KIRJAT | Meeri Koutaniemi ja Ann-Mari Leinonen ovat haastatelleet 25 suomalaista julkkista aiheesta rakkaus. Jokaisen haastatellun Koutaniemi kuvasi studiossaan.
”Kun kauniskantisen ja 240-sivuisen teoksen esipuheen kirjoittaa filosofi Esa Saarinen, rakkautta alkaa olla ilmassa enemmän kuin lintulammella huhti-toukokuussa.”
ARVOSTELU
Meeri Koutaniemi & Ann-Mari Leinonen: Rakkaus
- WSOY, 2022.
- 240 sivua.
Meeri Koutaniemen ja Ann-Mari Leinosen painotuore kirja Rakkaus (WSOY, 2022) on juuri sellainen, josta en oikein pysty pitämään. Taidan olla jopa täysin väärä henkilö arvioimaan sitä.
Onneksi kaikkein pahimman kohtaan jo kirjan takakansitekstissä. Siinä lukee tällaisia hölynpölyn helmiä kuin että ”meistä jokainen on rakkauden edessä tasavertainen” ja ”Koutaniemen muotokuvat luovat visuaalisen ikkunan kirjaan haastateltujen ihmisten persoonaan ja heidän tarinansa viipyilevään ja avoimeen inhimillisyyteen”.
Tarinan viipyilevä inhimillisyys? Anna minun kaikki kestää.
Meeri Koutaniemi kiittää kirjan lopussa WSOY:tä projektin mahdollistamisesta. WSOY:ssä on tuskin tarvinnut kahta kertaa miettiä, kun suhteestaan rakkauteen minä-muodossa avautuvat muun muassa Jorma Uotinen, Chisu, Vappu Pimiä, Kirsi Alm-Siira, Maria Veitola, Saara Aalto, Christoffer Strandberg ja Seela Sella. Nimiluettelo kuulostaa melkeinpä parin suositun tv-kanavan esiintyjälistalta.
Kun kauniskantisen ja 240-sivuisen teoksen esipuheen kirjoittaa filosofi Esa Saarinen, rakkautta alkaa olla ilmassa enemmän kuin lintulammella huhti-toukokuussa.
Eihän Rakkaus täysin pelkkä ”kiva lahjakirja” ole. Haastatellut ovat ottaneet aiheen ihan tosissaan. Suorastaan hämmentävää, miten tuoreesti jotkut heistä ovat pystyneet pohtimaan rakkautta ja olemaan avoimia.
Urakkanahan tämä ei ole ollut pienimmästä päästä. 25 julkimon kanssa filosofointi rakkaudesta on varmasti ollut jo aikataulullisesti haastavaa.
Onneksi siis takakannen mainosteksti siitä, että rakkauden edessä ollaan tasavertaisia, tulee muutamaankin kertaan ylipyyhityksi. Esimerkiksi toimittaja Ina Mikkola sanoo, että rakkaus on etuoikeus ja että rakkaudenpuute saa jotkut ihmiset kohtelemaan toisia nihkeästi.
Ilmeisesti voimme nyt siis kaikki yhdessä tunnustaa, että jotkut ihmiset tuntuvat löytävän rakkautta helpommin kuin jotkut toiset. Niin se on aina mennyt ja niin se menee, eikä sillä tunnu olevan hirveästi tekemistä minkään kovin jumalallisen tai mystisen asian kanssa.
* *
Naislukijana kiinnostivat etenkin miesten analysoinnit, vaikka tunteista puhuminen ei onneksi ole naisten yksinoikeus. Blind Channel -yhtyeen Joel Hokka kertoo pelkäävänsä romanttista rakkautta. Arkkipiispa Tapio Luoma puolestaan toteaa, kuinka vaikeaa hänen on olla itselleen armollinen ja arvostaa itseään huonon palautteen jälkeen. Stand up -koomikko Ali Jahangiri taas pelkää, että rakkaus saattaa olla huijaus, että sitä ei ole ollenkaan olemassa.
Aikauslehtityylisen (enkä sano tätä pahalla) kirjan päättää koko teoksen realistisimman oloinen teksti. Näyttelijä Miitta Sorvali lähestyy asiaa melko lakonisesti ja käytännönläheisesti. Hän sanoo, että pitkän avioliiton jälkeen rakkaudella on myös alaotsikoita, kuten syvä kiintymys ja luottamus.
– Jos nyt jäisin yksin, niin mistä helvetistä löytäisin itselleni jonkun, hän kysyy, kun kertoo, kuinka hyvä yhteys hänellä ja hänen miehellään Kari Sorvalilla on.
* *
Meeri Koutaniemi on kuvannut poseeraamiseen tottuneet haastateltavat studiossa kauniisti, mutta jotenkin puuduttavan samalla kaavalla. Jokaisesta on yksi iloinen ja yksi niin sanottu syvämietteinen kuva. Ovatkin oikein mainioita promo- ja mainoskuvia.
En tiedä, mitä kuvilta odotin, mutta olisipa ollut hienoa nähdä haastatellut enemmän arkisina. Vähän niin kuin puhumassa ihmisenä ihmiselle rakkaudesta.
Mutta näin. Kaunis teema, kaunis kirja ja äitienpäiväkin tulossa.
Heli Mustonen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.