Kuvat: Otto Virtanen / WSOY
KIRJAT | Neil Hardwick kirjoittaa muistelmateoksessaan suoraan lukijalle, hän osaa kertoa asioiden ja tapahtumien ytimen.
”Hardwick ei säästele itseään eikä valikoidusti kohtaamiaan suomalaisia viihteentekijöitä.”
ARVOSTELU
Neil Hardwick: Poistetut kohtaukset – muistelmat
- Suomentanut Tero Valkonen.
- WSOY, 2025.
- 223 sivua.
Neil Hardwick on monipuolisin käsikirjoittaja ja ohjaaja, jonka suomalaiset televisioyhtiöt ja teatterit ovat onnistuneet työllistämään ja pitämään maassa. Nyt jo yli viisikymmentä vuotta.
Kuka voisi unohtaa televisiosarjat Tankki täyteen ja Reinikainen tai näytelmät Kvartetti ja Kööpenhamina? Komiikan nerokkaista ideoista muistuttavat sketsisarja Parempi myöhään ja improvisaatioteatteria taltioinut Nyhjää tyhjästä.
Hardwickin ei ollut koskaan tarkoitus kirjoittaa muistelmia. Eräänä iltana kotiinsa palattuaan hän kuitenkin kaatui liukkaalla polulla ja maassa maatessaan alkoi muistella menneitä. Jos sattuisi vaikka kuolemaan kaatumisen seurauksena.
Poistetut kohtaukset – muistelmat -kirjassa (suom. Tero Valkonen; WSOY, 2025) saamme lukea perusteellisesti tärkeistä asioista, niin Hardwickin yksityiselämästä kuin hänen työnsä kautta kohtaamistaan ihmisistä ja esitysten tekemisen historiasta.
Neil Hardwick teki työnsä hyvin. Hän ei aliarvioinut katsojiaan vaan osasi naurattaa ja samalla haastaa älyllisesti. Itseään hän tuntuu aliarvioivan tekemistensä suhteen, mikä on turhaa eikä pidä paikkaansa.
Hardwick ei säästele itseään eikä valikoidusti kohtaamiaan suomalaisia viihteentekijöitä. Miettiessään muistikuviaan Hardwick menee jopa niin pitkälle, että pohtii, oliko muistelija hän vai se joku toinen siinä samassa tilanteessa.
* *
Lapsuudenkodin ilmapiiri oli vaikea, psykoottinen äiti ja hiljainen, hillitty isä loivat raskaan ilmapiirin. Kaivoskaupunki Trevesal oli lapsuuden maisema ja myöhemmin teini-ikäisenä Cambridgen yliopisto. Hardwick kertoo olleensa molemmissa paikoissa ulkopuolinen.
Samanlaisena kuvataan Hardwickin avioliitto, joka oli outo ihmis- ja parisuhde. Siitä syntyi kuitenkin lapsia ja myöhemmin lastenlapsia ilahduttamaan elämää.
Mielenterveysongelmat olivat seuraus ja jatkumo, jonka kanssa Neil Hardwick eli.
Hardwick saapui Suomeen Lontoossa kohtaamaansa tyttöystävää tapaamaan. Hän palasi muutaman kerran takaisin synnyinmaahansa, kunnes vuonna 1969 opiskelujen päätyttyä muutti Suomeen.
Englannin kieli oli syypää siihen, että Hardwick sekaantui suomalaiseen televisiotuotantoon. Kaikki alkoi kieliohjelmasta Hello, hello, hello, jossa kaksi poliisia hokee helppoja englanninkielisiä sanontoja. Toisena poliisina oli ystävä David Mitchell.
* *
Kohtuullisen nopeasti Hardwick pääsi tekemään klassikoiksi yltäneitä tv-sarjoja ja hiukan myöhemmin ohjaamaan näytelmiä teattereihin – ensin Svenskaniin, sitten Helsingin kaupunginteatteriin ja myöhemmin myös Ryhmäteatteriin.
Neil Hardwick epäilee kirjassa, ettei kukaan muista häntä teattereille tekemistään näytelmistä, käsikirjoituksista ja ohjauksista. Kyllä muistaa, hänen nimensä tekijälistassa on tuonut teattereihin niitäkin katsojia, jotka nauttivat Hardwickista enimmäkseen tämän luomien tv-sarjojen kautta.
Teattereihin tehdyt näytelmät ja ohjaukset ovat olleet Hardwickille suuri nautinto. Helsingin kaupunginteatterin Kvartettia esitettiin melkein kymmenen vuotta. Tässä ja muutamassa muussa Hardwickin tuotannossa suuren kiitoksen ohjaajalta saa Ritva Valkama, joka osoittautui nerokkaaksi näyttelijäksi ja hyväksi, aidoksi ihmiseksi.
Helsingin kaupunginteatterissa nähtiin myös Hardwickin ohjaama Kööpenhamina, joka jäi mieleen aina ajankohtaisena pohdintana jakautuneesta maailmasta, ydinaseista ja kahden fyysikon elämästä ja teoista.
Hardwickin televisiosarjoilla oli parhaimmillaan yhtä paljon katsojia kuin itsenäisyyspäivän kättelyjonoilla.
* *
Neil Hardwick kirjoittaa suoraan lukijalle, hän osaa kertoa asioiden ja tapahtumien ytimen.
Hänen monipuolinen elämänsä ja luonteensa on tuonut meille katsojille paljon nautintoja ja samaan hän yltää kirjallaan, joka on nimetty osuvasti: Poistetut kohtaukset. Valikoiden hän on valinnut juuri ne tapahtumat ja ihmiset, joilla on ollut elämälle merkitystä, niin hyvässä kuin pahassa.
Maija Kääntä
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Topi Linjaman musiikkitieteellistä teosanalyysia sopii ylistää – arviossa Kantaattikattaus
KIRJAT | Kantaattikattaus on mainio sisarus tekijän aiemmille Bach-oppaille. Linjama on valinnut esiteltäväksi 23 kantaattia.
Hugo Salmela oli sattumakenraali, josta valkoiset tekivät myytin – Tuomas Hoppu kirjoitti Tampereen punapäällikön elämäkerran
KIRJAT | Salmela oli tulisieluinen työväenluokan etujen ajaja, mutta sodanjohtajaksi liian pehmo. Sisällissota jakoi suvun pahasti, sillä veli Akseli Salmela valitsi toisen tien.
Keveä kannanotto pikamuotibisneksen vastuuttomuudesta – arviossa Kangaskauppa joen varrella
KIRJAT | Tiina Kristofferssonin ja Vesa-Matti Toivosen kirja Kangaskauppa joen varrella on monisäkeinen tarina, joka ylistää ystävyyden ja yhteisöllisyyden voimaa.
Juurien ja uuden suunnan etsintää Bartókin sävelten tahdissa – arviossa Maritta Hirvosen Allegro barbaro
KIRJAT | Maritta Hirvosen mukaan hänen uuden kirjansa ydintä ovat valokuvaus, unkarilainen kansanperinne, musiikki ja taide.