Poikkeustila #6: Anne Välinoro

04.04.2020

Poikkeustila-sarjassa ihmiset kuvaavat sitä, miltä heidän maailmansa näyttää nyt. Anne Välinoro kirjoittaa freelancerina työkseen juttuja ja käsikirjoituksia, juontaa ja esiintyy, mutta nyt puolet tuosta on katkolla. Ei se mitään, ihmisen on hyvä olla välillä paikoillaan. Toisaalta se ei koskaan estä uintia.

Sunnuntai 29.3. klo 11.14 Pyynikin ranta: Värillä on väliä. Uimapaikka on vanha surffaajien laituri. Nämä kengät näkyvät vastapäiseen Jalkasaareen.

Sunnuntai 29.3. klo 12.00 Pyynikin rantapolku: Uin joutsenten kanssa. Joutsenen ääni tuo mieleen Sibeliuksen, joka rakastui niiden töräytyksiin ja valitsi oboen sanomaan samaa.

Maanantai 30.3. klo 17.15 Pyynikin kodissa: Pelataanko teilläkin huonetetristä? Poika sai työhuoneen isoimmalla pöytäkoneella, minä aloin kirjoittaa pojan huoneessa kannettavalla ja mies valtasi olohuoneen työkoneineen. Kaikki voittivat. Jokaisella on Teamsinsa.

Maanantai 30.3. klo 17.45 Pyynikin kodissa: Heinäkuussa 2000 osallistuin Spencer Tunickin yhteisökuvaukseen aamuyöstä Helsingin Senaatintorilla. Meitä oli 2 104 alastonta. Covid Korona vasta suunnitteli omaa teostaan.

Maanantai 30.3. klo 18.30 Pyynikin kodin keittiössä: Poikkihuilu on selvempi soitin kuin klarinetti, jonka kanssa olen taistellut 44 vuotta. Poikkihuilua voi opetella samalla kun leipoo. ”Läksin minä kesäyönä käymään” sujuu jo.

Tiistai 31.3. klo 16.20 Pyynikin kodin parkkialueella. Sovin auton katsastuksen huomiseksi. Pidän katsastuksista. Joku varmistaa, että Toyota Yaris Verso vm. 2001 on ystävä, toimisto ja inspiraatio vielä pitkään.

Tiistai 31.3. klo 16.45 Pyynikin rannassa: Tänään myrskyää ja talvi tuli takaisin. Uiminen auttaa siihenkin.

Tiistai 31.3. klo 18.05 Pyynikin keittiössä: Jokainen syö mitä haluaa. Äiti-ihminen laittaa ruokaa vanhasta kiinni pitäen kaikille. Poika paistaa pihvejä ja juo liemen. Kerromme kilpaa huonoja vitsejä.

Tiistai 31.3. klo 20.12 Pyynikin kodin olohuoneessa: Koska on talven kovin myrsky, kuntopyöräkään ei halua polkea minnekään. Mies käänsi sen pitkälleen ja kurkisti sisään, kirosi ja kopautti. Sitten se katosi vuoristoon.

Tiistai 31.3. klo 20.22 Pyynikin kodin olohuoneessa: Televisio on ylivoimainen kaveri 1960-luvulla syntyneelle. Muistan, kun katsoimme Bonanzaa ja ensimmäistä Batmania. Kevät tuli, lumi suli, lumen alta esiin tuli – Batmaaaan!!!

Anne Välinoro, kuvat ja kuvatekstit

Kirjoittaja kuvittelee korona-ajan karanteenin koko maailman henkiseksi paastoksi. Ortodoksina hän odottaa innolla Suurta viikkoa 6.–13.4., vaikkei kirkkoon pääsekään. Muihin Poikkeustila-sarjan juttuihin pääset täältä.