Nokkela murhamysteeri Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä luottaa kovaan tähtikaartiin

29.11.2019

Elokuva-arvostelu: Rian Johnsonin elokuvassa sanailevat muun muassa Daniel Craig, Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis, Chris Evans, Don Johnson ja Toni Collette. Pääosassa nähdään kuubalaissyntyinen nouseva tähti Ana de Armas.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson tunnetaan tähän mennessä parhaiten Tähtien sota -saagan kahdeksannen osan Star Wars: The Last Jedi (2017) ohjauksesta ja käsikirjoituksesta. Uudessa elokuvassaan Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä (Knives Out) hän on kuitenkin siirtynyt aivan toiseen tyylilajiin ja maisemaan. Amerikkalaiseen herraskartanoon sijoittuva elokuva on nokkelaa läppää ja mustaa huumoria tihkuva murhamysteeri.

Elokuva saa ensi-iltansa perjantaina 29.11.2019.

* *

Veitset esiin lähtee vauhdikkaasti liikkeelle kuolemantapauksesta, jota sitten hulppeassa kartanossa selvitellään pääasiassa takautumien kautta. Päähenkilöinä mysteerissä ovat kartanon 85-vuotias isäntä, menestyskirjailija Harlan Thrombey (Christopher Plummer), hänen hoitajansa Marta Cabrera (Ana de Armas) ja poliisin avuksi pestattu yksityisetsivä Benoit Blanc (Daniel Craig).

Keskeisin rooli elokuvassa on Martaa esittävällä de Armasilla, jonka työskentelyä voi seurata myös toisessa tällä hetkellä teattereissa pyörivässä elokuvassa, viime viikolla ensi-iltansa saaneessa Kolme sekuntia -elokuvassa (The Informer). Tuossa rikollisdraamassa de Armasin rooli oli huomattavasti kapeampi, mutta Veitset esiin -elokuvassa hän saa enemmän tilaa. Henkilöhahmo ei ole järin moniulotteinen tässäkään, mutta pätevästi de Armas roolistaan suoriutuu.

Christopher Plummer on kirjailija Harlan Thrombey.

Kuubalaissyntyinen de Armas saattaa hyvinkin olla amerikkalaisen elokuvan nouseva tähti, sillä kiinnostavissa rooleissa hän esiintyy ensi vuonnakin. Ana de Armas nähdään Daniel Craigin kaverina myös tulevassa Bond-elokuvassa No Time to Die, ja pääroolissa Joyce Carol Oatesin Blondi-romaanin filmatisoinnissa.

Muissa Veitset esiin -elokuvan rooleissa nähdään aikamoinen määrä nimekkäitä tähtiä. Jo mainittujen Craigin ja (todellisuudessa pian yhdeksänkymmentä vuotta täyttävän) Plummerin lisäksi elokuvassa näyttelevät muun muassa Jamie Lee Curtis, Chris Evans, Don Johnson, Toni Collette ja Michael Shannon – ja onpa lukemattomista sivuosarooleistaan tuttu 84-vuotias M. Emmet Walshkin saatu ujutettua pieneen osaan.

Mukana on myös kiinnostavia vähäpuheisia henkilöitä, kuten kännykkäänsä herkeämättä tuijottava nuori natsi (Jaeden Martell) ja miltei puhumaton isoäiti (K Callan), jonka iästä kenelläkään ei ole mitään varmuutta.

Yksi uhri ja monta epäiltyä: Richard (Don Johnson), Linda (Jamie Lee Curtis), Ransom (Chris Evans) Great Nana (K Callan), Marta (Ana de Armas), Harlan Thrombey (Christopher Plummer) Walt (Michael Shannon), Jacob (Jaeden Martell), Donna (Riki Lindholm), Joni (Toni Collette) ja Meg (Katherine Langford).

Elokuva selvästi luottaa tähtiensä vetovoimaan – eikä oikeastaan turhaan luotakaan: elokuva on täynnä herkullisia hahmoja, joita taitavien näyttelijöiden on taatusti ollut hauska näytellä. Ja tämä letkeys myös näkyy, henkilöhahmot piirretään muutamilla repliikeillä ja tai jopa pelkillä eleillä, hykerryttävän hauskasti.

Ainoa hämmentävä seikka replikoinnissa on, että brittinäyttelijä Daniel Craig tekee pesäeroa tunnettuun Bond-hahmoonsa puhumalla elokuvassa paksua etelävaltiolaismurretta. Craig itse on haastatteluissa kertonut halunneensa jäljitellä edesmenneen historioitsijan, kirjailija Shelby Footen puhetapaa.

No, mikäpä siinä sitten. Itse en kuitenkaan ehtinyt toipua tästä missään vaiheessa elokuvan aikana.

* *

Vaikka elokuvan dialogi leikkaakin terävästi, muuten käsikirjoituksessa mennään välillä pöhköyden puolelle. Esimerkiksi de Armasin hahmolle on kirjoitettu erikoinen ominaisuus: hän ei pysty valehtelemaan, ja valehtelun yrittäminenkin saa hänet oksentamaan, siis kirjaimellisesti. Ja tämä ominaisuus – joka voisi olla jonkun 12-vuotiaan sokerihumalassa keksimä kässäri-idea – on toistuva osa elokuvan kerrontaa.

Elokuva on myös hitusen liian pitkä, tarpeettomasti yli kaksituntinen. Keskivaiheilla on ikävystyttävää joutokäyntiä, joka olisi pitänyt saksia pois. Muuten juoni kulkee sukkelasti, ja yllätyksiäkin koetaan.

Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä ei tarjoa mitään syvällisiä ajatuksia, mutta eihän niitä aina tarvitakaan. Tarjolla on pätevää, ammatti-ihmisten tekemää viihdettä.

Kaarina Lehtisalo

Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä

(Knives Out)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Rian Johnson
Pääosissa: Ana de Armas, Daniel Craig, Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis, Chris Evans, Don Johnson, Toni Collette, Michael Shannon, M. Emmet Walsh, Jaeden Martell, K Callan, LaKeith Stanfield, Noah Segan, Katherine Langford, Frank Oz
Ikäraja: K12
Kesto: 2 h 10 min
Ensi-ilta: 29.11.2019

Elokuvaa esitetään Finnkinon teattereissa.