Tampereen museot 2020: Finlayson, Thomas Houseago, apinat, Joseph Alanen, käsilaukut…

Kaarina Lehtisalo
05.11.2019

Osaatko kiivetä kuin vaippapaviaani? Ensi vuonna Vapriikissa pääsee apinatestiin. (Kuva: National Museums Scotland)

Mitä Tampereen museoissa nähdään vuonna 2020? Muun muassa apinoita ja käsilaukkuja, minkä lisäksi Finlaysonin 200-vuotisnäyttely valtaa Vapriikin, Kalevalaa kuvannut Joseph Alanen Taidemuseon ja Thomas Houseagon jättiveistokset Sara Hildénin taidemuseon.

Kaarina Lehtisalo

Tampereen museoiden vuosi 2020 näyttää jälleen hyvältä. Vapriikissa juhlitaan 200-vuotiasta Finlaysonia, tutustutaan apinasukulaisiin ja 1970-luvun ruokaohjeisiin. Postimuseossa luetaan ja kuunnellaan kirjeitä ääneen, ja Milavidassa ihastellaan muun muassa prinsessa Dianan ja Grace Kellyn käsilaukkuja.

Taidemuseoissa pääsee esille 100 vuotta täyttävä Tampereen taiteilijaseura, 75 vuotta täyttävä Muumipeikko sekä brittiläinen, jättimäisistä monsteriveistoksistaan tunnettu kuvanveistäjä Thomas Houseago. 

Houseagon teoksia nähdään nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Näyttely avataan syyskuussa 2020 Sara Hildénin taidemuseossa.

Tampereen museot kertoivat vuoden 2020 näyttelyistään tiedotustilaisuudessa tiistaina 5.11.2019.

Finlaysonin juhlavuosi näyttävästi esillä Vapriikissa 

Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi on Vapriikin ensi vuoden suurnäyttely, jota on valmisteltu monta vuotta. Kuvassa Finlaysonin työntekijöitä konehuoneen edessä vuonna 1896. Kuva: Vapriikin tiedotuskuvat

Finlaysonin juhlavuosi pääsee näyttävästi esille Museokeskus Vapriikissa vuonna 2020. Tampereen historiaan suuresti vaikuttanut Finlayson täyttää ensi vuonna 200 vuotta, ja juhlavuoteen liittyvää näyttelyä on Vapriikissa valmisteltu usean vuoden ajan. Valmistelulle on antanut pohjaa Tampereen yliopiston viisivuotinen Finlaysonin historia -hanke.

– Finlayson-näyttely on meille ollut tosi iso ponnistus, enkä ole omalla työurallani vielä vastaavaa kokenut, kertoo Vapriikin näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemi.

Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi -näyttely seuraa Tammerkosken rannalle syntyneen tekstiilitehtaan kehittymistä pohjoismaiden suurimmaksi teollisuusyritykseksi ja kertoo myös siitä, miten Finlayson on sopeutunut savupiipputeollisuuden jälkeiseen aikaan.

Yksi näyttelyn vetonauloista tulee olemaan Kuusvooninkisen pienoismalli, joka Saloniemen mukaan ei olekaan ”ihan pieni”. Tämän jättipienoismallin sisälle on mahdollista kurkkia ikkunoista ja nähdä tekstiilitehtaan työn touhua 1840-luvulla. Näyttelyyn on luonnollisesti tulossa myös paljon kankaita ja lankoja aina 1830-luvulta tähän päivään. 

Finlayson-näyttely avataan 24. huhtikuuta 2020, ja se tulee olemaan Saloniemen mukaan Vapriikissa nähtävänä ja koettavana useita vuosia.

Luontokuvien ja ruokien parhaimmistoa – sekä apinoita!

Karpalohyytelöä suoraan 1970-luvulta. Tiistaitarjotin-näyttelyssä on mukana Eeva Junkkari-Riekkolan ruokaohjeita ja Juhani Riekkolan kuvia kattauksista. Kuva: Juhani Riekkola / Vapriikin kuva-arkisto

Muissa vuoden 2020 Vapriikin näyttelyissä paneudutaan luontoaiheisiin ja ruokaan.

Kevätkausi alkaa perinteisesti Vuoden luontokuvat 2019 -näyttelyllä, jossa on nähtävillä luontokuvien parhaimmistoa. 

Tiistaitarjotin-näyttelyssä puolestaan tehdään ruokamatkaa 1970-luvulle, kun kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkolan ja valokuvaaja Juhani Riekkolan ruoka-artikkelisarja vuosilta 1974–1978 tuodaan näytille.

Kesällä 2020 päästäänkin sitten toden teolla luontoaiheeseen käsiksi, kun Vapriikissa avataan Apinat – kädellisten tarina. Näyttelyssä esitellään yli 60 lajia lähisukulaisiamme. Samalla näyttelyssä on mahdollista testata myös omia apinataitojaan, kuten ruuan metsästystä. 

Brittitaiteilija Thomas Houseago ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa

Kuvanveistäjä Thomas Houseagon ihmishahmot muistuttavat usein naamioita. Face Study (Beast I), 2015. Kuva: Sarianne Soikkonen

Sara Hildénin taidemuseon kevään ja syksyn näyttelyt tuntuvat teemoiltaan kiehtovan erilaisilta. Hildénin säätiön omiin kokoelmiin pohjautuvassa kevätnäyttelyssä Still Still Life keskitytään asetelmamaalauksiin, kun taas syksyllä museo heittäytyy dynaamisen kuvanveistäjän vietäväksi.

Syyskuussa 2020 Sara Hildénin taidemuseo tuo Tampereelle kuvanveistäjä, taidemaalari Thomas Houseagon (s. 1972) näyttelyn. Tämä yksityisnäyttely on taiteilijan ensimmäinen Pohjoismaissa. 

Leedsissä, Isossa-Britanniassa syntynyt Houseago asuu ja työskentelee Yhdysvalloissa Los Angelesissa. Häneltä oli laaja, retrospektiivinen näyttely esillä Pariisissa kuluvan vuoden keväällä.

Sara Hildénin museonjohtaja Päivi Loimaala on silmin nähden innoissaan Houseagon tulevasta näyttelystä. Loimaalaan vetoaa erityisesti Houseagon taidehistorian tuntemus, tapa omilla teoksillaan kommentoida kuvanveiston historiaa.

– Teoksillaan Houseago päivittää kuvanveiston historiaa, Loimaala kuvailee.

Houseagon teokset ovat usein isokokoisia, ja niissä on näkyvillä tekemisen jälkiä. Materiaaleinaan hän käyttää kipsiä, rautaa, pronssia ja puuta. Taidehistorian lisäksi hänen teoksissaan on runsaasti vaikutteita populaarikulttuurista, kuten elokuvista.

Houseago tunnetaan erityisesti ihmishahmoistaan, naamioista ja päistä, ”aaveista” ja ”monstereista”. Aivan uusimmat teokset ovat olleet ei-esittäviä rakennelmia.

Jotkut Houseagon veistoksista ovat huomattavan suuria. Onko mahdollista, että joku teoksista nähtäisiin Sara Hildénin taidemuseon pihalla? 

Asiaa Loimaalan mukaan harkitaan vielä.

– Taiteilija kyllä itse mielellään näkisi teoksensa museon ulkopuolella, mutta tämä on myös kustannuskysymys.

Thomas Houseagon näyttely avataan 19. syyskuuta 2020 ja se on avoinna 17. tammikuuta 2021 saakka.

Satavuotias Tampereen Taiteilijaseura esillä museoissa

Vuonna 2020 Tampereen Taiteilijaseura täyttää 100 vuotta, ja seuran taiteilijoiden teoksia nähdään sekä Sara Hildénin taidemuseon kesänäyttelyssä, että Tampereen taidemuseossa syksyllä. 

Tampereen taidemuseoon avataan 19. syyskuuta suuri juhlanäyttely, jossa esitellään seuran taiteilijoiden töitä sadan vuoden ajalta. Kaikki Tampereen taidemuseon kolme kerrosta pyhitetään pelkästään tätä näyttelyä varten. Näyttelyn painotus tulee olemaan nuorten taiteilijoiden teoksissa.

Sara Hildénin taidemuseon kesänäyttely puolestaan keskittyy kuuteen Tampereen Taiteilijaseuran taiteilijaan, joiden teoksia on Hildénin säätiön kokoelmissa. Tomas Byström, Tuula Lehtinen, Osmo Rauhala, Teemu Saukkonen, Jyrki Siukonen ja Ilkka Väätti tulevat kaikki saamaan Hildénin taidemuseossa ensi kesänä oman galleriatilansa. Näyttely on avoinna 6.6.–30.8.2020.

Kalevalan kuvittaja marginaalista

Joseph Alanen on melko tuntemattomaksi jäänyt tamperelainen jugend-taiteilija. Hänet nostetaan esiin Tampereen taidemuseon näyttelyssä keväällä. Kuva: Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseon kevätkauden ensimmäisessä näyttelyssä nostetaan esiin melko tuntemattomaksi jäänyt tamperelainen taiteilija, Joseph Alanen (1885–1920).

– Alanen ei ole kovin tunnettu, sillä hänen töitään on pääasiassa yksityiskokoelmissa, ei museoilla, kertoo Tampereen taidemuseon näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.

Joseph Alanen on jugend-tyylisuuntaa edustanut taidemaalari, joka töissään keskittyi erityisesti Kalevala-aiheeseen. Tampereen taidemuseossa 1. helmikuuta avattavassa näyttelyssä esitellään laajasti Alasen Kalevalaan liittyvää tuotantoa, mutta mukana on myös kansanelämän kuvauksia ja uskonnollisia aiheita.

Muita Tampereen taidemuseon ensi vuoden taiteilijoita ovat Anna Alapuro, Ilkka Väätti ja Vuoden nuori taiteilija 2020 Aapo Huhta. Lisäksi museossa nähdään kesällä Space Works -valokuvanäyttely, joka on osa Backlight 2020 -valokuvatapahtumaa. 

Postimuseossa luetaan ja kuunnellaan kirjeitä

Postimuseossa uppoudutaan ensi vuonna kirjeisiin ja niiden herättämiin tunteisiin. Kuva: Mielikuvittaja Tomi Aho

Tampereen Postimuseossa avataan ystävänpäivänä 14.2.2020 näyttely, joka keskittyy kirjeisiin. Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttelyssä on esillä sekä tavallisten ihmisten liikuttavia kirjeitä, että tunnettujen suomalaisten kirjeitä. 

Näyttelyssä kirjeitä kuullaan näyttelijöiden, Seela Sellan ja Esko Roineen lukemina. Huhtikuussa 2020 järjestetään myös kaksi teatteriesitystä, jossa Roine ja Sella esiintyvät.

Postimuseon näyttely toimii myös muulloin tapahtuma-areenana, ja kirjeklubeilla on tarkoitus lukea kirjeitä ääneen. Museo myös toivoo yleisön tuovan omia kirjeitään joko luettavaksi tai niitä voi halutessaan myös itse lukea. 

Dianan ja Grace Kellyn laukut Tampereelle

Museo Milavida on vielä Timo Sarpanevan Ambiente-kankaiden vallassa, mutta ensi helmikuussa kankaat vaihtuvat käsilaukkuihin. Aina mukana! Käsilaukun vuosisata -näyttely avataan 21.2.2020. 

Näyttelyssä tarkastellaan naisten käsilaukkumuotia 1920-luvulta meidän päiviimme. Italialaisista yksityiskokoelmista on saatu näyttelyyn ”ikonisia” laukkuja, jotka on nähty 1900-luvun tunnetuimpien naisten käsissä. Mukana on muun muassa Marlene Dietrichin, Grace Kellyn, Jacqueline Kennedy-Onassiksen ja prinsessa Dianan laukkuja.

Milavida myös uudistuu vuonna 2020, sillä näyttelytiloja muutetaan. Pysyvä näyttely Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit vaihdetaan eri tilaan, ja vaihtuville näyttelyille saadaan enemmän tilaa. Tämän takia museo on suljettuna syksyllä 2020 noin kuukauden ajan.

Muumipeikon 75-vuotisjuhla

Vuosi 2020 on myös Muumipeikon juhlavuosi, sillä tälle Tove Janssonin luomalla rakastetulle hahmolle tulee ikää jo 75 vuotta. Juhlavuoden näyttelyssä Muumit ja meri johdatellaan luontoystävälliseen elämäntapaan. Näyttely avataan 15.2.2020 ja se jatkuu vuoden 2021 tammikuun loppuun saakka. 

Tampereen museot 2020

Vapriikki 

 • 14.2.–19.4.2020 Vuoden luontokuvat 2019 
 • 24.4.2020– Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi 
 • 8.5.2020–6.1.2021 Tiistaitarjotin – ruokamatka 70-luvulle Galleriassa 
 • 12.6.2020–28.1.2012 Apinat – kädellisten tarina 

Tampereen taidemuseo

 • 1.2.–24.5.2020 Joseph Alanen – Jugend – Kalevala – Tampere
 • 1.2.–22.3.2020 Anna Alapuro
 • 28.3.–24.5.2020 Ilkka Väätti – Hommage
 • 13.6.–30.8.2020 Vuoden nuori taiteilija 2020 – Aapo Huhta ja Space Works – Backlight 2020
 • 19.9.2020–10.01.2021 Tampereen taiteilijaseura ry:n 100-vuotisjuhlanäyttely

Sara Hildénin taidemuseo

 • 1.2.–17.5.2020 Still Still Life
 • 6.6.–30.8.2020 Seurassa: Tomas Byström, Tuula Lehtinen, Osmo Rauhala, Teemu Saukkonen, Jyrki Siukonen, Ilkka Väätti
 • 19.9.2020–17.1.2021 Thomas Houseago

Museo Milavida

 • 21.2.–13.9.2020 Aina mukana! Käsilaukun vuosisata
 • 23.10.2020– Paluu 20-luvulle

Postimuseo

 • 14.2.2020–31.1.2021 Unohtumattomia kirjeitä Suomesta

Muumimuseo

 • 15.2.2020–31.1.2021 Muumit ja meri