Hayley Atwell ja Tom Cruise. Kuva: Paramount Pictures & Skydance Media
ELOKUVA | Tom Cruisen tähdittämän Mission: Impossible -elokuvasarjan seitsemäs osa on jaettu kahtia. Jatko-osa alkulämmittelylle nähdään vuoden päästä.
“Kuten tässä elokuvasarjassa yleensäkin, toimintakohtausten koreografia on napakkaa ja riuskasti tahditettua.”
ARVOSTELU
Mission Impossible: Dead Reckoning Part One
- Ohjaus: Christopher McQuarrie
- Pääosissa: Tom Cruise, Hayley Atwell, Ving Rhames, Simon Pegg, Esai Morales, Vanessa Kirby, Pom Klementieff
- Ensi-ilta: 12.7.2023.
Nyt, kun Mission: Impossible -elokuvasarjaa on kestänyt liki 30 vuotta, sen viimeisin päivitys pelkistyy elokuvasarjan syvimpään olemukseen: vauhtiin ja sen ylläpitämiseen. Vaikka toimintaelokuvissa on monien mielestä kyse juonesta, Mission Impossible: Dead Reckoning Part One vähät välittää siitä, mikä korostaa sitä, että toimintaelokuvissa ei pohjimmiltaan ole kyse muusta kuin vauhdista ja komeiksi suunnitelluista kuvista.
Sen verran juonesta on kerrottava, että elokuvan alku tapahtuu Beringinmerellä venäläisen Sevastopol-sukellusveneen ohjaamossa, jossa kapteeni huomaa häivesukellusveneen joutuneen tekoälyyn perustuvan viruksen uhriksi.
* *
Prologissa vihjataan päähenkilö Ethan Huntin (Tom Cruise) historiaan ja tälle tärkeisiin ihmisiin, jotka ovat elokuvasarjan mittaan kuolleet. Agentit ovat tässä universumissa varjoissa toimivia hämärähenkilöitä. Kuten jokaiselle mahdottomien tehtävien osaston eli IMF:n uudelle agentille sanotaan: pitää tulla aaveeksi, jota kukaan ei näe, ei muista tai tunnista.
Kuten elokuvasarjan aiemmissakin osissa, tässäkin jutun juoni sivuaa niin ajankohtaisilta tuntuvia asioita, että leffa vaikuttaa kertovan nykyhetken maailmasta.
* *
Pääosan elokuvasta kaappaa The Entity eli itsestään tietoiseksi tullut tekoäly, joka pyrkii saamaan maailman kaikki tiedustelupalvelut hallintaansa ja siten ohjailemaan koko maailman kohtaloita. Tämän myötä maailman tiedustelupalveluissa alkaa vimmattu paluu analogisiin tekniikoihin, sillä vain paperille siirretyt tiedot ovat digitaalisesti toimivalta tekoälyltä turvassa. Entity uusintaa itse itseään eli toimii siltäkin osin kuin virus.
Elokuvasarjan ensimmäisessä osassa vuonna 1996 viimeksi nähdyn Henry Czernyn esittämän CIA-johtaja Kittridgen toimintaa motivoi ahneudeksikin kutsuttava halu varmistaa omalle puolelle enemmistö maailman resursseista: ruoasta, puhtaasta vedestä ja ilmasta.
* *
Ethan Hunt on tässä, kuten amerikkalaisten elokuvien sankarit yleensäkin, yltiöindividualisti, pelastamassa itsensä, työkaverinsa ja koko maailman samalla kertaa. Taas nähdään kuinka Tom Cruise juoksee, hyppää, syöksyy ja tappelee vapaan maailman puolesta. Taas kerran häntä vastassa on epämääräinen, kasvoton roisto, aivan kuten viime kesän Top Gun -päivitys Maverickissakin.
Ethan Hunt on amerikkalainen vastine James Bondille. Bond on brittiläis-yläluokkaisilla piirteillä somistettu nyrkkisankari, joka on parhaiten kotonaan smokkiasuisena ylellisellä kasinolla. Ethan Huntissa ei ole mitään yläluokkaista. Hän on pelkkää pullistunutta itseluottamusta koko mies. Siksi vain Tom Cruise sopii esittämään Huntia, koska Cruisen tähtikuva on kuin tehty rooliin.
* *
Kuten tässä elokuvasarjassa yleensäkin, toimintakohtausten koreografia on napakkaa ja riuskasti tahditettua. Mutta silti kilpajuoksentelu tekoälyä vastaan ympäri maapalloa tuo elokuvaan paljon turhia turistikuviksi kelpaavia kuvia matkakohteista.
Elokuvasarjan ohjaajat ovat vaihtuneet kuin pyöröovessa juoksevat lähetit. Ensimmäisen Mission Impossible -elokuvan (1996) ohjasi Brian De Palma, sen koommin ohjaajina ovat käyneet John Woo, J. J. Abrams, Brad Bird ja kaksi viimeisintä ohjannut Christopher McQuarrie. Vain Cruise on pysynyt koko ajan mukana.
* *
Koska Mission Impossible: Dead Reckoning Part One on jo nimensäkin puolesta esiosa varsinaiselle finaalille, tässä päivityksessä mennään viimeisimpien James Bond -elokuvien tietä viskelemällä sankarin polulle melodramaattisen musiikin säestämiä uhkaavia enteitä tulevasta. Jokseenkin huvittavalta vaikuttaa se, että maailman kohtalo ratkaistaisiin nyrkkitappeluilla vaikkapa Venetsian hämärillä kujilla.
Jos Ethan Huntin hahmo jotain on, niin huvittavan supervoimainen huippuvakooja/toimintasankari. Kun Ethan Huntin vastavoimaksi asetetaan tekoäly, se tekee konemaisen tehokkaasta agentista ihmiskunnan edustajan taistelussa kylmää algoritmia vastaan.
Antti Selkokari
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Josh Margolin kunnianosoitus isoäidilleen yhdistää huumoria ja toimintaa – arviossa Thelma
ELOKUVA | Thelma ja Ben ajavat skootterilla Los Angelesiin hakemaan oikeutta menetettyään puhelinhuijarille 10 000 dollaria.
Amerikkalaista historiaa tontin, talon ja sen asukkaiden kuvittamana – arviossa Here
ELOKUVA | Robert Zemeckisin teknologiaan tukeutuva elokuva perustuu Richard McGuiren kirjaan, jossa kerrotaan amerikkalaisten historiaa yhden paikan kautta.
Eteläpohjalaiselta Saku Taittoselta sujuvat porilaismurre ja Neumannin lavaelkeet Dingo-elokuvassa Levoton Tuhkimo
ELOKUVA | Dingosta kertova Levoton Tuhkimo saa pohtimaan toden ja keksityn suhdetta. Yksi Mari Rantasilan elokuvan tärkeistä teemoista on nähdyksi tulemisen ja hyväksynnän tarve.
Conclave-elokuva tuo esiin, miten uuden paavin valintaa juonitellaan Vatikaanin suljettujen ovien takana
ELOKUVA | Jos Conclave on jotakin, niin visuaalista herkkua askeettisuuteen tottuneille pohjoismaalaisille, sikäli paljon siinä korostuvat katolisen kirkon suosima prameus ja väriloisto.