Tuija Vuolle ja Annuska Hannula. Kuva: Harri Hinkka
TEATTERI | Kotimaisia kantaesityksiä pitää Tampereen Teatterin suuren remontin jälkeen odotella ainakin kevääseen 2026 asti.
Matti Mörttinen, teksti
Syyskausi 2025 tulee olemaan merkkipaalu Tampereen Teatterille. Perinteikkään talon päänäyttämö saadaan remontin jälkeen taas käyttöön – ja iltaesitykset alkavat jo kello 18 eli tuntia totuttua aiemmin.
Tämän kunniaksi TT tarjoaa neljänä ensi-iltana esittävää taidetta kolmelta vuosisadalta. Yksikään näistä vuosisadoista tosin ei ala numerolla kaksi. Tuotteiden alkueperäispaonokset ovat nimittäin vuosilta 1597, 1838, 1940 ja 1955.
Jos siis koemme syksyllä tuoreita tuulahduksia, niiden on tultava klassikkotekstien uusista sovituksista. Tai sitten peruskorjatun teatteritalon mullistavasta digi- ja äänitekniikasta, jota etenkin johtaja Mikko Kanninen etukäteishehkutti maanantaina lanseeratessaan tulevaa ohjelmistoa.
Kotimaisille kantaesityksille ei kattauksesta löytynyt tilaa. Niitä saadaan odottaa ainakin vuoden 2026 puolelle asti. Nyt on klassikoiden vuoro, sillä onhan Tampereen Teatterin koti Tammerkosken ja Keskustorin välissä itsessäänkin klassikko.
Merkittäviä näyttelijävierailujakaan ei ole tulossa, mutta tamperelaisille uusia ohjaajia koetaan kaksi: Heta Haanperä ja Paavo Westerberg. Mutta aivan varmasti yleisöä vedetään upouusille istuimille myös sillä, että päänäyttämölle nousee viidentoista vuoden tauolta palaava Tuija Vuolle, 82.

Tampereen Teatterin remontti ei ulospäin erotu. Kattokin säilyttää vihreytensä, sillä se on valmiiksi patinoitua kuparia. Kuva: Laura Vanzo
* *
Hella Wuolijoki kirjoitti Niskavuoren nuori emäntä -näytelmän alkujaan Juhani Tervapään salanimellä. Sen verran ovat käsitykset sukupuolirooleista onneksi tähän hetkeen päästessä päivittyneet, että moinen fakta on pääosin unohdettu. Niinpä tulevaa syksyä voidaan kehua naisten syksyksi TT:ssä.
Yksi osa naisten sesonkia on sekin, että Antti Mikkolan ohjaamaan Niskavuoreen on haettu äänimaailma Kaija Saariahon musiikista, joka taatusti paljastaa aikanaan sen, onko vanhan talon uusi tekniikka odotusten veroinen.
Niskavuoren nuori emäntä saa kunnian korkata uudistetun päänäyttämön 17. syyskuuta. Toisena produktiona sinne saadaan 29. lokakuuta William Shakespearen yli 400 vuotta sitten tekemä tarina Romeo ja Julia, kaikkien aikojen tragedia ja kaikkien aikojen rakkaustarina.
Jotain alkuperäisestä tulkinnasta poikkeavaa lienee luvassa ainakin siitä päätellen, että Romeona nähdään Meri Luukkanen. Tai sitten valinnassa on mukana muistutus siitä, että Shakespearen eläessä teatterilavoilla saivat näytellä vain miehet, oli roolihahmon sukupuoli sitten mikä tahansa.

Elisa Piispanen ja Arttu Soilumo. Kuva: Otto-Ville Väätäinen
* *
Toinen odottamattomuus nähdään TT:n Frenckellin näyttämölle tuotettavassa ja 10. syyskuuta ensi-iltansa saavassa Oliver Twistissä. Charles Dickensin ikonisen tarinan päähenkilöä ei esitä kukaan lapsinäyttelijä vaan täysikasvuinen Arttu Soilumo.
Dickensit ovat viehättäneet TT:n asiakaskuntaa läpi vuosien. Saiturin joulun esitykset ovat suorastaan valtakunnallista legendasarjaa. Nyt talon oma ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen aikoo kaivaa Oliver Twististä esiin niin ikuisia kuin ajankohtaisia totuuksia ja tunnelmia.
Tulkinnassa tavoiteltaneen myös joitain ennätyksiä teettämällä viiden näyttelijän ensemblellä ilmeisesti yli 40 roolia. Musiikillakin on merkittävä osansa esityksessä, vaikka yhtäkään varsinaista musikaalia ei Tampereen Teatterin ensi syksyn uutuuksissa ole.
Sen sijaan takuuvarmaa naurupommia haetaan Sarjahurmaajista, joka avaa Frenckellillä 21. lokakuuta. Komediassa luotetaan muista ensi-illoista poiketen perinteiseen mieshauskuuteen, kun tehtävissä ovat muiden muassa Lari Halme, Ville Majamaa, Risto Korhonen ja Jukka Leisti.
Ainakin Halme joutuu vertailuun varsinaisten legendojen kanssa. Sarjahurmaajat on näet tamperelaisversio The Ladykillers -elokuvasta, jonka vuoden 2004 versiossa tähteili Tom Hanks ja sen alkuperäisessä eli vuoden 1955 painoksessa muiden muassa Alec Guinness ja Peter Sellers.
Mutta ajankohtaisuutta tässäkin haetaan. Ohjaaja Heta Haanperän mukaan komedian tekeminen kun on rauhantyötä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Teatteri on leikkiä ja totta – Leea Klemola naurattaa ja viihdyttää vakavilla ja kipeillä asioilla
ESSEE | Ulla-Maija Svärd kirjoittaa Leea Klemolan näytelmien herättämistä ajatuksista ja siitä, ettei teatteritaiteen tarkoitus oli pitää arkea loitolla vaan tuoda siihen sisältöä.
TTT:n tuleva syksy on monipuolinen kumarrus kotimaiselle taiteelle, kirjalle ja kulttuurille
TEATTERI | Jos ohjelmiston valinnoista on etukäteen jotain pääteltävissä, niin Tampereen Työväen Teatteri ei ole mitään u-käännöstä tekemässä vaikka johto on vaihtunut.
Tampereen oopperan Viimeiset kiusaukset sai vaikuttavan ensi-illan
OOPPERA | Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset oli Tampereen Oopperan keskiviikkoisessa ensi-illassa sekä musiikillisesti että näyttämöllisesti hiottu ja vahva.
Kun spiraali ei millään onnistu – Jumppatytöt on armoton mutta lämmin esitys joukkuevoimistelusta
TEATTERI | Tampereen Teatterissa vierailevan Teatteri Takomon esityksen teemat ovat kovin tuttuja jo vuosikymmenten takaa.