Kuvat: MirrorFiction Inc._2 / Aula Kustannus
KIRJAT | Aavekaupunki on Helsinki Lit -tapahtumaan saapuvan taiwanilaiskirjailijan läpimurtoteos ja se on löyhästi omaelämäkerrallinen.
”Kirja vilisee arvoituksia ja salaisuuksia, joiden ratkaisut selviävät vähä vähältä.”
ARVOSTELU
Kevin Chen: Aavekaupunki
- Suomentanut Rauno Saunio.
- Aula, 2024.
- 380 sivua.
Aavekaupunki (Aula, 2024) vie vieraaseen, kauniiseen, julmaan ja hyvin kiehtovaan maailmaan. Se on monitahoinen perhetarina, jota kertovat omista näkökulmistaan ja omalla äänellään sen jäsenet. Esiin tulee maagisen realismin liepeillä kulkeva runsaudensarvi, jonka lukeminen on puhdas nautinto, vaikka ihmisten sanat ja teot välillä ovatkin rumia.
Yungching on takapajuiseksi mainittu pieni kaupunki Taiwanin saaren keskiosassa, jonka pelloilla kasvatetaan krysanteemeja, betelpippureita ja riisiä. Edistys tulee tänne pienin askelin, joista ensimmäisiä ovat kolmikerroksiset yhden perheen asumukset. Ne tuntuvat niin korkeilta, että kansan suussa niitä kutsutaan taivastaloiksi.
Näihin pääsee muuttamaan myös 9-henkinen Chenin perhe, mistä erityisesti äiti Kaskas on ikionnellinen: pääsihän hän näin lopulta anoppinsa järjestämästä päivittäisestä rääkistä. Kaskas synnyttää tyttären toisensa perään, mitä ei hyvällä katsota, sillä eiväthän tyttäret ole minkään arvoisia. Mikä ilon aihe, kun lopulta syntyy myös kaksi poikaa!
Päähenkilö T’ien-hung on toinen pojista. Hänestä tulee kuitenkin erityisesti äitinsä vihan kohde; vanhoillisessa ympäristössä ei hyväksytä homoseksuaaleja. Kepulikonstit ja kotiväkivalta kyllä sallitaan, kunhan on tarpeeksi varakas tai kuuluisa.
Kirja vilisee arvoituksia ja salaisuuksia, joiden ratkaisut selviävät vähä vähältä. Käy esimerkiksi ilmi, miksi keskellä saaren keskiosaa nähdään kerran virtahepo ja miksi Chenin hartaasti odotetut pojat päätyvät telkien taakse.
Lukija saa olla romaanin käänteiden runsaudessa tarkkana – toisaalta teksti vie mukanaan niin, etten kovasti välitä, tiedänkö alituiseen, mikä liittyy mihinkin.
* *
Teoksen on kiinan kielestä suomentanut Rauno Saunio ja käännös ansaitsee erityiskiitokset. Kieli on elävää ja verevää, tekstiä ilo lukea. On täytynyt vaatia paljon työtä ja pohdintaa löytää esimerkiksi ne kaikki runsaslukuiset erikoiset nimet ja ilmaukset, jotka nyt tuntuvat istuvan täydellisesti kirjan henkeen. Lukija kiittää!
Myös Mikko Toiviainen tekee äänikirjan lukijana hienon työn.
Taiwanilainen kirjailija Kevin Chen tulee toukokuussa Helsinki Lit-tapahtumaan. Aavekaupunki on hänen läpimurtoteoksensa ja se on löyhästi omaelämäkerrallinen.
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Emeritusprofessori paljastaa elämän tarkoitukset, ne ikävätkin – arviossa Timo Airaksisen Millaista oli
KIRJAT | Timo Airaksisen omaelämäkerta katsoo lukijaa suoraan silmiin ja kertoo yhtään häpeämättä ja kaunistelematta, millaista yliopistolla oli.
Ranskalainen bestseller-kirjailija osaa huiputtaa lukijaansa – arviossa Guillaume Musson Joku toinen
KIRJAT | Ranskalaisen Guillaume Musson uusimmassa romaanissa kertomus kulkee neljän ihmisen kautta.
Uuden rikossarjan alku – arviossa Harri Virtasen Valaistunut tappaja
KIRJAT | Valaistunut tappaja asettuu nykyaikaan; Suomi on jo Naton jäsen ja itänaapuri pelottaa, Henri Joen erityisala on kansainvälinen terrorismi.
Diktaattorit, totalitarismi, etupiirit, populismi, ääriliikkeet – 1930-luvun kylmäävät kaiut Jussi Pekkarisen kirjassa
KIRJAT | Jussi Pekkarinen jatkaa Kävin ja kuulin 2 -kirjassaan ulkoasiainhallinnon poliittisen raportoinnin kuvaamista ja analysointia terävällä ja elävällä otteella.