Suostumuksen rajat ja se eka kerta – arviossa How to Have Sex

23.02.2024
how to have sex c nikolopoulos nikos 6

Kuva: Nikos Nikolopouls / Atlantic Film

ELOKUVAMolly Manning Walkerin raikkaan rehellinen nuorisoelokuva kertoo kolmesta 16-vuotiaasta Kreikan bilelomalla.

Milloin on kyse omista haluista ja milloin bilettävän porukan asettamista paineista?”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

How to Have Sex

  • Ohjaus: Molly Manning Walker
  • Pääosissa: Mia McKenna-Bruce, Lara Peake, Enva Lewis, Shaun Thomas, Samuel Bottomley
  • Ensi-ilta: 23.2.2024

Parhaat ystävykset, 16-vuotiaat Tara, Skye ja Em, lennähtävät Kreikkaan Malian saarelle brittinuorten aikuistumisrituaalilomalle – eli bilettämään kellon ympäri viikon ajaksi. Skyella ja Emillä on jotain kokemusta seksistä, ja Tara on päättänyt päästä neitsyydestään tällä reissulla. Likkakaverit tietysti suorastaan usuttavat häntä naapurihotellihuoneen poikien, Badgerin ja Paddyn, kimppuun.

Badger vaikuttaakin kivalta, ja Taralla syntyy hänen kanssaan juttuakin, mutta kun Badger suostuu bileissä lavalle kaikkien hipelöitäväksi eräänlaisessa seksikilpailussa, pettynyt Tara lähtee öiselle rannalle, jonne myös Paddy ilmestyy. Seuraa Taran ensimmäinen kerta, mutta ei niin ihanana kuin hän oli kuvitellut, sillä Paddy puolittain pakottaa Taran seksiin.

How to Have Sex on uuden ajan nuorisoelokuva. Se on sellaiseksi miellyttävän rehellinen ja jenkkinuorisoelokuvista poiketen realistinen ja asioista suoraan puhuva ja niitä suoraan kuvaava.

Elokuvasta puuttuu konventionaalinen onnellinen loppu. Sen sijaan ohjaaja Molly Manning Walker laittaa päähenkilönsä ja katsojan pohtimaan suostumuksen rajoja seksipuuhissa. Ja siksi elokuva onkin tärkeää ja suositeltavaa katsottavaa jokaiselle nuorelle ja miksei vähän vanhemmillekin.

Elokuvan tapahtumapaikat ovat aihepiirinsä mukaisesti rajalliset. Nuorisoporukkaa eivät Kreikan antiikin aarteet kiinnosta vaan tapahtumapaikka on brittinuorison bllekeskittymäksi muodostunut hotellikompleksi, sen uima-allas sekä ranta ja sinne johtava ostos- ja baarikatu. Mitäpä sitä muulla tekeekään tällaisella lomalla. Gourmet-ravintoloillekaan ei ole tarvetta, kun suusta pannaan alas lähinnä viinaa ja sitäkin niin paljon kuin sielu sietää.

Tara

Kuva: Nikos Nikolopouls / Atlantic Film

Mia McKenna-Bruce pääosassa Tarana tuo hienosti esille tavistytön tunteet. Hän on elämässään siinä kohdassa, jolloin pitäisi päättää jatko-opinnoista, mutta niihin hänen koulumenestyksensä ei ehkä riitä. Tyttökolmikko kyttää alkuviikon verkosta koulunsa lopputenttien tuloksia. Samaan aikaan Tara haikailee kokemuksia, sellaisia joita ystävilläkin on.

Milloin on kyse omista haluista ja milloin bilettävän porukan asettamista paineista? Ja miten erottaa aito kiinnostus hyväksikäytöstä? Kaikki nämä dilemmat tulevat esille Taran viettäessä lomaviikkoaan.

How to Have Sex on Molly Manning Walkerin debyytti pitkän elokuvan parissa ja sillä ohjaaja pokkasi heti palkinnon Cannesin elokuvafestivaalien Un Certain Regard -sarjassa.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua