Pala sydämestäni jäi lepattamaan puseroosi – arvostelussa Ledin-musikaalielokuva En del av mitt hjärta

27.12.2019

Elokuva-arvostelu: Tomas Ledinin lauluihin pohjautuva musikaali En del av mitt hjärta – olet aina sydämessäni on täydellinen jouluelokuva, koska talven keskelle ryntää nyt romanttinen ruotsalainen kesä.

Jos pidit Mamma Miasta, tämä on Sinulle. Hittikappaleiden ympärille nivottu juoni kotikonnuilleen palaavasta menestyvästä Isabellasta on yhtä ymmärrettävä ja kutkuttava kuin Abba-musikaalin kudin.

Isabella (Malin Åkerman) on tottunut haluamaan ja saa yleensä sen, mitä kärttää. Nyt harmittaa, kun teiniaikojen ihastus on parinkymmenen vuoden vaitiolon jälkeen menossa naimisiin Glimmerbyn tuppukylässä ja ihan väärän naisen kanssa. Muijahan on tyhmä, ylipainoinen tyrkky!

Sensuelli Isabella alkaa punoa omaa köyttään, mutta kuten pahoissa aikeissa, kompastuu siihen itse. Juoni ei ole kuitenkaan ihan ennalta-arvattava, lisämakua siihen tuo nuivan leski-isän rakastuminen ikämiehenä, hiljaisesta tehtaanjohtaja-kaverista paljastuva lahjakkuus ja kylän ainoan järkevän työnantajan antamat lopputilit ja se, kuka niiden takana lopulta on.

En del av mitt hjärta -elokuvan tekijöissä on mukana myös suomalaisia, kuten näyttelijä Mikko Leppilampi. Foto: Niklas Maupoix

Kepeä kohellus taittuu mukavasti oikeisiin ajatuksiin elämän tarkoituksesta ja siitä, kuka sopii lopulta kenelle. Siinä Isabellakin joutuu yllättymään.

Tyypeistä mukana on pakollinen deiteissään sekoileva homo ja tiukkapipoinen ope, joiden päät kääntyvät tiukan paikan tulleen kuin pöllöllä. Johan Rheborgin näyttelemä firmanpomo on hurmaava pelle, jonka Kunkku-kissa lopulta päättää, miten isännän bisnekset sujuvat.

Ja Rheborg on tuttu komiikassaan niille, jotka Solsidanin parissa aikaansa viettävät. Rheborg vetää siinä upporikkaan Freddin roolin ja millä rumballa!

Göteborgin lähistöllä Ruotsin valoisina kesäpäivinä kuvattu elokuva näyttää välillä kuin Tammerkosken varrella tai Pispalassa purkitetulta. Näköaloja riittää, söpöä ruotsalaispuutarhaa, sukeltelua saaristossa, Tukholman yli lentelyä ja kaikkea muuta, mikä panee taas miettimään mikä matkailumaa Ruotsi oikein onkaan. Tällä leffalla, jota on jo kovasti kyselty levitykseen ulkomaille, Ruotsi saanee kuvauspaikkaturisteja kuten Wallanderilla Ystadiin.

Isabella (Malin Åkerman) on tottunut saamaan mitä haluaa.

No miten Tomas Ledinin hiteistä saa toimivan kimaran? Hyvinkin, nehän ovat jo pienoismusikaaleja itsessään, Sommaren är kort ja Sensuella Isabella.

Viisitoistavuotias apukatsoja piti kyllä leffasta, mutta väitti kappaleiden kuulostavan liian samanlaisilta.

Abbaan verrattuna ei ehkä niin sykähdyttäviä ja monipolvisia, mutta tässä, det funkar!

Koreografia saa porukan tanssimaan pöydillä, kujilla, tehtaan parvilla ja nurmilla. Tuomo Hutrin kamerankäyttö on juuri musikaalia tukevaa. Äänisuunnittelussa Olli Pärnänen huolehtii, että biisit todella kuulostavat isolla kankaalla ja kajareista siltä, kuin kuvadiskossa pitääkin.

Mukana on siis suomalaisia tekijöitä ja suomalaisena yhteistuottaja Matila Röhr Productions, joka nyt taisi sukeltaa kultasuoneen.

Leffalla kun on kaikki kertoimet menestyä Euroopassa ja mikä ettei Kiinassa. Helppoa, hauskaa, romanttista, tunnelmallista, nostalgista.

Ja kuka nyt ei Ruotsista pitäisi?

Anne Välinoro

En del av mitt hjärta – olet aina sydämessäni

Tomas Ledinin hittikappaleisiin perustuva musikaalielokuva

Ohjaus: Edward af Sillén
Käsikirjoitus: Lars ”Vasa” Johansson
Pääosissa: Malin Åkerman, Christian Hillborg, Jonas Karlsson, Marie Richardson, Mikko Leppilampi, Johan Rheborg
Kesto: 1 h 56 min
Ikäraja: K7
Ensi-ilta: 27.12.2019

Elokuvaa esitetään Finnkinon elokuvateattereissa.