Kaisa El Ramlyn esikoisohjaus on vauhdikas ja äänekäs matkakuvaus elämästä ja kuolemasta – arviossa Pakoja & haaveita

04.12.2023
Pakoja ja haaveita

Ingela Olsson ja Erkki Saarela. Kuva: Laura Mainiemi / Inland Film Company

ELOKUVA | Yhden päivän aikana, maantiellä keskellä kesäistä Suomea tapahtuvassa elokuvassa paetaan suhteita, surua ja kuolemaa ja haaveillaan onnesta ja tulevaisuudesta.

”El Ramlyn esikuviksi ei voi mainita ketään, niin persoonallisella tavalla hän kertoo ihmisten tarinat.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Pakoja & haaveita

  • Ohjaus ja käsikirjotus: Kaisa El Ramly
  • Rooleissa: mm. Erkki Saarela, Jarkko Pajunen, Erja Manto, Sari Mällinen.
  • Ensi-ilta: 1.12.2023

Pakoja & haaveita on Kaisa El Ramlyn ensimmäinen pitkä elokuva. Näyttelijäksi hän opiskeli yli 20 vuotta sitten Prahan teatteriakatemiassa ja muutama vuosi sitten hän valmistui Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitokselta.

Elokuva tapahtuu yhden päivän aikana, maantiellä keskellä kesäistä Suomea. Yhdeksän ihmisen ja karkumatkalla olevan koiran kohtalot kohtaavat erilaisin, enimmäkseen vaikuttavin seurauksin.

Sisarukset Seija ja Sanna ovat matkalla lentokentälle, koska Seija haluaa toteuttaa haaveensa ja muuttaa Kolumbiaan, palvomansa kirjailijan Gabriel García Márquezin kotimaahan. Silja ja Ville surevat kuolleen tyttärensä vuosipäivää hyvin erikoisilla tavoilla. Koomikkoduo AA/OO ajaa vauhdilla työkeikalle, ja ensihoitajat harjoittelevat työn ohessa tietokilpailuiltaa varten. Ruotslaislähtöinen Anita on matkalla sirottelemaan edesmenneen rakkaansa tuhkat järveen.

Kaiken tämän keskellä nauraa kaikelle erikoinen, liftaava mies.

Pakoja ja haaveita

Jarkko Pajunen. Kuva: Laura Mainiemi / Inland Film Company

Elokuvan hahmojen lähtökohdat ovat puhuttelevia ja järkyttävän suorasukaisia, mutta myös kovasti elämänmakuisia. Ihan jokaisella heistä on ajatuksia tärkeistä ja elämää riepovista tai helpottavista asioista. Toisaalta osa tuntuu irvailevan toisilleen ja vähän itselleenkin.

Alku kootaan episodeista, joissa tutustutaan maantiellä matkustaviin.

Elokuvan parasta antia ovat vahvat dialogit, jotka kehittyvät matkan edetessä. Kuvaus tapahtuu enimmäkseen autoissa, joten maisematkin jäävät taustalle, niillä ei ole merkitystä.

Ohjaaja El Ramly panostaakin näyttelijöiden taitoihin ja se kannattaa. Konkarinäyttelijät osaavat ilmaista absurdejakin asioita ja luoda vaikeitakin tunnelmia.

Jarkko Pajunen

Robert Enckell ja Lasse Karkjärvi. Kuva: Laura Mainiemi / Inland Film Company

Suomalainen tie-elokuva on aika harvinainen tapaus, vaikka maantie kuuluukin meidän kaikkien tapaan liikkua paikasta toiseen. Muutamat Aki ja Mika Kaurismäen elokuvat lienevät edellisiä maanteitä pitkin edenneitä tarinoita.

El Ramlyn esikuviksi ei voi mainita ketään, niin persoonallisella tavalla hän kertoo ihmisten tarinat.

Räväkät teiden kulkijat osaavat rauhoittua hetkittäin antaakseen muotokuvaan todellisuutta. Näiden muotokuvien tekijöinä nähdään pitkästä aikaa sisaruksina loistavat Erja Manto ja Sari Mällinen sekä pääpäsmärinä Erkki Saarela, joka kohtaa puheliaan ja monipuolisen ruotsalaisen näyttelijän Ingela Olssonin. Hänen tekemisissään on aina ollut vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Pitkästä aikaa myös Lasse Karkjärvi on roolissa, ensihoitajana, joka osaa pohtia elämän tarkoituksia pienesti, mutta suurella sydämellä. Hänen lempeää työkaveriaan näyttelee Robert Enckell. Jarkko Pajunen ja Hannu Kivioja ovat koomikoita, joiden komiikka vaikuttaa säälittävältä samoin kuin heidän yhteinen tulevaisuutensa. Tyttärensä kuolemaa surevia vanhempia esittävät huudon ja mekastuksen kera Aliisa Pulkkinen ja Dick Idman.

Maija Kääntä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua