Tragikomedia, jossa tavanomainen on merkityksellistä – arviossa ruotsalaiselokuva Andra akten

17.09.2023
Foto: Niklas Maupoix

Lena Olin ja Rolf Lassgård. Kuva: Niklas Maupoix

ELOKUVA | Vera Kiiskisen ja Anna Heinämaan käsikirjoitus ei kelvannut suomalaisille elokuvaohjaajille, mutta onneksi mahdollisuus löytyi länsinaapurista.

”Rolf Lassgård, ruotsalaisten Jack Nicholson, on se äkkiväärä ja hidasliikkeinen köntys, joka saa naiset uskomaan ensin vain häneen ja lopulta myös itseensä.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Andra akten – toinen näytös

  • Ohjaus: Mårten Klingberg
  • Käsikirjoitus: Vera Kiiskinen, Anna Heinämaa
  • Pääosissa: Lena Olin, Rolf Lassgård
  • Ensi-ilta: 11.8.2023

Fysioterapeutti Eva jää eläkkeelle. Tosin hän aikoo tylsistymistä estääkseen ottaa vielä yhden potilaan. Autettava on itseään täynnä oleva konkarinäyttelijä Harald Skog, joka on saanut aivoverenvuodon. Päähenkilöiden ensimmäinen kohtaaminen on katastrofi, niin kuin toinen ja vielä kolmaskin.

Evan omaan historiaan kuuluu lieviä tragedioita, kuten ex-mies, joka asuu uuden naisensa kanssa naapurissa, ja aikuinen poika, jonka elämään Evaa mielellään puuttuu.

Evan ja Haraldin kohtaamiset ovat herran ja palvelijan asetelma. Evan kunnianhimo työssä tuo kuitenkin molemmille hupia ja uskoa tulevaisuuteen, varsinkin suurelle näyttelijällä, jolle olisi tiedossa suuri rooli, jos liikkuminen vain saadaan varmemmaksi.

Aikuisten ihmisten suhde on hetkittäin muuttuva, sammuva ja syttyvä rakkaustarina, aikuisten oikeasti nähtävä. Andra akten – toinen näytös on tragikomedia, jossa tavanomainen on merkityksellistä.

Foto: Niklas Maupoix

Olin ja Anneli Martin. Kuva: Niklas Maupoix

Suomalaisten Vera Kiiskisen ja Anna Heinämaan käsikirjoitus ei kelvannut täkäläisille elokuvaohjaajille, joten naiset saivat mahdollisuuden tarjota tarinaa ruotsalaisille. Mårten Klingbergin ohjaamana elokuvasta tuli vahva ja uskottava tarina.

Lena Olinin (Eva) näyttelemisestä nauttii taitavan, aitouteen pääsevän olemuksen kautta. Rolf Lassgård (Harald), tuo ruotsalaisten Jack Nicholson, on se äkkiväärä ja hidasliikkeinen köntys, joka saa naiset uskomaan ensin vain häneen ja lopulta myös itseensä.

Sivuroolissa Anneli Martin (Siv), kuolemansairaana osa-aika-alkoholistina kavereineen, kertoo sen mihin voi päätyä, jos ei löydä sitä jotakin.

Maija Kääntä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua