Adrien Brody on arkkitehti László Tóth. Kuva: Universal Pictures
ELOKUVA | Adrien Brody esittää päähenkilönsä holokaustikokemuksistaan särmikkääksi tulleena arkkitehtina yhdessä uransa parhaista roolisuorituksissa.
”Harva elokuva saa ajattelemaan arkkitehtuuria tilan ja valon järjestämisenä yhtä tiiviisti.”
ARVOSTELU
The Brutalist
- Ohjaus: Brady Corbet
- Pääosissa: Adrien Brody, Guy Pearce, Felicity Jones, Raffey Cassidy
- Ensi-ilta: 28.2.2025.
Sen edellisen maailmanpalon äänet toimivat elokuvan alkusoittona. Ne kuulostavat kaukaa kiiriviltä eteenpäin paimennettavien ihmisjoukkojen ääniltä ja hälytyssireenien kaiuilta.
Äänien myötä meidät viedään sodanjälkeiseen New Yorkiin saapuvan, maahanmuuttajia täynnä olevan laivan luo. Keskitysleirillä laihtunut unkarinjuutalainen László Tóth (Adrien Brody) puhkeaa riemuun nähdessään Ellis Islandin ja vapaudenpatsaan.
Juuri nyt nämä kuvat tuntuvat erityisen kaihoisilta. Niin, se oli silloin se, kun Yhdysvallat oikeasti oli vapauden ja demokratian asialla.
* *
Kuten monien maahanmuuttajien tapana on, Tóth hankkiutuu sukulaisensa hoteisiin ja saa asunnon ja työpaikan Attila-serkkunsa (Alessandro Nivola) huonekalukaupasta.
Käy niin, että pennsylvanialaisen pohatan poika Harry Lee (Joe Alwyn) palkkaa Tóthin, Bauhausissa opiskelleen arkkitehdin suunnittelemaan ja toteuttamaan isänsä työhuoneen muuttamisen kirjastoksi yllättäväksi syntymäpäivälahjaksi. Muutoksia vihaava isä, Harrison van Buren (Guy Pearce), raivostuu ja heittää arkkitehdin pihalle ennen kuin tämä ehtii edes esitellä kirjastoa.
* *
Sittemmin elokuvassa paljastuu Tóthin viehtymys suonensisäisiin huumeisiin ja myös hänen ylimielinen perfektionisminsa, joka johtaa moniin yhteenottoihin työmaalla. Elokuvassa vilahtaa muutama Mies van der Rohen suunnittelema tuoli kertomassa Tóthin tyylimieltymyksistä.
The Brutalist on elokuva, jossa oleellista on katsella kokonaiskuvaa. Elokuvan alkupuolta siivittää sodanjälkeinen edistysusko.

Rikkaalle miehelle tehty kirjasto näyttää miten valolla rakennetaan. Kuva: Universal Pictures
* *
Elokuvassa toistuvat kuvat eteenpäinmenosta, milloin auton tai junan. Niissä kuvissa kamera nuolee tien pintaa. Kuvat ovat luomassa vauhdin ja etenemisen illuusiota silloinkin, kun elokuva harhailee taiteilijan ja rahoittajan kivuliaissa väleissä.
Ilmi käy sodanjälkeisen Amerikan ahdasmielisyys ja rasismi, jotka kohdistuvat vieraina pidettyihin eurooppalaisiin. ”Me siedämme sinua”, kuullaan van Burenin sanovan suojatilleen. ”Älä luule olevasi erityinen tai muiden yläpuolella”, kähisee raharikas käyttäessään taiteilijaa hyväksi.
Elokuvan voi nähdä kuvaavan taiteilijan ja rahoittajan, Euroopan ja Amerikan välistä suhdetta.
* *
Elokuvaan musiikin säveltäneen Daniel Blumbergin vahvin työkalu on puhallinsoittimilla esitetty nelisävelinen teema, joka toimii ajatukset taivaan mittasuhteisiin vievänä elokuvan johtomotiivina.
Elokuvan nimi The Brutalist viittaa arkkitehtuuriin. Brutalismi on määritelmällisesti modernistisen arkkitehtuurin suuntaus, joka suosii rakennusten selkeän konstruktiivista hahmotusta ja viimeistelemättömiä materiaalipintoja. Pelkistyneisyyteen kuuluu se, että raakabetonipinnoille ei ole tehty silottavaa käsittelyä.
Siihen nähden elokuvan pohatan halu saada monumenttiinsa carraralaista marmoria kertoo, miten kroisokselta puuttuu ymmärrystä arkkitehtuurin luonteesta.

Guy Pearce upporikkaan Harrison Van Burenin roolissa. Kuva: Universal Pictures
* *
Tóthin suunnittelemassa rakennuksessa marmori olisi samanlaista pröystäilyä kuin kultakoristellut vessanpytyt kiinteistökeinottelijan lukaalissa. Elokuvan nimi viittaa valkoisen, anglosaksisen ja protestanttisen amerikkalaisen keskiluokan mieltymykseen kätkeä brutaaleimpia piirteitään.
Ohjaaja Brady Corbetilla on menneisyys näyttelijänä. Hän on ohjannut jokusen pitkän elokuvan ja yhden minisarjan. Hänen elokuvistaan The Brutalist on viime vuoden Venetsian elokuvafestivaalin parhaan ohjauksen voitostaan lähtien napsinut palkintoja siellä täällä.
* *
The Brutalist tuntuu voimakkaasti joko tosipohjaiselta tai kirjallisuusfilmatisoinnilta, muttei ole kumpaakaan, vaan täysin fiktiota. Tarinan ovat käsikirjoittaneet ohjaaja Brady Corbet ja hänen tuottaja-puolisonsa, norjalainen näyttelijä-tuottaja Mona Fastvold.
Adrien Brody esittää päähenkilönsä holokaustikokemuksistaan särmikkääksi tulleena taiteilijana. Roolisuoritus on hänen parhaitaan ja vetää vertoja Oscar-palkitussa Pianisti-elokuvassa (2002) nähdylle.
Elokuvan toisessa pääosassa Guy Pearce tekee uransa parhaan roolisuorituksen koppavana pohattana, jota motivoi vain ahneus, omistamisen ja kokemusten ahneus.

Monumenttia rakennetaan taivasta kohti elokuvassa The Brutalist. Kuva: Universal Pictures
• •
The Brutalist on ensimmäinen näkemäni Brady Corbetin elokuva ja sen perusteella voi sanoa, että hienovaraisuus ei kuulu hänen keinovalikoimaansa. Elokuva ei täysin perustele liki nelituntista kestoaan, Siitä huolimatta odotan Corbetin seuraavia elokuvia kiinnostuneempana kuin monien eurooppalaisohjaajien.
Harva elokuva saa ajattelemaan arkkitehtuuria tilan ja valon järjestämisenä yhtä tiiviisti kuin The Brutalist.
Antti Selkokari
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Sahti virtaa vauhdikkaasti Sysmässä – arviossa Teemu Nikin ensi-iltaelokuva 100 litraa sahtia
ELOKUVA | Ohjaaja-käsikirjoittaja Teemu Nikin oivallus on ollut tehdä perinteisten kesäteatterinäytelmien koomisista miespäähenkilöistä naisia.
Pappi, joka uskalsi uhmata natsidiktatuuria sen voiman päivinä – arviossa ensi-iltaelokuva Bonhoeffer
ELOKUVA | 80 vuotta sitten kuolleen saksalaisteologin elämä pitkänä sekaisena takaumana nostaa esiin unohdetun merkkihenkilön.
Mustan kissan road-movie-seikkailu halki tulvivan maailman on kaunis ja salaa filosofinen – arviossa Flow
ELOKUVA | Oscar-palkittu latvialaisanimaatio vei kissanhännän hujauksella Baltian elokuvan maailmankartalle.
Lasten ja nuorten elämää sietämättömien aikuisten kanssa – arviossa Andrea Arnoldin Bird
ELOKUVA | Andrea Arnoldin Koillis-Englantiin sijoittuva draama on graffiteilla koristeltua sosiaalista realismia.