Kuvat: Veikko Somerpuro / Tammi
KIRJAT | Tuulensuojaan on yksi niistä romaaneista, joista alusta asti aavistaa onnellisen lopun. Se ei silti tarkoita, etteikö kirjassa riittäisi käänteitä.
”Lukija näkee mielessään ihmiset ja tapahtumat ja se on kirjalta paljon.”
ARVOSTELU
Saara Cantell: Tuulensuojaan
- Tammi, 2024.
- 332 sivua.
Laura ja Saima elävät eri aikoina, mutta on kaksi asiaa, jotka heitä yhdistävät: rakkaus puutarhan hoitoon ja oman lapsen kaipuu.
Tuulensuojaan-romaanissa (Tammi, 2024) esitellään kumpikin päähenkilö huolellisesti ja taidolla. Kumpainenkin tuntuu alun jälkeen varsin tutulta ja heidän tulevista vaiheistaan haluaa tietää lisää.
Laura elää nykypäivän Suomessa onnellisessa suhteessa Henrin kanssa ja on luullut, että seuraava askel olisi perheenlisäys. Hän haluaa lapsen, mutta Henri ehdottaa koiranpentua, koska tällaiseen maailmaan ei pitäisi uusia lapsia ehdoin tahdoin hankkia.
Saima on farmaseutti 30-luvun Helsingissä ja rakastuu Fransiin, mutta suhde vaikuttaa alusta alkaen mahdottomalta.
Hienon alun jälkeen romaani alkaa säröillä ja kertomus johtaa aiheisiin, jotka jäävät kesken, eivätkä johda minnekään. On ympäristöaktivismia, rotuoppeja ja juutalaisvastaisuutta, pelaamisen himoa, sukupuolitauteja, suuronnettomuus ja rakkaiden menetyksiä. Keskeneräisyys hieman harmittaa – mutta jäähän oikeassakin elämässä tietenkin moni asia kesken.
* *
Saara Cantell kirjoittaa sujuvasti ja varmasti. Elokuvakäsikirjoittajan kädenjälki näkyy tämän tästä tarkkoina ja hyvinä kuvauksina paikoista ja kohtauksista. Lukija näkee mielessään ihmiset ja tapahtumat ja se on kirjalta paljon.
Tuulensuojaan on yksi niistä romaaneista, joista alusta asti aavistaa onnellisen lopun. Se ei silti tarkoita, etteikö kirjassa riittäisi käänteitä. Sekä Laura että Saima ovat molemmat hurmaavia persoonia ja heidän kanssaan kesäiset lukuhetket kyllä sujuvat.
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kielletty rakkaus ja karu luonto – arviossa Ingeborg Arvolan Jäämeren laulu
KIRJAT | Norjalaiskirjailian 1800-luvulle sijoittuvan romaanin päähenkilö kaipaa elämää, jossa voisi tarjoa kahdelle pojalleen edes toisinaan lohisoppaa ja piimää.
Hajonneen perheen toipumista ja uusia ruumiita – arviossa Satu Rämön Rakel
KIRJAT | Hildur-sarjan neljännessä osassa avataan perheen äidin kohtaloa ja selvitellään siihen kytkeytyviä nykypäivän rikoksia.
Kuka puolustaisi paperittomia – arvioitavana Anneli Kannon Kaivatut
KIRJAT | Afgaanitytön katoaminen ei virkavaltaa kiinnosta, joten Noora Näkijä päätyy selvittelemään paperittoman maahanmuuttajan katoamista Näkijä-trilogian päätösosassa.
Sinkkuus – epätoivoa vai auvoa? Henna Karppinen-Kummunmäki kirjoittaa parisuhteettomuudesta ennen ja nyt
KIRJAT | Ilman parisuhdetta elävien määrä on Suomessa koko ajan lisääntynyt. Henna Karppinen-Kummunmäki esittelee pariutumattomien elämää ja seurustelukulttuuria eri aikoina.