Kuvat: Stine Heilmann / Gummerus
KIRJAT | Jojo Moyesin Morsianten laiva kertoo 600 australialaisen sotamorsiamen matkasta kuninkaallisen laivaston HMS Victorius -aluksella Australiasta Iso-Britanniaan sodan päätyttyä vuonna 1946.
”Lukijalle luvassa on kirveleviä kohtaloita ja valtameren yli kantavaa rakkautta.”
ARVOSTELU
Jojo Moyes: Morsianten laiva
- Suomentanut Heli Naski.
- Gummerus, 2022.
- 464 sivua.
Britanniassa syntyneen Jojo Moyesin uusimman käännetyn teoksen Morsianten laivan (suom. Heli Naski; Gummerus, 2022) perustarina on hämmästyttävä. Siinä seurataan yli 600 sotamorsiamen matkaa Britannian kuninkaallisen laivaston HMS Victorius -aluksella Australiasta Iso-Britanniaan sodan päättymisen jälkeen.
Sotamorsiamet lähtevät 4.7.1946 merten yli lunastamaan avioliittolupauksiaan tai palaamaan sodan jälkeen, useimmiten, lähes tuntemattoman puolisonsa luokse.
Laiva on lastattu morsiamien lisäksi lentokoneilla, merijalkaväellä ja sodasta palaavilla nuorilla miehillä. Koska Victoriuksen lasti on poikkeuksellinen, on myös aluksen ennestään tiukkoihin sääntöihin ladattu uusia ohjeistuksia ja määräyksiä, jotka pyrkivät estämään kontaktit morsianten ja miehistön välillä.
Keskinäiseltä kanssakäymiseltä on kuitenkin mahdotonta välttyä, kun alun perin kuusiviikkoiseksi suunniteltu matka venyy kahdeksan viikon mittaiseksi. Viikkojen merilläolo näännyttää, herättää tunteita ja jännitteitä, jolloin velvollisuudet herkästi unohtuvat.
Innoitusta isoäidin elämästä
Nykypäivänä uskomattomalta tuntuva tarina on Jojo Moyesin mukaan fiktiota, mutta se on saanut inspiraationsa kirjailijan isoäidin elämästä, joka teki aikanaan kyseisen matkan.
Kirjan lukujen alussa on lehdistä ja historiankirjoista poimittuja kiinnostavia ajankuvia ryydittämässä tarinaa.
Tarinan laiva on totta; matka todella tapahtui sodan päättymisen jälkeen heinä-elokuussa 1946. Alus ei kuitenkaan ole mikään non-stoppina Turku–Tukholma-väliä seilaava Silja Serenade baareineen ja yökerhoineen, vaan sodassa palvellut lentotukialus, jolla on kuljetettu lentokoneita, tykkejä ja sotatarvikkeita.
Victorius-aluksella on tilaa usean suuren asuinkerrostalon verran. Lentokannen alla on yhdeksän kerrosta ja kannen alapuolella neljä kerrosta. Naiset tuskailevat laivan kokoa, sillä pelkästään jonkin kannen päästä päähän kulkeminen kestää helposti puoli tuntia ja enemmänkin, jos sattuu eksymään. Matkan edetessä eksymisiä tulee puolin ja toisin niin morsiamille kuin miehistöllekin.
* *
Morsianten laivan näkökulmahenkilöiksi nousevat samaan hyttiin sijoitetut neljä erilaista naista – Avice, Margaret, Jean ja Frances – joiden lähtökohdat, luonteet ja elämäntilanteet ovat täysin erilaisia. Päähenkilöiden kautta seurataan laivan kahdeksan viikkoa kestävää matkaa, naisten tulevaisuudensuunnitelmia, ja niiden muutoksia. Myös viimeistä komennustaan tekevä laivan kapteeni Highfield on yksi kirjan keskushahmoista.
Menneisyytensä kanssa kamppailevalle Francesille matka osoittautuu tärkeämmäksi kuin määränpää. Hänen elämänsä saa laivalla kokonaan uuden suunnan.
”Jälkeenpäin Frances ajatteli, että se yö oli merimatkan ehdoton huippukohta. Ei pelkästään hänelle, vaan useimmille heistä. Ehkä se johtui siitä, että he kaikki olivat yhdessä, vapauden tunteesta ja aavan meren ja avaran taivaan suomasta ihanasta helpotuksesta hautovan kuumien vuorokausien ja voimistuvan pahantuulisuuden jälkeen. Se kaikki kohotti heidän mielialaansa. Ulkona avonaisella kannella he kaikki olivat yhdenvertaisia, eikä valtavaa naislaumaa koettelevasta klikkiytymisestä näkynyt mitään merkkejä.”
* *
Kirjan lähtökohta on mielenkiintoinen ja historiallisten faktojensa vuoksi uteliaisuutta herättävä. Teksti on Moyesin tyylin tapaan vetävää ja helppolukuista.
Välillä lähes viisisataasivuinen tarina kuitenkin puuduttaa, vaikka aluksella ennätetään kokea niin rakkautta, konflikteja kuin draamaakin.
Lontoossa vuonna 1969 syntynyt Jojo Moyes on suosittu kirjailija sekä Suomessa että maailmalla. Hänen teoksiaan on myyty yli 38 miljoonaa kappaletta ja niitä luetaan 46 kielellä. Moyes aloitti uransa toimittajana ja ryhtyi myöhemmin täysipäiväiseksi kirjailijaksi. Hän asuu kolmen lapsensa kanssa maatilalla Essexissä, Englannissa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kaj Korkea-ahon Äitiä etsimässä on rento ja intensiivinen kuvaus miesparin matkasta vanhemmiksi
KIRJAT | Todellisiin tapahtumiin perustuva teos imaisee lukijan yhteiselle matkalle miesten kanssa. Finlandia-ehdokkaan kirjalliset ansiot ovat ilmeiset, ja Korkea-aho taitaa tarinankerronnan.
Miika Nousiainen osaa tehdä urheilukentän ympäri juoksemisestakin mielenkiintoista – arviossa Ratakierros
KIRJAT | Ratakierros on erittäin hauska kirja amatööriurheilijasta, joka kirjan lopussa on mahdollisesti jo melkein ammattilainen.
Nainen haluaa kuolla puuna – arviossa Nobelin kirjallisuuspalkinnolla palkitun Han Kangin Vegetaristi
KIRJAT | Han Kangin Booker-palkinnolla vuonna 2016 palkittu romaani kertoo naisesta, jonka kauheat unet pakottavat lopettamaan lihansyönnin.
Solidaarisuutta Ukrainalle – arvioitavana Aino Sutisen Ajattelen Ukrainaa koko ajan
SARJAKUVA | Dokumentaariseen sarjakuvaan erikoistunut Aino Sutinen on kirjannut ylös päiväkirjamaista pohdintaa Ukrainasta ja keskusteluja ystävien ja asiantuntijoiden kanssa.