Kari Kukkonen esittää Sanoilla on hintansa -elokuvassa Juha Vainiota. Kuva: Banja Media
ELOKUVA | Lauluntekijästä kertova ensi-iltaelokuva perustuu ohjaaja Juha Metson ja Petri Pietiläisen tietokirjaan Junnu Vainio – Sellaista elämä on.
”Elokuvan tekeminen oli jo alkanut, kun Juha Vainion perikunta vetäytyi elokuvasta eikä antanut oikeuksia käyttää elokuvassa Vainion lauluja. ”
ARVOSTELU
Juha ”Junnu” Vainio – Sanoilla on hintansa
- Ohjaus: Juha Metso
- Käsikirjoitus: Petri Pietiläinen
- Rooleissa: Kari Kukkonen, Konsta Lippo, Petri Pietiläinen
- Ensi-ilta: Kotkassa ja Kouvolassa 28.4.2023
Sanoittaja, laulaja ja lauluntekijä Juha Vainiosta (1938–1990) syntyy kaksi vastakkaista mielikuvaa. Vainio oli loistava sanoittaja, jonka kynästä irtosi tarinoita pienistä ihmisistä lauluiksi tiivistettyinä. Sanoituksissa sykkivät suuret tunteet. Mukana on huumoria, herkkyyttä ja myös traagisuutta. Hänen jäämistöönsä kuuluu lähes 2 500 sanoitusta, joita lauloivat suomalaiset iskelmätähdet. Vainio sävelsi ja lauloi myös itse.
Toinen puoli Vainiosta kertoo surullisempaa tarinaa. Kotkassa syntyneellä Vainiolla oli synnynnäinen sydänvika ja hänelle tehtiin sydänleikkaus koulupoikana. Koulussa häntä kiusattiin ja hän kärsi erittäin pahasta akneihottumasta.
Kun Juha Vaino aloitteli musiikkiuraansa, hänen askeleensa johtivat usein kapakoihin kuten 1960- ja 1970-luvun muusikkopiireissä oli tapana. Alkoholi hallitsi vuosia Vainion elämää, kunnes hän 1970-luvun puolivälissä teki täyskäännöksen ja raitistui.
Vainiosta on kirjoitettu paljon ja kirjojakin on useampi. Nyt Kotkassa ja Kouvolassa saa perjantaina ensi-iltansa dokumenttielokuva Juha ”Junnu” Vainio – Sanoilla on hintansa.
* *
Elokuva perustuu Juha Metson ja Petri Pietiläisen tietokirjaan Junnu Vainio – Sellaista elämä on (Docendo, 2018). Kirjan pohjalta tehdyssä elokuvassa tulevat esiin Vainiosta kaksi erilaista puolta, loistava kyky riimittelyyn ja alkoholismi varjopuolineen.
Elokuva lähtee liikkeelle ihmetyksestä, miksi Junnun laulut ovat jääneet elämään, miksi ne saavat ihmiset liikuttumaan karaokebaareissa ja miten ne löydetään aina uudelleen. Käsikirjoittaja Petri Pietiläinen esittää tohtoria, joka etsii pohjasyytä Vainion laulujen suosioon.
Kirjaa ja elokuvaa varten kerättiin kymmenittäin haastatteluja, joita elokuvassa on tiivistetty lyhyisiin välähdyksiin. Muistojaan Junnusta kertovat muiden muassa Katri Helena, Vesa-Matti Loiri, Paula Koivuniemi, Juha Tapio, Vexi Salmi, Mikko Kivinen ja Heikki Salo.
Useimmille haastateltaville Juha Vainio on suuri sanoittaja, joka ymmärsi syvästi elämää varjopuolineen. Hän hallitsi sanoittamisen niin, että riimit ja sisältö osuvat yhteen kantaen laulun tarinaa ja sanomaa. Osan lauluista ymmärtää paremmin, kun kuulijalle on karttunut ikää, muistavat jotkut haastateltavat Vainion sanoneen.
* *
Sanoilla on hintansa kertoo myös elokuvan teosta. Elokuvan tekeminen oli jo alkanut, kun Juha Vainion perikunta vetäytyi elokuvasta eikä antanut oikeuksia käyttää elokuvassa Vainion lauluja. Tekijät joutuivat luopumaan alkuperäisistä musiikkitaustoista. Se on puute elokuvassa.
Vainion laulut ovat useimmille hyvinkin tuttuja, mutta niitä odottaa kuulevansa elokuvassa. Mielessä soivat monet klassikot: Albatrossi, Vanhoja poikia viiksekkäitä, Kotkan poikii ilman siipii, Kolmatta linjaa takaisin. Näitä ei elokuvassa kuulla. Mukana ei ole myöskään autenttisia filminpätkiä, joissa Vainio esiintyisi itse.
Elokuvan kertojana eli tohtorina esiintyy käsikirjoittaja Petri Pietiläinen. Tässä parempi ratkaisu olisi ollut ammattinäyttelijä. Kotkan kaupunginteatterista elokuvaan on saatu mukaan ulkonäöltään Vainiota muistuttava Kari Kukkonen sekä fania esittävä Konsta Lippo.
Juha Metso tunnetaan erityisesti valokuvaajana. Elokuvaohjaana hän rytmittää kohtaukset tiiviisti ja hallitsee hyvin visuaalisen kielen. Mika Rokka on kuvannut ja leikannut elokuvan.
Sanoilla on hintansa -elokuvasta jää mieleen rosoinen mielikuva Juha Vainiosta. Kehujen ohella elokuvassa tulee esille asioita, jotka saattavat närkästyttää Vainion faneja.
Sirpa Pääkkönen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Josh Margolin kunnianosoitus isoäidilleen yhdistää huumoria ja toimintaa – arviossa Thelma
ELOKUVA | Thelma ja Ben ajavat skootterilla Los Angelesiin hakemaan oikeutta menetettyään puhelinhuijarille 10 000 dollaria.
Amerikkalaista historiaa tontin, talon ja sen asukkaiden kuvittamana – arviossa Here
ELOKUVA | Robert Zemeckisin teknologiaan tukeutuva elokuva perustuu Richard McGuiren kirjaan, jossa kerrotaan amerikkalaisten historiaa yhden paikan kautta.
Eteläpohjalaiselta Saku Taittoselta sujuvat porilaismurre ja Neumannin lavaelkeet Dingo-elokuvassa Levoton Tuhkimo
ELOKUVA | Dingosta kertova Levoton Tuhkimo saa pohtimaan toden ja keksityn suhdetta. Yksi Mari Rantasilan elokuvan tärkeistä teemoista on nähdyksi tulemisen ja hyväksynnän tarve.
Conclave-elokuva tuo esiin, miten uuden paavin valintaa juonitellaan Vatikaanin suljettujen ovien takana
ELOKUVA | Jos Conclave on jotakin, niin visuaalista herkkua askeettisuuteen tottuneille pohjoismaalaisille, sikäli paljon siinä korostuvat katolisen kirkon suosima prameus ja väriloisto.