Kuvat: Petri Mast / CrimeTime
KIRJAT | Kari Häkämiehen lupaavasti alkanut sarja demarivaikuttaja Henri Hamilosta ja toimittaja Lotta Simulasta on edennyt pikatahtiin kirja vuodessa.
”Kotikutoisuus ja vintage-meininki tuntuvat nyt vain rasittavilta ja vitsit yksistään huonoilta.”
ARVOSTELU
Kari Häkämies: Pietarin verikoirat
- CrimeTime, 2024.
- 329 sivua.
Kari Häkämiehen lupaavasti alkanut sarja demarivaikuttaja Henri Hamilosta ja toimittaja Lotta Simulasta on edennyt pikatahtiin kirja vuodessa. Nyt ilmestynyt Pietarin verikoirat (CrimeTime, 2024) olisi kaivannut vielä paljon yltääkseen aiemmin ilmestyneiden tasolle.
Sarjan edelliset osat, Linnan hämähäkki (CrimeTime, 2022) ja Ruotsalainen mysteeri (CrimeTime, 2023), olivat viihdyttäviä ja mielenkiintoisiakin, rakensivat sarjan henkilöhahmoja uskottavasti ja liikkuivat helpon tuntuisesti politiikassa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.
Pietarin verikoirat tuntuu sen sijaan tunkkaisen jämähtäneeltä ja roistot tulevat ennalta arvattavasta suunnasta.
Tapahtumia ja räiskettä on, mutta ihmiset ovat kuin sätkynukkeja, joihin kirjailija ei enää saakaan henkeä eikä uskottavuutta. Aiemmissa osissa ihan mukavaltakin tuntunut kotikutoisuus ja vintage-meininki tuntuvat nyt vain rasittavilta ja vitsit yksistään huonoilta.
Hamilo ja Simula seurustelevat, mutta Hamilon uusi virka Supon päällikkönä aiheuttaa monenlaista harmia suhteelle. Pariskunnan yhteiselon kuvaus ei toimi sen paremmin.
Lotta Simula liittyy nyt siihen myyttiseen toimittajajoukkoon, joita tämän genren teoksissa on paljon: hän toimii vaarallisessa ympäristössä sankarillisesti, on mukana ratkaisemassa rikoksia.
Politiikan korkeilla paikoilla on myös vanhempia naisia, jotka ottavat liikaa kuppia eivätkä muutenkaan osaa hoitaa asioitaan sen paremmin poliittisessa kuin yksityiselämässäänkään.
Häkämies on politiikan konkari ja herkullisimmillaan kuvatessaan sitä maailmaa. Sarja saanee jatkoa; ehkä Hamilo ja Simula tästä vielä ryhdistäytyvät!
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.