Teatterimuistoja #7: Harri Laurikka

26.09.2021
harri laurikka teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Harri Laurikka. Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Tampereen teattereiden henki on oma juttunsa koko Suomessa, sanoo näyttelijä Harri Laurikka, joka nostaa uransa kokemuksista päällimmäisiksi aikansa molemmissa Tampereen suurista teattereista.

Marita Salonen

Näyttelijä Harri Laurikka on näytellyt koko Suomessa: useiden kaupunkien teattereissa mutta raskaan sarjan roolinsa hän teki parinkymmenen vuoden aikana Jyväskylässä. Kaikista kokemuksistaan Laurikka nostaa päällimmäiseksi molemmat Tampereen suuret teatterit.

Nuorena Laurikka oli mukana myös Kouluteatterissa, jonka kiertue ulottui Hangosta Utsjoelle. Erityisen kiitollinen Harri Laurikka on Tampereen Työväen Teatterille, missä alaikäinen avustaja sai puheroolejakin.

– Se oli tärkeä elämänvaihe. Nuoruudenkaverini Esko Raipia sanoi kesällä ’63, että Työväen Teatteri järjestää tanssikurssin ja etsii poikia syksyn operettiin Erämaan laulu. Mene sinne, sanoi Esko. Kurssilla oli kymmeniä poikia ja karsinnan jälkeen pääsin mukaan kahdeksan joukossa.

Tärkeä suunnannäyttäjä löytyy jo lapsuudesta:

– Mummu sai päähänsä, että Harrin pitää mennä lausuntatunneille. Olihan se mentävä, kun mummu käski.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla tätä käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa Sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisiin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Esko Raipiasta tuli mutkan kautta näyttelijä ja teatteriyrittäjä. Raipia menehtyi 21.11.2022 Tampereella 76-vuotiaana.

lue lisää