KIRJAT | Sinikka ja Tiina Nopolan 25-vuotias lastenkirjaklassikko sukeltaa Risto Räppääjän vauva-aikaan lyhyesti mutta hulvattomasti.
”Iltasatuna kerrottu tarina antaa tekijöille mahdollisuuksia viedä Risto Räppääjän maailma vielä perustasoakin absurdimmalle tasolle.”
ARVOSTELU
Sinikka Nopola, Tiina Nopola & Christel Rönns: Risto Räppääjä ja Lapsenvahti
- Tammi, 2022.
- 64 sivua.
25-vuotiaan Risto Räppääjä -lastenkirjasarjan 20. osa heruttaa punatukkaisen, rumpuja soittavan ja räppäävän päähenkilönsä maailmasta jälleen nauruhermoja kutittelevan tarinan. Risto Räppääjä ja Lapsenvahti (Tammi, 2022) ammentaa Hevosenkenkä-nukketeatterin vuoden 2012 näytelmästä Risto Räppääjä vauvana.
Riston täti ja huoltaja Rauha Räppääjä käy läpi Riston vauva-aikojen leluja, mikä saa muistelemaan varhaisia aikoja ja Elvi-tädin pikaista pistäytymistä vauvanhoidossa. Samalla Risto ja Rauha miettivät, millainen naapurin Lennart olisikaan ollut lastenhoitajana. Nämä mietteet kantautuvat myös nukkuma-aikaan, jolloin Risto pitkästä aikaa toivoo Rauhalta iltasatua, johon Rauha sitten tuo lapsenhoitaja Lennartin. Kirjan tarina ei siis ole ”virallinen” taustatarina Risto Räppääjän vauva-ajasta, vaan iltasatuna kerrottu hassunhauska tarina lastenhoitajana kokemattoman poikamiehen seikkailuista vauhdikkaan Risto-vauvan kanssa.
Eikä se tietenkään ihan putkeen mene. Vauhdikkaasti konttaavan vauvan kanssa viettämänsä illan aikana Lennartille selviää monen muun lastenhoidollisen seikan ohella muun muassa mitä on pauto, kannattaako vauvalle antaa saksia ja sopiiko ulko-ovea jättää auki. Samaan aikaan kun Lennart etsii oikeita keinoja lastenhoitoon, Rauha yrittää järjestää Ristoa televisioon Vuoden viisaimpana vauvana, koska on vakuuttunut, että Risto jokeltaessaan on tunnistanut muun muassa Kuala Lumpurin karttapallosta. Lopulta televisiossa esiintyykin Lennart, ihmeellinen viiksekäs vauva, joka osaa unkaria ja esitelmöi talonpoikaiskapinasta 1520-luvulla.
Iltasatuna kerrottu tarina antaa tekijöille mahdollisuuksia viedä Risto Räppääjän maailma vielä perustasoakin absurdimmalle tasolle kuunsirpillä kellimisineen ja hanhella ratsastuksineen. Silti parhaita ja eniten naurua kanavoivia hetkiä ovat Lennartin ja Riston arkiset vauvanhoitohölmöilyt toisiaan kohtaamattomine kommunikaatioineen.
Kirjan jokaiselta aukeamalta löytyy Christel Rönnsin kuvituksia. Lyhyt mutta vauhdikas tarina on mainio lisä sarjaan.
Ilkka Valpasvuo
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Lohikäärmeen tähdittämä kirjallisuusilta Metsossa voi olla jännittävämpi kuin Leijonien taistelu jäähallissa
KIRJALLISUUS | Salla Simukka kertoo, miltä tuntuu saada Finlandia-ehdokkuus, ja Anniina Mikama paljastaa, millä taktiikalla huimapäiset nuoret neidot käyvät tuhoa kylvävän lohikäärmeen kimppuun.
Finlandia-ehdokas Poika ullakolla, poika kellarissa on Salla Simukan ja JP Ahosen taidonnäyte
KIRJAT | Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas on vuoden 2024 kotimaisen fantasiakirjallisuuden kärkikastia.
Suomessa ilmestyy joka vuosi noin 1 300 lasten- ja nuortenkirjaa – miksi ne eivät kiinnosta pätkän vertaa mediaa?
LASTENKIRJAT | Tampereella piileskelevästä kulttuurin aarreaitasta, Lastenkirjainstituutista, löytyvät muun muassa neuvostovastainen aapinen, Astrid Lindgrenin omistuskirjoitus Tove Janssonille ja julma totuus Porsas Urheasta.
Kun on elämän saanut, siitä on pidettävä huolta – arviossa Hämeenlinnan teatterin Ronja Ryövärintytär
TEATTERI | Hämeenlinnan teatterin ensi-iltanäytelmä on uskollinen ja visuaalisesti näyttävä tulkinta Astrid Lindgrenin iki-ihanasta tarinasta.