Kuva: Canal Cat Films
ELOKUVA | Yhteen dokumenttielokuvaan ei millään saa kaikkea Christopher Leen elämästä, mutta niin paljon kuitenkin, että sitä katsoo kiehtovana näytteenä elokuvahistoriasta.
”Monena hän ehti elokuvissa olla, Draculana ja myös saksaksi puhuvana Sherlock Holmesina.”
ARVOSTELU
The Life and Deaths of Christopher Lee
- Ohjaus ja käsikirjoitus: Jon Spira
- Esiintyjinä: mm. Joe Dante, John Landis, Peter Jackson, Harriet Walter
- Ensi-ilta: 9.8.2024
Englantilaisten 1960-luvun kauhuelokuvien hirviöiden ja etenkin Draculan esittäjänä tunnetuksi tulleesta näyttelijä Christopher Leestä (1922–2015) kertova dokumenttielokuva toimii antoisana katsauksena elokuva-alalla vietettyyn elämään, johon mahtui paljon muutakin kuin vampyyrirooleja.
The Life and Deaths of Christopher Lee alkaa mainion kekseliäällä alkutekstianimaatiolla. Elokuvan kertojana esiintyy Christopher Lee -hahmoinen langoista vedettävä nukke. Saamme kuulla päähenkilön olevan italialaissyntyisen aristokraattisen Carandini-suvun jälkeläinen, jonka kerrotaan olevan sukua Kaarle Suurelle. Leestä kertovina aikalaisina nähdään elokuva-alan väkeä, tietenkin monia ohjaajia, kuten John Landis, Joe Dante ja Peter Jackson. Näyttelijäkollegoista äänessä on Leen sisarentytär, brittinäyttelijä Dame Harriet Walter.
* *
Toiseen maailmansotaan Lee halusi osallistua lentäjänä, mutta vahingoittunut näköhermo esti lentäjä-ässäksi pääsemisen. Toisaalta Leen laaja kielitaito toi hänelle tehtäviä sotilastiedustelun palveluksessa.
Tarkempia tarinoita ei kuulla kuin John Landisin kertoma anekdootti siitä, miten hän oli kerran alkanut yhteisen ravintolaillan päätteeksi udella Leeltä totuutta sodan ajan vakoilutehtävistä. Lee oli vain kysynyt Landisilta, osaako tämä pitää salaisuuden, mihin Lee oli todennut, että hän kyllä osaa.
* *
Ensimmäinen kauhuelokuvarooli Christopher Leellä oli The Curse of Frankenstein -elokuvan (1957) hirviönä. Monena hän ehti elokuvissa olla, Draculana ja myös saksaksi puhuvana Sherlock Holmesina. Hammer-yhtiölle hän teki niin paljon elokuvia, että lopulta halusi karistaa niiden painolastin ottamalla töitä melkein millaisesta elokuvasta vain, kunhan se ei ollut taas sitä samaa kuin ennen.
Yli 250 elokuvassa kahdeksalla vuosikymmenellä näytelleen Leen hengästyttävän moniulotteisen elämän muotokuvana elokuvaa katselee hyvin kiinnostuneena. Kun hän elämänsä viimeisinä vuosikymmeninä sai tulla tunnetuksi nuorten sukupolvien silmissä Star Wars -elokuvien kreivi Dookuna ja Taru Sormusten herrasta -elokuvatrilogian velho Sarumanina, Lee oli vain mielissään tuntiessaan saaneensa ikään kuin uuden elämän. Samaa pyrkimystä uutta kohti edustivat hänen kokeilunsa hevibändi Charlemagnen laulajana.
* *
Omista elokuvistaan Leetä miellytti erityisesti Jinnah (1998), jossa hän esitti Pakistanin itsenäisyyttä ajanutta Muhammad Ali Jinnahia.
Populaarikulttuurisista aiheista dokumenttielokuvia tehneen Jon Spiran ohjaamalta The Life and Deaths of Christopher Lee -elokuvalta kestää tovin löytää sovelias kerrontarytmi. Kohteliaan fanielokuvan tavoin dokumentti ei paljasta järin suuria uutisia kohteestaan, esimerkiksi Leen yksityiselämään ei juuri mennä, mutta elokuva pysyy kuitenkin koossa sen verran hyvin, että oikeuttaa lähes kahden tunnin kestonsa.
Antti Selkokari
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ridley Scottin Gladiator II on kelvollinen, vaan ei yhtä mahtava spektaakkeli kuin edeltäjänsä
ELOKUVA | Vaikka Ridley Scottilla on suurten spektaakkeleiden tekemisen mittakaava hallussaan, kaikki tuntui paljon tuoreemmalta ensimmäisen Gladiator-elokuvan aikoihin.
Entisen nuorison elämä on juhlia, juopottelua ja toisen etsintää – arviossa Samppa Batalin Omenavarkaat
ELOKUVA | Samppa Batalin ohjaama elokuva on ajan todellisuuteen pyrkivä tarina yhdestä päivästä ja yöstä yli kolmekymppisten elämässä.
Belfastin rääväsuut uhoavat miehitysvallaksi kokemiaan brittejä vastaan keskisormi tanassa – arviossa Kneecap
ELOKUVA | Irlannissa puhuttavaa iiriä voimakkaasti puolustava Kneecap on asiapitoisuudestaan huolimatta häröilevän hauskaa katsottavaa.
Draama ihmisistä, jotka ymmärretään väärin – arviossa Michael Francon Memory
ELOKUVA | Meksikolaisohjaajan elokuvassa ihmisten elämään vaikuttavat asiat, joihin he itse eivät ole voineet vaikuttaa.