Parasta juuri nyt (7.12.): TuneIn Radio, Jouluradio, NääsPeksi, Nailed It!, joulukukat

07.12.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaisa Läärä on kuunnellut joulumusiikkinsa nettiradioista ja helpottaa joulustressiään Netflixin amatöörileipureilla.

1

Nettiradiot ja niiden applikaatiot tarjoavat parasta joulumusiikkia Lumiukko-animaation kanssa kasvaneille. Lisäksi ne ovat mainio vaihtoehto perinteisille ja kovin surullisille suomalaisille joululauluille, kun musta maa ja ankea meno muutenkin lannistavat.

Etenkin Englannin perinteikkäät ja tunnelmalliset kappaleet rahisevat kivasti bluetooth-kaiuttimesta ja luovat vanhan ajan tunnelmaa.

Esimerkiksi TuneIn Radio on netissä ja appissa toimiva nettiradio, joka tarjoaa monia kotimaisia ja kansainvälisiä radioasemia kuultavaksi.

Mikä parasta, osa kanavista tarjoaa minimaalisen määrän mainoksia ja paljon musiikkia, aivan kuten suomalaisten suosikki Jouluradiokin.

2

Varma joulunmerkki on NääsPeksi. Tuo perinteinen opiskelijailottelu ei jättänyt kylmäksi marraskuun lopun iltana. Ennakkotietoihin laitettu arvio kestosta hieman kauhistutti: kolme tuntia! NääsPeksi 2019: Swing of Time imaisi mukaansa.

Klassisia 1950-luvun piirteitä ja ilmettä oli mukana aimo annos. Tuon ajan sukupuoliroolit, ruokalamiljöö, värit ja muodot saivat huutia. Dinerin puhelimeen soittelivat milloin puhelinmyyjä, milloin aikuisviihdelinja.

Hyvin svengaava bändi, hetkessä heittäytyvät laulajat ja mukaan tempautuva yleisö oli varma yhdistelmä. Väliaika koitti nopeasti. Toisella puolikkaalla juoni kulki välillä hieman tahmeasti, joitakin kohtauksia olisi täytynyt hieman tiivistää.

Yleisöltä tulevat Omstart-huudot rytmittivät ja haastoivat lavalla olevat venymään mitä hauskempiin suorituksiin. Kaikkiaan raina kesti tällä kertaa kolme ja puoli tuntia, kiitos aktiivisen yleisön.

NääsPeksin 20. juhlavuoden raina oli loistava ja kaikkiaan ällistyttävää osaamista täynnä. Itse tehty käsikirjoitus, lavasteet, puvustus, maskeeraus ja näyttelijäntyö – kokonaisuus tuo yhä hymyn huulille! Tänne ehdottomasti ensi vuonnakin.

3

Nailed It! Juhlaherkut on Netflixin sarja, joka taatusti helpottaa joulustressiä. Kun oma paakkelsi on kärvähtänyt uuniin, kuorrutuksiltaan valunut tai muutoin ihan nappiin mennyt, tarjoaa ohjelma lohtua ja naurua.

Sarjassa amatöörileipurit ottavat mittaa ammattilaisen tekemistä upeista leivontaluomuksista. Kenen keksi lörpsähtää ja kenen on kivikovaksi paistettu? Palaako uuni, leipomus vai leipuri itse?

Ehdottoman hauskassa leivontamittelössä syntyy tuotos, jota verrattaan ammattilaisen tekemään leipomukseen rinta rinnan. Naurut on taattu!

Kilpailijat toki tietävät etukäteen, millaisen piruilun ja naurun kohteeksi ovat joutumassa.

Parasta ohjelmassa on hersyvä sanailu sekä todella sympaattinen juontaja, jonka asut ovat osuvia ja teemaan sopivia. Voittaja saa palkinnoksi 10 000 dollaria, joten aivan turhasta mittelöstä ei ole suinkaan kyse.

4

Tampereen joulutori on lähes pakollinen vierailukohde joulukuussa Mansessa. Koristeet, pienet mökkiputiikit, kädentaitojen tuotokset ja tuoksut tervehtivät tulijaa muutoin ankeassa vesisateessa.

Pimeyteen toivoa tuikkivat valot ja iloiset ihmiset piristävät ja virittävät sesongin tunnelmaan. Pientä syötävää ja juotavaa on mukava nauttia joululaulujen ja ihmisvilinän keskellä.

5

Joulukukat, tuoksut ja koristeet. Överit on paremmat kuin vajarit, tällä ajatuksella on syntynyt joulutunnelma jo monen monta vuotta.

Ulko-oveen, ikkunalaudoille, valaisimiin ja pöytätasoille asetellut koristeet, kukkaset ja jouluistutukset kohottavat joulumieltä.

Marraskuussa joulukoristeet täyttivät 12 vuotta, koska perinteen mukaisesti samat koristeet on oltava joulusta toiseen. Äkkiä sitä huomaa kangistuvansa vanhoihin kaavoihin.

Tonttuovea en ole hankkinut, mutta pieniä tonttu-ukkoja on tällä kertaa mukana jouluistutuksessa. Missä tyhjä taso on, sen joulu täyttäköön.

Kaisa Läärä