Heidi Juliana Gauriloff. Kuva: Ville Juurikkala / Oktober Oy
ELOKUVA | Ensimmäinen koltansaamenkielinen elokuva perustuu ohjaaja Katja Gauriloffin sukulaisten kertomiin tarinoihin kolttasaamelaisena elämisestä.
”Tuomo Hutri saa elokuvan mustavalkoisiin kuviin vahvaa sävykkyyttä, joka kertoo tarinaa silloinkin, kun sanat eivät riitä.”
ARVOSTELU
Je’vida
- Ohjaus: Katja Gauriloff
- Käsikirjoitus: Katja Gauriloff & Niillas Holmberg.
- Pääosissa: Agafia Niemenmaa, Heidi Juliana Gauriloff, Sanna-Kaisa Palo, Seidi Haarla
- Ensi-ilta: 20.10.2023
Alku on sellainen, että eipä arvaisi, mitä tuleman pitää: kaksi naista kerrostalon pihamaalla esittäytyy toisilleen, sillä heillä on yhteinen matka pohjoiseen, saamelaisen sukunsa kotisijoille. Juuristaan tietämättömän Sannan (Seidi Haarla) Anni-äiti on kuollut.
Vasta hautajaisissa tavattu Ida-täti (Sanna-Kaisa Palo) ei paljon puhu. Autossa vainajaa ja perheen elämää koskevat yksitavuiset vastaukset putoilevat raskaina pitkin matkaa.
Koska kotitila on myytävä, naisten on matkustettava selvittämään jäämistöä puiden ympäröimällä mökkitontilla. Esille tulevat myös muistot ja kokemukset, joista päällimmäisinä ovat Je’vidan kokemukset ukin (Erkki Gauriloff) läsnäolon sävyttämästä lapsuudesta kalassa ja verkkoja paikkaamassa ja yhteisöllisen elämän sopuisuudesta. Idan ja Annin arki muuttui heidän kouluaikanaan, jota leimasi saamelaisten pakkosuomalaistaminen.
Vaikuttavimpia asioita elokuvassa on sen luontevuus. Lapsuusikäistä Je’vidaa esittävä Agafia Niemenmaa on kuin syntynyt sanattomaan kommunikointiin. Elokuva ilmaisee saamelaisten elämäntavan ekologisuuden yksinkertaisesti vailla alleviivauksia.
Monessa ajassa tapahtuvaa elokuvaa katselee mielikseen, koska kuvaajana toiminut Tuomo Hutri saa elokuvan mustavalkoisiin kuviin vahvaa sävykkyyttä, joka kertoo tarinaa silloinkin, kun sanat eivät riitä.
Je’vidan ohjaaja Katja Gauriloff tunnetaan dokumenttielokuvistaan Säilöttyjä unelmia (2011), joka havainnollisti säilykepurkin pitkää matkaa suomalaiseen ruokakauppaan, sekä ohjaajan omasta kolttasaamelaisesta isoisoäidistä kertova Kuun metsän Kaisa (2016). Je’vidan käsikirjoitukseen hän on tuonut sukulaistensa kertomat tarinat kolttasaamelaisena elämisestä.
Je’vida on ensimmäinen koltansaamenkielinen elokuva ja sellaisena se tuo esiin kolttien kokeman pakkosuomalaistamisen kauheuden. Sen elokuva tekee hukkaamatta yksilötarinaansa ja luonnettaan kauniina ja kiehtovana taideteoksena.
Antti Selkokari
* *
Äänestä meitä!
Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit äänestää meitä 2.11.2023 asti osoitteessa www.kulttuurigaala.fi/yleisoaanestys.
Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa, jonka Yle TV1 lähettää suorana lähetyksenä 24.11.2023.
#kulttuurigaala #kulttuuri
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Josh Margolin kunnianosoitus isoäidilleen yhdistää huumoria ja toimintaa – arviossa Thelma
ELOKUVA | Thelma ja Ben ajavat skootterilla Los Angelesiin hakemaan oikeutta menetettyään puhelinhuijarille 10 000 dollaria.
Amerikkalaista historiaa tontin, talon ja sen asukkaiden kuvittamana – arviossa Here
ELOKUVA | Robert Zemeckisin teknologiaan tukeutuva elokuva perustuu Richard McGuiren kirjaan, jossa kerrotaan amerikkalaisten historiaa yhden paikan kautta.
Eteläpohjalaiselta Saku Taittoselta sujuvat porilaismurre ja Neumannin lavaelkeet Dingo-elokuvassa Levoton Tuhkimo
ELOKUVA | Dingosta kertova Levoton Tuhkimo saa pohtimaan toden ja keksityn suhdetta. Yksi Mari Rantasilan elokuvan tärkeistä teemoista on nähdyksi tulemisen ja hyväksynnän tarve.
Conclave-elokuva tuo esiin, miten uuden paavin valintaa juonitellaan Vatikaanin suljettujen ovien takana
ELOKUVA | Jos Conclave on jotakin, niin visuaalista herkkua askeettisuuteen tottuneille pohjoismaalaisille, sikäli paljon siinä korostuvat katolisen kirkon suosima prameus ja väriloisto.