Nautinnollinen runsaudensarvi – arviossa Kevin Chenin Aavekaupunki

18.04.2024
KevinChenKansi

Kuvat: MirrorFiction Inc._2 / Aula Kustannus

KIRJAT | Aavekaupunki on Helsinki Lit -tapahtumaan saapuvan taiwanilaiskirjailijan läpimurtoteos ja se on löyhästi omaelämäkerrallinen.

”Kirja vilisee arvoituksia ja salaisuuksia, joiden ratkaisut selviävät vähä vähältä.”

ARVOSTELU

4.5 out of 5 stars

Kevin Chen: Aavekaupunki

  • Suomentanut Rauno Saunio.
  • Aula, 2024.
  • 380 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Aavekaupunki (Aula, 2024) vie vieraaseen, kauniiseen, julmaan ja hyvin kiehtovaan maailmaan. Se on monitahoinen perhetarina, jota kertovat omista näkökulmistaan ja omalla äänellään sen jäsenet. Esiin tulee maagisen realismin liepeillä kulkeva runsaudensarvi, jonka lukeminen on puhdas nautinto, vaikka ihmisten sanat ja teot välillä ovatkin rumia.

Yungching on takapajuiseksi mainittu pieni kaupunki Taiwanin saaren keskiosassa, jonka pelloilla kasvatetaan krysanteemeja, betelpippureita ja riisiä. Edistys tulee tänne pienin askelin, joista ensimmäisiä ovat kolmikerroksiset yhden perheen asumukset. Ne tuntuvat niin korkeilta, että kansan suussa niitä kutsutaan taivastaloiksi.

Näihin pääsee muuttamaan myös 9-henkinen Chenin perhe, mistä erityisesti äiti Kaskas on ikionnellinen: pääsihän hän näin lopulta anoppinsa järjestämästä päivittäisestä rääkistä. Kaskas synnyttää tyttären toisensa perään, mitä ei hyvällä katsota, sillä eiväthän tyttäret ole minkään arvoisia. Mikä ilon aihe, kun lopulta syntyy myös kaksi poikaa!

Päähenkilö T’ien-hung on toinen pojista. Hänestä tulee kuitenkin erityisesti äitinsä vihan kohde; vanhoillisessa ympäristössä ei hyväksytä homoseksuaaleja. Kepulikonstit ja kotiväkivalta kyllä sallitaan, kunhan on tarpeeksi varakas tai kuuluisa.

Kirja vilisee arvoituksia ja salaisuuksia, joiden ratkaisut selviävät vähä vähältä. Käy esimerkiksi ilmi, miksi keskellä saaren keskiosaa nähdään kerran virtahepo ja miksi Chenin hartaasti odotetut pojat päätyvät telkien taakse.

Lukija saa olla romaanin käänteiden runsaudessa tarkkana – toisaalta teksti vie mukanaan niin, etten kovasti välitä, tiedänkö alituiseen, mikä liittyy mihinkin.

* *

Teoksen on kiinan kielestä suomentanut Rauno Saunio ja käännös ansaitsee erityiskiitokset. Kieli on elävää ja verevää, tekstiä ilo lukea.  On täytynyt vaatia paljon työtä ja pohdintaa löytää esimerkiksi ne kaikki runsaslukuiset erikoiset nimet ja ilmaukset, jotka nyt tuntuvat istuvan täydellisesti kirjan henkeen. Lukija kiittää!

Myös Mikko Toiviainen tekee äänikirjan lukijana hienon työn.

Taiwanilainen kirjailija Kevin Chen tulee toukokuussa Helsinki Lit-tapahtumaan. Aavekaupunki on hänen läpimurtoteoksensa ja se on löyhästi omaelämäkerrallinen.

Leena Reikko

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua