Renny Harlin palaa vanhaan leipälajiinsa – arviossa Kiinassa kuvattu Bodies at Rest

18.06.2021
bodies at rest nick cheung

Nick Cheung oikeuslääkärinä trillerissä Bodies at Rest. Kuva: Night Visions Distribution

ARVOSTELU | Kesän kotimainen ohjaajanimi on yllättäen Renny Harlin, jolta nähdään heinäkuun lopun Luokkakokous-jatkon lisäksi Kiinassa tehty action-pläjäys Bodies at Rest.

”Tällaisia elokuvia on tavattu kutsua tehokkaiksi, koska ne saavat käsikirjoituksestaan irti sen mitä saatavissa on.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Bodies at Rest

  • Ohjaus: Renny Harlin
  • Pääosissa: Nick Cheung, Richie Jen, Zi Yang, Carlos Chan
  • Ikäraja: K16
  • Ensi-ilta: 18.6.2021

Uutta uraa Kiinassa tehnyt Renny Harlin ohjasi siellä pari vuotta sitten toiminta- ja rikoselokuvan Bodies at Rest. Sen päähenkilö on oikeuslääkäri Chen Jia Hao (Nick Cheung), vähän viinalle perso leskimies, joka on taipuvainen filosofisluontoiseen rupatteluun ruumiiden äärellä.

Hänellä on tovereinaan patologiaa opiskellut assistentti, yövartija ja korvalappustereoillaan maailmasta eristäytynyt siivooja. Tämän väen pitäisi päihittää aseistautuneet roistot, eikä heistä kukaan ole varsinainen Bruce Willis.

Tonttu, poro ja pukki luodin jäljillä

Joulunaamioiset roistot, Pukki, Petteri Punakuono ja tonttu, etsivät ruumista, koska triadipäällikön tyttären tappanut luoti paljastaisi syyllisen heidän joukostaan. Synkeän iltasadun oloisena alkava elokuva muuttuu nopeasti toimintapainotteiseksi panttivankidraamaksi, jossa hiiviskellään, ammuskellaan ja uhkaillaan liki tyhjällä ruumishuoneella.

Juonta hallitsee niukkuus. Sabrina, teininoidan kaltaisten sarjojen kirjoittajana rutinoitunut David Lesser pitää Bodies at Restin huumorin minimissään ja keskittyy juonenkulun esteettömyyteen.

Tällaisia elokuvia on tavattu kutsua tehokkaiksi, koska ne saavat käsikirjoituksestaan irti sen mitä saatavissa on. Bodies at Restin tapauksessa katsojan osaksi jää nauttia kesähöttöelokuvasta kuin eteen lyödystä pikaruoka-ateriasta.

bodies at rest nick cheung 3

On hetkiä, jolloin Nick Cheungin esittämä oikeuslääkäri joutuu astumaan ruumishuoneen ulkopuolelle synkkään ja myrskyiseen yöhön. Kuva: Night Visions Distribution

Tämän Harlin osaa

Leffa on tyydyttävä vanhan koulun action-pätkänä ja draamanakin. Juoni käväisee kaikkien pakollisten rastien kautta, eikä jää viivyttelemään muualla kuin muutamassa pitkitetyssä taistelukohtauksessa.

Vaikka elokuva onkin osin tehty Hongkongissa, siinä ei ole hiventäkään John Woon 1980-lukulaisten toimintaklassikoiden linjakkuudesta. Hongkongin ulkokuvia on säästeliään niukasti. Elokuva näyttää kuvatun suurimmaksi osaksi studiolavasteissa.

Pohjimmiltaan Bodies at Rest on silkkaa diehardia ruumishuoneella. Tätä lajia Harlin osaa ohjata kädet sidottuna unessakin.

Antti Selkokari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua