Ruotsiksi on ilmestynyt tämän uutukaisen suomennoksen jälkeen jo neljä Jidhoff-tarinaa. Kuva: Marita Salonen
KIRJAT | Denise Rudbergin älykäs hienostorouva ratkaisee tyynesti ihmisten kohtaloita Kahdeksan askelta pimeässä -kirjassa. Torsten on yhä lääpällään ihanaan Marianneen.
”Rudberg tuo äkkiä ihan puskista rankan teeman juuri sillä hetkellä, kun lukija on sortumassa kepeän kerronnan vähättelyyn.”
ARVOSTELU
Denise Rudberg: Kahdeksan askelta pimeässä
- Suomentanut Anu Koivunen.
- Into Kustannus, 2021.
- 250 sivua.
Jopa vuosikymmeniä sitten kadonneen tytön arvoitus selviää, jos rikostutkijalla on hoksottimet kunnossa ja seurapiirirouva Marianne Jidhoffilla on! Hän hoitaa Tukholman keskustassa sijaitsevaa kerrostaloaan rakkaudella ja maksaa omasta pussistaan matalalla profiililla toimivan tutkijaryhmänsä huoneiston kalliin sisustuksen, jotta ”kaikilla olisi mukava työskennellä”.
Tässä toimistossa ei kitkerää poliisikahvia ryystetä, vaan Mariannen kivitaloon asumaankin muuttanut rikostutkija Torsten Ehn on oppinut arvioimaan, milloin maistuu espresso, cappuccino tai kenties macchiato. Torsten ei ole syntynyt kultalusikka suussa, mutta hän on yhä niin lumoutunut Mariannen viehätysvoimasta, ettei ylenpalttinen hienostelukaan häiritse.
Denise Rudbergin kevyt dekkarisarja onnistuu jälleen kerran nostamaan kaiken sampanjanhuuruisen kimalluksen keskeltä myös vakavia yhteiskunnallisia aiheita. Ryhmä saa tutkittavakseen vanhan mysteerin: Ruotsin yhden tunnetuimman perheen tytär katosi 30 vuotta sitten kesken sisarensa häiden. Kahdeksan askelta pimeässä -tarinassa (Into, 2022) konstaapeli Augustin Madrid jää lähes kokonaan syrjään tästä tutkinnasta, kun hänen vanha koulukaverinsa joutuu rikoksen uhriksi ja pyytää apua.
Rudberg tuo äkkiä ihan puskista rankan teeman juuri sillä hetkellä, kun lukija on sortumassa kepeän kerronnan vähättelyyn. Kun mies raiskaa miehen, uhri saattaa vaieta tapahtuneesta koko loppuelämänsä.
Rikkaiden ihmisten vanhat rikokset ratkeavat lopulta nopeasti. Marianne käyskentelee Tukholman rannoilla ja seurapiireissä, mutta hänen terävät aivonsa raksuttavat koko ajan ja löytävät oikeat kysymykset. Kun käytössä on lisäksi Torsten Ehnin vilpitön ja kuunteleva kuulustelutaito, on ihan selvää, että vuosikymmeniä vaienneet ihmiset alkavat avautua.
Marianne Jidhoffin kuntoilukin edistyy, sillä hän saa siistin ja koulutetun labradorinnoutajan hoitoonsa. Nyt työpäiviä rytmittävät paitsi herkkusuklaan kanssa salaa poltetut pikkusikarit myös koiralenkit, joille Torsten enemmän kuin mielellään osallistuu. Saattaa olla, että tapaamme Britta-koiran myös tarinassa numero 9.
Kahdeksan askelta pimeässä on nopealukuinen kevyt dekkari, mutta se on myös hyvä kirja.
Marita Salonen
* *
Denise Rudberg
- Syntynyt 1971.
- Asuu Tukholmassa perheensä kanssa.
- Opiskellut elokuvaa ja dramaturgiaa New Yorkissa.
- Työskenteli ennen kirjailijanuraa yökerhoyrittäjänä Tukholmassa.
- Vierailee usein Suomessa.
- Myynyt yli neljä miljoonaa kappaletta Marianne Jidhoff -kirjoja.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Teos kuvakirjojen tärkeydestä – arviossa Lue lapselle kuvaa ja tarinaa
KIRJAT | Päivi Heikkilä-Halttunen kirjan parasta antia ovat lukuisat vinkit erilaisista kuvakirjoista.
Muumien eksistenssi – arviossa Jukka Laajarinteen Muumit ja olemisen arvoitus
KIRJAT | Laajarinne kytkee Tove Janssonin Muumit Kierkegaardin, Heideggerin, Sartren ja Camus’n ajatuksiin.
Kymmenen vuoden odotus palkitaan – arviossa Paavo Lipposen muistelmien päätösosa
KIRJAT | Kahdeksan vuoden pääministeri profiloitui etenkin eurooppapoliitikkona, mutta hänen EU-uransa herkin ja tärkein hetki osui Tampereelle.
Jeevesin jäljillä jo ennen Jeevesiä – arviossa P. G. Wodehousen Psmith ratkaisee
KIRJAT | Jos on ihastunut kaikkivoipaiseen hovimestari Jeevesiin ja tyhjäntoimittaja Bertie Woosteriin, pitää varmasti myös monokkelinsa kera touhuavasta Psmithistä.