Kuvat: Stuart Simpson / Bazar
KIRJAT | Kulkusirkan kaltaiset vakooja-seikkailuromaanit ovat tuskin muuttuneet paljoa vuosikymmenten mittaan.
”Miehet suojelevat paitsi maataan, myös naisia ja lapsia ja lopulta pelastavat maailman.”
ARVOSTELU
Terry Hayes: Kulkusirkka
- Suomentanut Tarmo Haarala.
- Bazar, 2024.
- 893 sivua.
Terry Hayesin Kulkusirkka (suom. Tarmo Haarala; Bazar, 2024) on häpeämättömän yliampuva seikkailuromaani, jossa vaatimatonta esittävä amerikkalaisvakooja selviää käsittämättömän kiperistä tilanteista kerta toisensa jälkeen. Ihmepelastumisia on niin paljon, että luulisi jo kirjailijaa itseäänkin väsyttävän – varsinkin kun teos on lähes 900 sivua pitkä.
James Bond -tyyppisistä miehistä Ridley Kane poikkeaa siinä, ettei hän ole naistenmies eikä muutenkaan pullistele. Hän on nörtti kielinero ja uskoo nuorena upseerina saaneensa potkut sukellusveneeltä, koska häneltä puuttui ”käskyvaltainen käytös”. Kiitos kielitaidon, CIA pestasi hänet vakoojaksi.
Kane on supermies puettuna tavallisen tyypin vaatteisiin. Hän kärvistelee kahlittuna rautahäkissä, mutta pelastaa sieltä sekä itsensä että kanssavankinsa. Hän arvioi aseenkäyttötaitonsa keskinkertaisiksi, mutta ampuu nips-naps kaikki, jotka häntä tai viattomia siviileitä uhkaavat. Hän kipparoi yksin suurta, kokeellista sukellusvenettä ja pelastaa maailmaa.
Kulkusirkka filosofoi vakoojamaailman viisauksilla: Jos olet kuopassa, lakkaa kaivamasta. Kaikki eivät ole pettureita, mutta jokaisella on heikkoutensa. Vain luulosairas selviää hengissä. Onni koittaa valmistautuneelle mielelle. Elä tarinaasi.
Näillä agentti Kane selviää paikasta kuin paikasta.
Kulkusirkan kaltaiset vakooja-seikkailuromaanit ovat tuskin muuttuneet paljoa vuosikymmenten mittaan. Miehet suojelevat paitsi maataan, myös naisia ja lapsia ja lopulta pelastavat maailman.
Aseteknologia ja viholliskuvat ovat muuttuneet; roistot ovat islaminuskoisia terroristeja, jotka uhkaavat koko maailmaa joukkotuhoaseilla. Romaanin etsitty pääterroristi Kulkusirkka on sekoitus vanhaa ja uutta: Neuvostoliitossa syntynyt ja mustien muslimivoimien kanssa liittoutunut paholainen – joka kuitenkin kuvataan myös urheana soturina.
Aihepiiristä kiinnostuneelle romaani antaa ajanvietettä moneksi tunniksi. Se tuskin jättää muistijälkeä ja vilisee kliseitä ja asenteita, mutta on täynnä räjähtäviä tapahtumia. Niiden tarkka tekninen selostus on puuduttavaa. Suomennos on paikoitellen kömpelöä.
Super-yliampuvaksi romaani, muuttuu kun agentti huomaa liikkuneensa ajassa vuosikymmeniä eteenpäin ja vihollisten selässä kasvaa harjaksia.
Financial Times valitsi Kulkusirkan vuoden 2023 parhaaksi seikkailuromaaniksi.
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Itkeäkö vai huutonauraa? Arviossa Ville Pirisen Yhesti yhes kahennesstoista paikassa
SARJAKUVA | Överitarinoita, absurdeja tositapahtumia ja urbaanilegendoja sarjakuvallisesti läpikäyvä Yhesti yhessä paikassa on täällä jälleen.
Maisema kuin vertauskuva elämälle, jonka ehtoja ei voi sanella itse – arviossa Oksana Vasjakinan Aro
KIRJAT | Oksana Vasjakinan surusävyinen teos kuljettaa lukijaansa rekan kyydissä avaran taivaan alla, mutta samalla myös kirjoittajan muistoihin.
Muistikuvien välähdyksiä poliitikkonaisen elämästä – arviossa Satu Hassin muistelmateos
KIRJAT | Neljään vuosikymmeneen mahtuu uskomattoman paljon tapahtumia politiikan huipulle kohonneen naisen elämässä. Kaikkea ei ole julkisuudessa vielä käyty läpi aiemmin.
Melkein kaikki elämästä ja vähän muustakin – Juha Drufvan kirja Martti Joenpolvesta yltää Nokialta avaruuteen
KIRJAT | Elämän turhuuksien kehä käsittelee Martti Joenpolven vuosien 1956-1982 tuotantoa ja suomalaisen yhteiskunnan muutosta noina vuosina.