”Olkoon niin, että kaikki elävät olennot ovat onnellisia oikeista syistä” – arviossa David Michien Dalai-laman kissa

10.07.2022
MichieKansi

Kuvat: Basam Books

KIRJAT | Bestseller-kirjailija David Michie on antanut teoksessaan äänensä Hänen Pyhyytensä Dalai-laman kissalle.

”Tarina on samalla kurkistus ihmismieleen, miten vaikkapa omahyväisen mielen saa kääntymään toisia kunnioittavaan rakkauteen ja huomioimiseen.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

David Michie: Dalai-laman kissa

  • Suomentanut Jenni Vehkaluoto.
  • Basam Books, 2022.
  • 203 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Miten kissa päätyi Dalai-laman lemmikiksi, Hänen Pyhyytensä kissaksi? Se oli onnellinen sattuma Delhin slummissa. Elämän jo lähes hiipuessa Dalai-lama näkee kärsivän kissanpennun. Hänen Pyhyytensä saa taiottua elämän takaisin pieneen elottomaan kehoon.

”Kaikille meistä, joilla on tietoisuus, oma elämämme on hyvin arvokasta. Tämän vuoksi meidän on varjeltava kaikkia tuntevia olentoja. On myös ymmärrettävä, että meitä kaikkia yhdistää kaksi perustoivetta: toive onnellisuudesta ja toive välttyä kärsimykseltä.”

Hänen Pyhyytensä sanomaa ei pysty sivuuttamaan.

Kissa nimeltä HPK

Kissalle annettiin useita nimiä, mutta ensisijaisesti kutsumanimeksi tuli HPK eli Hänen Pyhyytensä Kissa. HPK:n vahvistuessa ja kasvaessa se kuuntelee Dalai-laman viisaita keskusteluja ja oppii päivän rutiineja. Kuuntelemalla se omaksuu niistä viisauksia ja tärkeitä asioita.

Kissa alkaa kuljeskella temppelin ympäristössä ja laajentaa reviiriään myös sen ulkopuolelle. Hänen Pyhyytensä assistentit Chogyn ja Tenzi opastavat ja kertovat HPK:lle myös paljon arvokasta tietoa luostarin elämästä.

Kissan kertomana kirjasta saa aimo annoksen tietoutta buddhalaista meditaatiosta, filosofiasta, Dalai-laman ajattelusta ja vakaumuksesta. Toki HPK laajentaessaan reittejään tapaa myös tavallisia kansalaisia ja tavallista kissan elämää. Sen mieleen jää erityisesti eräs tiikerijuovainen komea herramies.

Buddhismin kevyt oppimäärä

Kissa on tarkkailija ja tekee havaintoja Dalai-laman vieraista ja heidän käytöksestään. Tarina on samalla kurkistus ihmismieleen, miten vaikkapa omahyväisen mielen saa kääntymään toisia kunnioittavaan rakkauteen ja huomioimiseen.

David Michien aiempia teoksia ovat muun muassa Buddhism for Busy People ja Hurry Up and Meditate. Bestseller-kirjailija ja meditaatio-valmentaja on laajasti perehtynyt buddhismiin. Dalai-laman kissa (Basam, 2022) on kevyt oppimäärä aiheesta Hänen Pyhyytensä kissan havaintojen kautta ja viihdyttävää luettavaa.

Irmeli Heliö

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua