Japanilaisen genrehybridi-animen maailma laajenee – arviossa Sword Art Online Progressive

05.02.2022

Asuna elää tavallista koulutytön elämää ennen pelimaailmaan sukeltamistaan. Kuva: Cinema Mondo

ELOKUVA | Reki Kawaharan luomaan tarinamaailmaan perustuvassa elokuvassa koulutyttö ajautuu veljensä pelikypärän kautta ihmeelliseen virtuaalisen online-pelin maailmaan.

”Animesarjoja striimausalustoilta ahmiville elokuva on epäilemättä pieni herkkupala.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Sword Art Online: Progressive – Aria of a Starless Night

  • Japani, 2021.
  • Ohjaus: Ayako Kono
  • Tarina perustuu Reki Kawaharan luomaan Sword Art Online -tarinamaailmaan.
    Ensi-ilta: 4.2.2022
Sword Art Online: Progressive – Aria of a Starless Night -anime-elokuvan massiivinen nimi heijastelee Sword Art Online -franchisen laajuutta ja monialustaisuutta. Näitä animetuotteita on vaikea pisteyttää, koska ne ovat osa laajempaa tarinamaailmaa, jolla on oma uskollinen fanikuntansa.

Koulutyttö Asuna kilvoittelee vaativien vanhempiensa kannustamana parhaista arvosanoista ja ystävystyy omissa maailmoissaan pysyttelevän luokkakaverinsa Mizumin kanssa. Mutta sitten hän ajautuu veljensä pelikypärän kautta ihmeelliseen virtuaalisen online-pelin maailmaan.

Pelimaailman pomon Akihiko Kayaban laatimat säännöt ovat tiukat: jos pelissä kuolee, kärventyvät pelaajan aivot oikeassakin maailmassa. Pelaajien on selvitettävä tiensä lukemattomien pelikerrosten läpi. Asuna, jolla ei ole mitään peli- tai miekkailukokemusta, saa avukseen pojan nimeltä Kirito. Hänen seurassaan Asuna pääsee ensimmäisen kerroksen läpi.

SAOP1 Apart 120 kännykkä

Asuna törmää uuteen, 6.11.2022 lanseerattavaan peliin. Kuva: Cinema Mondo

Sword Art Onlinen aiempi kertomuskaari kertoi samaa tarinaa virtuaalisen pelimaailman selättämisestä, mutta päähenkilö oli miekkataituri Kirito ja Asuna sivuhenkilö. Nyt siis sama tarina kerrotaan toisesta, kokemattomammasta näkökulmasta sarjanimellä Progressive. Mizumi/Mito on tähän anime-elokuvaan kehitetty uusi henkilö. Mito neuvoo kokemattoman Asunan miekkailun sääntöihin. Salaperäiseltä, pelimaailmassa miehen hahmossa ilmaantuvalta sivuhenkilöltä jää odottamaan näyttäytymistä myös tulevissa elokuvissa.

Aria of the Starless Night onkin ensimmäinen osa Asunan kasvamista pelimaailman sisällä eli jatkoa on odotettavissa. Koska tarina alkaa uudelleen alusta, ei aiemman sarjan näkeminen ole välttämätöntä Arian tarinan ymmärtämiseksi.

Tällainen monialustainen ja haarautuva, taaksepäin palaava tarinamaailma on tyypillinen tämän millenniumin anime-hiteille. animesarja Sword At Online esitettiin Japanin televisiossa liki kymmenen vuotta sitten ja oli heti iso hitti. Aria of Starless Night kattaa ajallisesti sarjan alkujaksoja, joissa taistellaan pelimaailman alimmalla tasolla.

Tarinamaailman takana on animesarjan luojan Reki Kawaharan light novel eli ”kevytromaani”, suosittu populaarikulttuurituote Japanissa. Asunan ja Kiriton majapaikkaan on sijoitettu kevytromaanien piiloerotiikkatyyliin herutuskohtaus Asunan mennessä kylpyyn.

Ohjaaja Ayako Kono (joskus kreditoitu Ayako Kawano) on yksi nykypäivän nousevista naisanimeohjaajista. Teknisesti ja tyyliltään tältä tv-animen elokuvalaajennukselta ei voi odottaa samaa mahtavaa liikkeen kuvausta tai visuaalista kauneutta kuin selkeästi puhtaista teatterielokuva-animeista, ajatteli sitten Ghibliä tai Makoto Shinkain ohjauksia. Ääninäytteleminenkin kuulostaa tavanomaisemmalta kuin vaikkapa pian teattereihin tulevassa Mamoru Hosodan Bellessä – joka sekin vie koulutyttöpäähenkilönsä virtuaalipelimaailmaan. Mutta animesarjoja striimausalustoilta ahmiville Aria of a Starless Night on epäilemättä pieni herkkupala.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua