aiheissa on aina hieman ajankohtaisuutta, vähän ihmissuhteita, riittävästi käänteitä, mutta aina mahdollisuus lukijallekin jossakin kohtaa alkaa epäillä syyllistä.
Samalla rutinoituneesta jäljestä puuttuvat yllätyksellisyys ja kohokohdat.
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ketkä ovat likaisen työn tekijät? Tarinallinen tietokirja etsii ilmastopolitiikan voittajia ja häviäjiä
KIRJAT | Likainen työ löytää kaksi häviäjien ryhmää: hiilikaivosten ja turvesoiden työntekijät. Voittajista kirja ei kerro, ellei sellaisina pidä ilmastoasiantuntijoita.
Olisin ehkä pitänyt tästä kirjasta 20 vuotta sitten, nyt se raastoi hermojani – Liane Moriartyn Kolme toivetta
KIRJAT | Big Little Lies -sarjan pinnalle nostaneen kirjailijan kahdenkymmenen vuoden takainen esikoisteos on tunkkainen tuulahdus menneestä.
Dekkarit näyttävät kiinnostavan iällä olevia herroja – Lasse Honkasen Murha ei ole taidetta
KIRJAT | Lasse Honkanen kuljettaa henkilöitään Tampereen kaduilla ja ravintoloissa. Päähenkilö Arttu Lampare on sosiaalinen tapaus ja etevä verkostoituja.
Äideistä ja salaisuuksista – arvioitavana Brit Bennettin Äidit
KIRJAT | Äitiyttä monista näkökulmista luotaava nuoren menestyskirjailijan esikoisteos kuvaa myös mustaa uskonelämää pienessä kalifornialaisessa kirkossa.