Parasta juuri nyt (28.5.)

28.05.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Musiikintutkija ja sirkustuottaja Lari Aaltonen on kuunnellut Spotifystä lauluja, joita kukaan muu ei.

1

Käytätkö Spotifya? Tiesitkö, että palvelussa on miljoonia kappaleita, joita kukaan ei ole koskaan kuunnellut? Siis ei yhtä ainutta kertaa. Viime aikoina minulla on ollut taas aktiivikäytössä tämä vuonna 2013 kehitetty nerokas ohjelma Forgotify. Se etsii Spotifysta kappaleita, joita on kuunneltu nolla kertaa ja tarjoilee siis aina upeaa ja täysin satunnaista musiikkia, joka on ”unohdettu” joko hyvästä syystä tai sattumalta – tai sitten vain musiikin tarkkaan rajattu kohderyhmä ei käytä kyseistä striimauspalvelua. Oli miten oli, palvelusta on mahdollista tehdä uskomattomia löytöjä, joten suosittelen tätä epämukavuusalue-turisteille. In your face, algoritmit! Mikäli tahdot viedä ajatusta pidemmälle, voit jatkaa tästä vaikkapa No Likes Yet -palveluun, joka etsii Instagramista kuvia, joilla ei ole yhtään tykkäystä. Näin voit ilahduttaa sekä musiikin tekijöitä että satunnaisia valokuvaajia huomioimalla heidän touhunsa. Vastaava ohjelma on kehitetty myös YouTube-videoille, mutta sitä voi suositella vain todellisille uskalikoille.

2

Internetissä on kaikenlaista. Onneksi siellä on myös museoiden ja arkistojen internet-kokoelmia. The Internet Archive on kirjasto, jossa on miljoonia ilmaisia kirjoja, musiikkia, ohjelmistoja ja muuta. Sen suojista löytyy myös mahtava projekti The Great 78 Project, joka digitoi vanhoja 78 rpm -levyjä. Tällä hetkellä arkistosta löytyy yli 122 000 digitoitua biisiä pääosin vuosilta 1898–1959. Vähän on vielä tekemistä tässäkin hankkeessa, kun arvio 78 rpm -levyjen julkaisumäärästä noina vuosina on yli kolme miljoonaa. Äänitearkistossa seikkaillessa menee helposti tuntikausia kaikenkarvaisia omituisuuksia fiilistellen. Näiden rahinoiden jälkeen kaikki ns. radiomusiikki tuntuu niin kovin kliiniseltä. Tutustu arkiston tarjontaan täällä.

3

Tampereen podcast-kulttuuri elää vahvana! Antti X Antti -podcastissa keskustellaan populaarimusiikista ja muustakin kulttuurista todella mukavalla otteella ja näkökulmat ovat laajoja. Juontajien Hietalan ja Granlundin ammattitaito ja kulttuurin kuluttamisen monipuolisuus kuuluu. Tähän mennessä jaksoja on tullut 58 kappaletta, ja aihevalikoima ulottuu musiikkibisneksen tasa-arvoisuudesta, musiikin aitoudesta, yksittäisten kappaleiden hehkutuksesta ja milloin mistäkin musiikkialan ajankohtaisuudesta. Vanhojakin jaksoja kuuntelee mielellään, vaikka tällöin ajankohtaiset asiat ovatkin jo auttamatta eilisen uutisia. Podcast on laajentanut myös ”live-malliin” eli levyraatien järjestämiseen Arthouse Café Kehräsaaressa.

4

Vaikka varsinaista virallista ravintolapäivää ei enää ole, sen eetos on jäänyt ainakin jonkin verran onneksi leijumaan. Mikään ei ole parempaa kuin pop up -kahvila tai ravintola, jossa joku kokkaamiseen intohimoisesti suhtautuva on pannut parastaan tarjolle satunnaisille kadun tallaajille. Viikonloppuna tällainen oli muun muassa Juhannuskylän Sukkavartaankadulla. Täysin vegaanisen menun ja erinomaisen kahvin lisäksi samalla sai huollattaa pyöränsä kuntoon, tehdä kirppisostoksia ja ihailla samassa tilassa olevaa taidenäyttelyä. Ruuat ja juomat olivat mielettömän maukkaita, fiilis leppoisa ja välitön eikä vähiten DJ Arsi Negelen soittaman musiikin ansiosta. Onneksi Ruokavirasto on ottanut mukavan leppoisan kannan pop up -ravintolatoimintaan, jotta tällaista saa puuhailla ilman sen suurempaa pelkoa tukahduttavasta byrokratiasta.

5

Olen seurannut jonkin aikaa läheltä modulaarisyntetisaattorin kehitysprojektia, joka alkaa olla kohta maalissa, kun Supercritical Synthesizers julkaisee ensimmäisen eurorack-moduulinsa ja sille expanderin. On ollut todella kiinnostavaa nähdä, miten monipolvinen projekti tällainenkin voi olla. Modulaarisyntetisaattoreita harrastavia ihmisiä maailmassa ei kovin montaa kymmentä tuhatta ole, joten kohderyhmä on tarkkaan rajattu ja asiaansa intohimoisesti suhtautuva. Toivonkin maailmaan enemmän syntetisaattoreita! Syntetisaattorit ovat varmasti tulevaisuuden ala ja tekevät elämästä onnellisempaa. Firman nettisivujen avautumista odotellessa voi lisätiedoiksi esimerkiksi katsoa tämän videon tai lukea lisää vaikkapa täältä.