Kuuroutuvasta rumpalista kertova Sound of Metal voi tuoda Oscar-huumaa osittain Suomeenkin

24.04.2021
SOMetal Riz Ahmad still pre selected for TIFF
Riz Ahmed. Kuva: Cinema Mondo
ELOKUVA | Riz Ahmed tekee paneutuvan roolisuorituksen muusikkona, joka menettää identiteettinsä. Parhaan äänityksen Oscar-ehdokkuuden osalta pelissä ovat myös suomalaissormet.

”Hiljaisuus ja vaimennetut äänet ovat olennainen osa elokuvan ääntä, katsojan tie Rubenin kokemukseen.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Sound of Metal

  • USA, 2020
  • Ohjaus: Darius Marder
  • Pääosissa: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci, Lauren Ridloff, Mathieu Amalric
  • Ensi-ilta: 17.5.2021
Ruben kiertää asuntovaunulla ympäri Amerikkaa, keikkaillen ahkerasti kovaäänistä punkmetallia soittavan bändinsä kanssa. Ruben soittaa rumpuja intohimolla ja kovalla paukkeella. Erään konsertin jälkeen hänen korvissaan vain vinkuu ja kun ongelma jatkuu, hän käy lääkärillä. Tuomio on armoton: Ruben on kadottamassa kuulonsa. Bändin managerina toimiva tyttöystävä Lou löytää Rubenille hoitokodin kuuroille addikteille. Kuulon menetyksen myötä kun Rubenin takavuosien päihteiden käyttö on tullut uudelleen kuvaan.

Maaseudulla sijaitsevan kommuunin vetäjä on karismaattinen Joe. Joen idea on saada kuuro löytämään uusi identiteettinsä kuurona, täysvertaisena ihmisenä, jolla vain sattuu olemaan tämä ominaisuus ja sen myötä uusi kieli, viittoen puhuttu.

* *

Rubenin matka sisimpäänsä on vaikeaa taistelua. Hän alkaa päästä sisälle kommuuniin, mutta kaipaa musiikkia, esiintymistä, kiertue-elämää. Kun hän kuulee mahdollisesta kokeellisesta korvaleikkauksesta Ranskassa, hän ottaa riskin ja lähtee sinne.

Rap-muusikko, näyttelijä ja aktivisti Riz Ahmed tekee paneutuvan roolisuorituksen kuuroutuvana muusikkona, joka menettää identiteettinsä. Roolisuoritusta varten hän on opetellut sekä rumpujensoittoa että viittomakieltä, mutta tärkein työ on se psykologinen paneutuminen, jolla hän tuo Rubenin ahdistuksen esille. Miespääosan Oscariin omasta taustastaan ammentava Ahmed lienee tällä roolisuorituksella vahvoilla.

Myös Paul Raci tekee uskomattoman hienon roolin kuurojen kommuunin ohjaaja Joena. Raci on itse näyttelijän työn lisäksi viittomakielen tulkki ja muusikkona tekee keikkoja kuurolle yleisölle viittomakielellä. Viittomakielen hän oppi jo lapsena, sillä hänen molemmat vanhempansa olivat kuuroja. Esittämänsä Joen tavoin Raci on Vietnamin sodan veteraani. Raci onkin vahva ehdokas miessivuosan Oscariin.

SOM three IMG 8649

Tyttöystävä Lou (Olivia Cooke) ja terapeutti Joe (Paul Raci) tukevat Rubenia kommuuniin siirtymisessä. Kuva: Cinema Mondo

* *

Ohjaaja Darius Marder on omistanut elokuvan isoäidilleen, joka kuuroutui 1960-luvulla ja joutui elämään vuosikymmeniä kuulevien ja kuurojen välimaastossa. Toinen inspiraatio ovat jaksot hänen lapsuudestaan, jolloin hän asui hengellisessä kommuunissa. Siitä tuli elokuvan kuurojen kommuunin esikuva.

Elokuvan ääniraita on luonnollisesti tärkeä tällaisen aiheen käsittelyssä. Sound of Metallissa ääniraita nimenomaan on olennainen tarinan kerrontaelementti. Se onkin Oscar-ehdokkaana myös parhaasta äänityksestä.

Ja tässä tulee paljon uutisoitu Suomi-yhteys mukaan kuvaan: kokkolalaisyritys H5 Film Soundin foley-artisti Heikki Kossi, äänittäjä Kari Vähäkuopus ja äänileikkaaja Pietu Korhonen ovat olleet mukana tekemässä sitä. Voi siis olla, että parhaan äänityksen Oscar tulee osittain Suomeen.

Ääniraita seuraa Rubenin kokemusta hänen menettäessään kuulonsa. Vinkuva ääni merkkinä kuulon vaurioitumisesta, katoava ääni, ihmisten äänen käsittämätön mumina, kaikki vaiheet vähittäisessä kuuroutumisessa on tehty elokuvaan kuin Rubenin korvin kuultuna. Hiljaisuus ja vaimennetut äänet ovat olennainen osa elokuvan ääntä, katsojan tie Rubenin kokemukseen.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua