Kuva: Tomi Reunanen / WSOY
KIRJAT | Maisku Myllymäen romaani kertoo elävästi paitsi valvojan työstä ja taiteesta, myös museovieraista terävin ja osuvin kuvauksin.
”Kirjailijalla on tarkka huomiokyky ja taito pukea huomionsa sujuvasti soljuviksi sanoiksi.”
ARVOSTELU
Maisku Myllymäki: Valvoja
- WSOY, 2024.
- 302 sivua.
Kukapa ei olisi joskus taidemuseossa miettinyt, keitä ovat huoneiden ja teosten rauhaa turvaavat valvojat ja mitä kaikkea he ajattelevat työpäiviensä aikana. Maisku Myllymäen Valvoja (WSOY, 2024) kertoo elävästi paitsi tästä työstä ja taiteesta, myös museovieraista terävin ja osuvin kuvauksin.
Romaanin kertoja on nuori nainen Maia. Hän on opiskellut taidehistoriaa ja työskentelee taidemuseon valvojana. Maian elämää varjostaa vaikea unettomuus; nukahtaminen onnistuu ainoastaan jonkun sylissä.
Maian elämään suorastaan tunkeutuu kiehtova Peter ja unettomuus jää; Maia rakastuu ja huumaantuu.
Yhdellä tasolla romaani sijoittuu museossa esillä olevan Kuvanveistäjät ihmisen äärellä -näyttelyn viimeiseen päivään, toisella Maian suhteeseen Peterin kanssa. Molemmissa tasoissa riittää paljon mielenkiintoista luettavaa ja mietittävää, ovat loistava aisapari.
Kirjailijalla on tarkka huomiokyky ja taito pukea huomionsa sujuvasti soljuviksi sanoiksi. Myllymäen kuvaukset meistä ihmisistä sekä taidemuseon saleissa että muuallakin ovat lähes pelottavan tosia.
Purevasti hän suomii myös sosiaalista mediaa ja sitä, miten se vähitellen muuttaa kaikkea ympärillämme. Taidenäyttelylle on eduksi, jos siellä voi ottaa näyttäviä omakuvia someen – onko sitä ollutkaan, ellei se näy mahdollisimman monissa postauksissa?
Kaiken perusteella on selvää, että Maia on tarkkanäköinen ja fiksu. Kummastelen, miksi hänen piti langeta Peterin tapaiseen hyväksikäyttäjä-elostelija-hurmuriin.
Kuvanveistäjä Klara Yövalo työskentelee näyttelytilassa performanssinomaisesti luomassa kivestä taidetta. Samalla lailla Maia yrittää muovata itseään ja Peteriä sopimaan yhteen. Koskaan ei voi olla varma, mitä on syntymässä.
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hajonneen perheen toipumista ja uusia ruumiita – arviossa Satu Rämön Rakel
KIRJAT | Hildur-sarjan neljännessä osassa avataan perheen äidin kohtaloa ja selvitellään siihen kytkeytyviä nykypäivän rikoksia.
Kuka puolustaisi paperittomia – arvioitavana Anneli Kannon Kaivatut
KIRJAT | Afgaanitytön katoaminen ei virkavaltaa kiinnosta, joten Noora Näkijä päätyy selvittelemään paperittoman maahanmuuttajan katoamista Näkijä-trilogian päätösosassa.
Sinkkuus – epätoivoa vai auvoa? Henna Karppinen-Kummunmäki kirjoittaa parisuhteettomuudesta ennen ja nyt
KIRJAT | Ilman parisuhdetta elävien määrä on Suomessa koko ajan lisääntynyt. Henna Karppinen-Kummunmäki esittelee pariutumattomien elämää ja seurustelukulttuuria eri aikoina.
Minuuden jakautuminen – arviossa Anna-Kaari Hakkaraisen Marraseliö
KIRJAT | Finlandia-ehdokkaaksi nostetun teoksen keskiössä kulkee Ingmar Bergmanin elokuva Persona.