Mitä ovat rotinat, kulitsa ja sielulintu? Lastenkirja kertoo sotia edeltävästä Karjalasta

02.09.2021
Anna ja Onni INTERIOR1

KIRJAT | Eläkkeellä oleva luokanopettaja Ann-Mari Sintonen otti tehtäväkseen siirtää karjalaista kulttuuriperintöä lapsille kirjoittamalla lastenkirjan Anna ja Onni Karjalassa.

Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
Adlibris BookBeat Nextory Storytel

Ann-Mari Sintonen & Pia-Maria Pohto: Anna ja Onni Karjalassa. Lector Kustannus Oy, 2021. 39 sivua.

Miljoonalla suomalaisella on juuria luovutetussa Karjalassa. Sotien jälkeen on syntynyt monta sukupolvea, joille Karjala elää vain suvun kertomissa tarinoissa ja sukulaisten välittämissä mielikuvissa, jos niissäkään. Karjalasta vauvanakin evakuoidut ovat ikäihmisiä.

Eläkkeellä oleva luokanopettaja Ann-Mari Sintonen otti tehtäväkseen siirtää karjalaista kulttuuriperintöä lapsille kirjoittamalla lastenkirjan Anna ja Onni Karjalassa (Lector, 2021). Annan ja Onnin matkassa lapset saavat tutustua karjalaisiin tapoihin, juhliin ja rajan taakse jääneisiin paikkakuntiin.

Kirja ei ole sellainen satukirja, jossa olisi mukana fantasiaa ja hyvän ja pahan välistä mittelöä. Anni ja Onni on pikemminkin tarinan muotoon puettu tietokirja lapsille karjalaisesta kulttuurista.

Tärkeä osuus on Pia-Maria Pohdon kuvituksessa, joka välittää mielikuvia sotia edeltävästä Karjalasta. Kuvissa välkkyvät Terijoen siloiset hiekkarannat, Viipurin linna, pyöreä torni ja kaupankäynti torilla.

Anna ja Onni INTERIOR3

Pia-Maria Pohdon kuvitusta.

Kirjassa leivotaan karjalanpiirakoita, käydään kalassa, vietetään häitä ja ihaillaan juhannuskokkoa. Sintonen nostaa esille myös etenkin luterilaisille lapsille vieraampia asioita kuten ikoninurkkauksen merkityksen, kulitsan leipomisen, rotinat, vainajan hyvästelemisen ja ortodoksiset hautajaiset.

Kirjassa selviää, mikä on sielulintu ja kirjan avulla aikuinen voi selittää lapselle, mikä on evakko. Karjalasta ei ole juuri kirjoitettu lastenkirjoja. Tätä aukkoa Sintosen lastenkirja täyttää hyvin.

Sirpa Pääkkönen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua