Nick Cave ja Rowland S. Howard. Kuva: Rainer Berson
ELOKUVA | Ian Whiten dokumentti vie matkalle yhden postpunkin tärkeimmän bändin, Nick Caven luotsaaman The Birthday Partyn muodostumisen ja tuhoutumisen kautta.
”Kuva tosiaan liikkuu, olipa valkokankaalla konserttitallenteita, valokuvia tai piirroksia.”
ARVOSTELU
Mutiny in Heaven: The Birthday Party
- Ohjaus: Ian White
- Pääosissa: Phil Calvert, Nick Cave, Mick Harvey
- Esitys: to 1.2.2024 klo 21.30 Tennispalatsi 3
Dokumenttielokuva Mutiny in Heaven: The Birthday Party (2023) vie mainiolle matkalle yhden post-punk-ajan tärkeimmän bändin, Nick Caven luotsaaman The Birthday Partyn muodostumisen ja tuhoutumisen kautta.
Ian Whiten ohjaama elokuva kertoo yksityiskohtaisesti, miten Nick Caven legendaarinen yhtye syntyi lähes samojen muusikoiden kanssa kuin Caven ensimmäinen, kouluaikoina perustettu bändi The Boys Next Door.
Cave yhtyeineen onnistui luomaan 1980-luvulla rock-kulttuurille omanlaisensa vastavoiman, jollaista ei ollut kuultu aikaisemmin. The Birthday Party lunasti paikkansa omalla estetiikallaan, joka erotti bändin tuon ajan muusta rockista ja loi vääjäämättömällä temperamentillaan populaarimusiikin historiaa.
Elokuva paljastaa riettaasti esiintyneen bändin vaiherikkaan, hyvinkin paljastavan matkan Australian Melbournesta Lontoon vaatimattomiin oloihin, kunnes lykästi, ja bändi alkoi ottaa jalansijaa rock-näyttämöillä. Salit täyttyivät, ja esiintyminen oli villiä ja villitsevää. He saivat jopa yleisön heittämään kiellettyjä nautintoaineita lavalle.
Elokuva muodostuu ennennäkemättömästä kuvamateriaalista: hillittömistä arkistofilmeistä ja valokuvista, joita on käsitelty kiihkeiden musiikkivideoiden tapaan. Kuva tosiaan liikkuu, olipa valkokankaalla konserttitallenteita, valokuvia tai piirroksia. Kuvailmaisu on sähköistä.

Kuva: DocPoint
Elokuvassa on paljon vauhdikasta materiaalia, juhlimisen lisäksi esiin nousee Caven viehtymys kristinuskoon. Animaatiojaksot perustuvat saksalaisen sarjakuvataiteilijan Reinhard Kleistin työhön. Hänen räväkkä tyylinsä antaa särmää elokuvan visuaalisuuteen. Mutiny in Heaven: The Birthday Party rokkaa koko elokuvan mitan, niin musiikillisesti kuin visuaalisesti. Kleist on piirtänyt enemmänkin Cave-aiheisia kuvia.
The Birthday Partya. Mutiny In Heaven kertoo, miten hurjaa elämää bändin jäsenet Caven rinnalla Rowland S. Howard, Mick Harvey, Tracy Pew ja Phill Calvert viettivät 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa. Elokuva antaa kuitenkin viitteet siitä, miten Cave sittemmin muodosti bändinsä Bad Seeds. Niistä lähtökohdista hän loi nykyisen uransa, joka on ottanut paikkansa isommankin yleisön keskuudessa.

Kuva: DocPoint
Nykyään Nick Cave on vakiinnuttanut asemansa taiderockin tekijänä ja tulkitsijana. Monet ovat saattaneet unohtaa, hän oli aikoinaan osa itsetuhoista australialaista post-punk-bändiä.
Marita Nyrhinen
Mutiny in Heaven: The Birthday Party esitetään Helsingin Tennispalatsissa torstaina 1.2. klo 21.30 osana DocPoint-elokuvafestivaalin ohjelmistoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Uusi Alex Garland -elokuva Warfare kuvaa sitä, kun tajuntaan ei mahdu muuta kuin sodankäynnin jytinä
ELOKUVA | Aiheensa Irakin sodasta poimiva Warfare tarjoaa katsojilleen pelkistetyn kuvan nykyaikaisesta kaupunkisodankäynnistä.
Äkäisen miehen ja muistisairaan vaimon matkalla rakastetaan ja riidellään – arviossa Muistojen matka
ELOKUVA | Jelle de Jongen elokuva tarjoaa draamaa ja huumoria pitkästä avioliitosta, muistoista ja tulevaisuuden hyväksymisestä.
Sally Bauer oli nainen, joka rakasti uimista, poikaansa ja haasteita – arviossa Nainen ja meri
ELOKUVA | Frida Kempffin ohjaama elokuva ei kuvaa hellästi naista, jonka haaveiden esteenä olivat lähipiiri ja sota.
Nuori saamelaisnainen yllättyy alkuperästään – arviossa ensi-iltaelokuva Biru Unjárga: Fucking Uuniemi
ELOKUVA | Egil Pedersenin esikoiselokuva on saamelainen nuorisoelokuva, jossa jokainen etsii ja löytää itsensä.