Maria Kallio -kirjasarjan 15. teos Jälkikaiku ei tuota pettymystä, mutta ei myöskään suuremmin innosta

10.08.2020
Lehtolainen Leena 2019 06

Leena Lehtolainen. Kuva: Ville Juurikkala

KIRJAT | Leena Lehtolaisen luoma rikoskomisario ratkaisee jälleen yhtä henkirikosta kotikaupungissaan Espoossa. Jälkikaiku on taattua laatua, ei sen enempää.

”Vaikka Jälkikaiku on selkeästi dekkari, sen parasta antia ovat tutun henkilögallerian kuulumiset.”

ARVOSTELU

2 out of 5 stars

Leena Lehtolainen: Jälkikaiku

  • Tammi, 2020.
  • 394 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Maria Kallio -fanien kesän iloksi Leena Lehtolaisen luoma rikoskomisario ratkaisee jälleen yhtä henkirikosta kotikaupungissaan Espoossa. Jälkikaiku on jo sarjan 15. kirja ja taattua tasaista laatua, mutta suurempaa muistijälkeä se ei jätä.

Dekkari alkaa, kun Kallion kissa tuo saaliinaan sisään ihmisen korvan. Pian metsiköstä löytyy maahanmuuttajataustaisen nuorukaisen ruumis. Vyyhtiin sekoittuu myös parikymmentä vuotta sitten kadonneen pikkupojan tapaus. Kaikki tapahtuu pikkukaupunkina näyttäytyvässä Espoossa, jossa kaikki tuntuvat tuntevan toisensa.

Maria Kallio ja hänen pitkään mukana olleet alaisensa Puupponen ja Koivu, kollega Jenna Ström sekä muut sarjasta vanhat tutut joutuvat miettimään muun muassa maahanmuutto- ja pakolaiskysymyksiä, uskontojen välisiä eroja, sukupuoli-identiteettiä, nettiuhkailun kohteena olemista, trollausta ja pelottavaa maalitusta. Tästä vyörytyksestä puoletkin olisi riittänyt ja kirja olisi siltikin ollut ajan hermolla.

Vaikka Jälkikaiku on selkeästi dekkari, sen parasta antia ovat tutun henkilögallerian kuulumiset. Sarjan aloitti vuonna 1993 Ensimmäinen murhani, jossa Kallio oli vastavalmistunut, nuori ja punatukkainen feministi, joka soitti bassoa bändissä. Saattaisi olla virkistävää lukea yksi kirja, jossa ei tapahtuisikaan murhia, vaan jossa seurattaisiin pelkästään vuosikymmenien mittaan tutuiksi tulleiden hahmojen siviilielämää.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua