Parasta juuri nyt – Pietari Special

03.06.2019
Pietari: jazzia, nykytaidetta, kotimuseoita, konsertteja ja arkkitehtuuria.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen suosittelee kotimuseoiden, jazzin ja hienon arkkitehtuurin Pietaria.

Pietari on parhaimillaan kesällä valkeiden öiden aikaan. Kukat kukkivat puistoissa, jokilaivat lipuvat kanavilla ja Nevalla, musiikki soi kahviloissa, katutaiteilijat esiintyvät ja tarjolla on erilaisia juhlia ja tapahtumia. Olen käynyt Pietarissa säännöllisesti 2000-luvun alkupuolelta saakka. Joka vuosi kaupunki kaunistuu ja tarjoaa yhä enemmän uutta nähtävää. Taloja maalataan ja korjataan. Uusia kahviloita ja ravintoloita avataan. Puistoja kunnostetaan. Pietari on varsin vihreä kaupunki.

Tässä viisi parasta syytä juuri nyt käydä Pietarissa.

1

Pietarissa on nelisensataa museota, joiden kirjo ulottuu suurista taidemuseoista pieniin erikoismuseoihin. Kirjailijoiden ja säveltäjien kotimuseot avaavat näkymän 1800-luvun asumiseen ja sisustamiseen ja kertovat samalla asukkaistaan. Kiinnostavia kotimuseoita ovat muun muassa Dostojevskin, Pushkinin, Anna Ahmatovan ja Rimski-Korsakovin kotimuseot.

2

Musiikkikoulutus on Pietarissa korkeatasoista ja monen jazzmuusikonkin taustalla on klassisen musiikin opinnot. Perinteisiä ja erinomaisia jazzpaikkoja Pietarissa ovat JFC-jazzklubi, Jazzfilharmonia ja kesäisin jazzlaiva Kvadrat. Nevalla seilattaessa voi kuunnella jazzia laivan kahdessa kerroksessa. Laivalla on joskus mukana ammattitanssijoita. Pietariin syntyy koko ajan myös uusia jazzpaikkoja, joita kannattaa etsiä ja käydä katsomassa.

3

Valkeiden öiden aikaan Pietari täyttyy klassisen musiikin konserteista. Filharmonian suuren ja pienen salin ja Mariinski-teatterin lisäksi musiikki soi monissa palatseissa. Niissä on omia konserttisaleja. Valkeat yöt -festivaali jatkuu heinäkuun puoliväliin saakka. Niiden rinnalla järjestetään valkeiden öiden jazzfestivaali.

4

Arkkitehtuurista kiinnostuneelle Pietari tarjoaa loputtomasti katseltavaa: koristeellista venäläistä barokkia, suoralinjaisempaa uusklassismia ja empireä, mielikuvituksellista jugendia. Keskustan arkkitehtuuri on Unescon maailmanperintökohde.

5

Nykytaiteella ei ole erityisen vahvaa asemaa Pietarissa. Siitä kiinnostuneen kannattaa seurata taidemuseo Erartan ja Eremitaasiin kuuluvan pääesikunnan talon tarjontaa ja käväistä Anna Nova -galleriassa ja Novyi Musee -galleriassa Vasilin saarella.

Sirpa Pääkkönen, teksti ja kuvat