Peluri pelaa sysimustilla korteilla – arviossa Teemu Nikin ensi-iltaelokuva

22.09.2023
peluri kuvaaja jyrkiarnikari

Pekka Strang ja Jari Virman. Kuva: It’s Alive! / Jyrki Arnikari

ELOKUVA | Teemu Nikin huumori liippaa läheltä Aki Kaurismäen toteavaa tapaa havainnoida arkea ja sen halki retuuttavia ihmisiä.

Nyt kynnetään sysimustissa vesissä, mutta Nikille ominaisesti arkirealistisen oivaltavasti.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Peluri – Kuolema on elävien ongelma

  • Ohjaus: Teemu Nikki
  • Pääosissa: Pekka Strang, Jari Virman, Elina Knihtilä, Hannamaija Nikander, Pihla Penttinen
  • Ensi-ilta: 22.9.2023

– Mulla ei oo aivoja.

– Onko sulla pukua?

Ristolla on ruumisautobisnes, eikä aina ihan rehellisin sellainen. Lisäksi hän on peliriippuvainen; alta ovat menneet varat ja talo ja avioliittokin on vaarassa.

Arto taas saa kuulla lääkärintarkastuksessa, ettei hänellä ole juuri aivoja. Se saa kalenterikellotetut rakastelutuokiot vaimon kanssa harvenemaan ja lapsihaaveet haihtumaan. Mutta kun nämä kaksi miestä lyövät työhanskat yhteen ja alkavat pyörittää laitonta ruumiskuljetusbisnestä, nousevat kierrokset potenssiin kymmenen.

* *

Teemu Nikki ja tuottajansa Jani Pösö ovat aiemminkin saaneet aikaiseksi omalaatuista mustaa huumoria elokuvissaan Armomurhaaja ja Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia sekä lyhytelokuvissa, joita parivaljakko tekee välipalatöinä rivakkaan tahtiin syntyvien pitkien elokuvien ja tv-töiden (Sekaisin, LoveMilla) lomassa. Nyt kynnetään sysimustissa vesissä, mutta Nikille ominaisesti arkirealistisen oivaltavasti. Kukapa olisi arvannut, että aivoton mieskin pystyy ruumisbisneksiin tai että Suomessa pelataan rahasta venäläistä rulettia.

Mielenkiintoisesti Nikin huumori liippaa joissakin kohtauksissa läheltä Aki Kaurismäen toteavaa tapaa havainnoida arkea ja sen halki retuuttavia ihmisiä.

* *

Peluri-elokuvan kolkonpuoleisia tunnelmia korostaa italialaisen Marco Bizzarinin luoma soundtrack. Sen huimin tuote on ruumisauton stereoissa soiva täysin päätön freejazz.

Kamerakuvaajana on toiminut viime vuonna menehtynyt Jyrki Arnikari. Hänen kuvansa on arkisen nykypäivän näköistä mutta sitä jotenkin selkeämpää.

Näyttelijöistä Pekka Strang lieron selkärangattomana pelurina ja Jari Virman aivottomana miehenä tekevät mainiot roolit, ja jäävät elokuvahistoriaan yhtenä mainiona buddyparina tien päällä. Elina Knihtilä on hyytävä alamaailman peliluolan pyörittäjä.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua