Mitä tapahtuu 29.9.–5.10.2020: Syd Barrett, Jonna Tervomaa & Jussi Jaakonaho, Art Festivo, Aalto, Jukka Perko…

Janne Laurila on Syd Barrett. Kuva: Telakka

Mitä kaikkea Tampereella ja Pirkanmaalla tällä viikolla tapahtuu? Jokatiistaisella palstalla listaamme viikon tärkeimmät kulttuuritapahtumat konserteista näyttelyihin ja muihin rientoihin.

Näyttelyt: Milla Lindh rohkaisee ”sokean kosketukseen”

Tampereen taidegallerioista ainakin Keskus Galleriassa, Tahmelan Huvilalla, Hirvitalossa, Galleria Koppelossa, Q Galleriassa ja Valokuvakeskus Nykyajassa vietetään tällä viikolla näyttelynavajaisia.

Keskus Galleriassa alkaa torstaina 1.10. Jouni Pajavuoren näyttely Kesän jatkumo. Hämeenlinnalaistaiteilija tunnetaan etenkin kasvi-, ihmis- ja maisema-aiheisista maalauksistaan. Pajavuoren viimevuotisen Flores-näyttelyn arvion voit lukea tästä.

Samoin torstaina 1.10. avautuu Tahmelan Huvilalla Milla Lindhin näyttely Kymmenen näkyvää sormea. Lindhin teosten materiaalit vaihtelevat erilaisista massoista nahkaan ja helmistä kierrätysmateriaaleihin. Kuulonäkövammainen taiteilija kehottaa käyttämään ”sokean kosketusta” teoksiin tutustuttaessa: ”Kosketus on kevyt mutta tutkiva, se on vastaanottava ja rohkea muttei koskaan painava tai raaka”.

Nykyajan lokakuun näyttelyt ovat lauantaina 3.10. alkavat Mikko Sakalan ja Manja Riihelän Läsnä sekä Ollipekka Kankaan In Time.

Sakalan ja Riihelän valokuvaa ja maalausta yhdistävissä teoksissa silmänsä sulkeneet ihmiset näyttävät vaipuneen sisäisiin maailmoihinsa. Kankaan näyttelyssä nähdään iPhonella otettuja valokuvia, joissa on käytetty pitkää valotusaikaa.

Lauantaina 3.10. avautuvat myös valokuvakollaaseistaan tunnetun J. Kareliuksen näyttely Pispalan Hirvitalolla, Tiina Eräpuun, Tero Makkosen ja Tini Sauvon yhteisnäyttely Kaukametsä Galleria Koppelossa sekä Kaisa Soinin seinämaalilla ja maalaustelalla syntyneiden maalausten Väri-näyttely Q Galleriassa.

Lisäksi Finlaysonin Terde-tilassa alkaa tiistaina 29.9. DesignOnTampereen ja LAURIJARVINENSTUDIOn näyttely, jossa on esillä tamperelaisen vaatebrändin vaatteita ja tarinoita vaatteiden takaa.

Näyttely on osa Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon TADia (2.–9.10.), jonka yhteydessä nähdään muun muassa 1960-luvun arkkitehtuurin teemoja, visuaalisia erityispiirteitä ja estetiikkaa avaava epookkinäyttely Finlaysonin TR2:ssa ja Tapio Koivulan arkkitehtuurivalokuvanäyttely Siperian Mediatunnelissa. TAD-ohjelman löydät kokonaisuudessaan täältä.

Muualla Pirkanmaalla Valkeakosken kaupunginkirjastossa alkaa keskiviikkona 30.9. Kirsti Jokisen öljyvärimaalausten näyttely ja Ylöjärven Vanhassa Räikässä torstaina 1.10. Marjo Suikkasen maalausten, veistosten ja mitaleiden näyttely Avaruutta ja kuninkaallisia hattuja.

Lisäksi Sastamalan seudun museossa alkaa lauantaina 3.10. näyttely Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi. Näyttely vie matkalle pyhäjärveläisten elämään, evakkotaipaleelle sekä elävään karjalaiseen kulttuuriin. Viime sotien jälkeen luovutetuilta alueilta evakuoitu väestö sijoitettiin uusille asuinalueille. Nykyisen Sastamalan alueelle asutettiin siirtolaisia erityisesti Viipurin läänin Pyhäjärveltä.

Teatteri: Syd Barrett herää eloon Telakalla

Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä ”hiljainen ja pieni rock-näytelmä” Syd Barrett saa ensi-iltansa Tampereen Teatteri Telakalla tiistaina 29.9. Filosofiseksi ja surumieliseksi mainitussa näytelmässä Pink Floydin varhaisvuosien laulajan ja lauluntekijän Syd Barrettin roolissa nähdään muusikko Janne Laurila.

Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa saa kantaesityksensä keskiviikkona 30.9. Aalto. Tiina Puumalaisen ohjaama näytelmä ammentaa aiheensa arkkitehtuurin ja muotoilun maailmasta ja inspiroituu osin myös Aino ja Alvar Aallon töistä. Rooleissa Anne-Mari Alaspää, Pentti Helin, Heidi Kiviharju ja Jaana Oravisto.

Myös TTT-Klubilla päästään ensi-illan makuun. Johanna Tohnin, Sami Hintsasen ja Juha Juntun uusi esitys Pop Fiction ”sukeltaa populaarikulttuurin ilmiöihin, sen viihdyttävimpiin ja hauskimpiin pyörteisiin”. Ensi-ilta perjantaina 2.10.

Tampereen Ylioppilasteatterilla saa lauantaina 3.10. ensi-iltansa Aikuiskauppa. Ilona Vuoren käsikirjoittama ja Janita Hakasen ohjaama näytelmä esittää päivän Annan ja Oton elämässä. Rooleissa Ella Pitkänen ja Natalia Hauta.

Valkeakosken kaupunginteatterin syksyn ensi-iltana nähdään lauantaina 3.10. Lemmen jättiläinen. Kantaesityksensä saava musiikkinäytelmä pohjautuu Aki Sirkesalon lauluihin. Harri Salmisen käsikirjoittaman tekstin ohjaa Minna Kangas.

Lisäksi Kangasala-talossa nähdään tiistaina 29.9. keväältä siirtynyt Lasse Heikkilän 30 vuoden takainen pääsiäismusikaali Simon Kyreneläinen. Sirkku Hoikkalan ohjaaman esityksen päärooleissa nähdään Johanna Särkkälä ja Janne-Tapani Simola.

Elokuva: Alma Pöysti on Tove Jansson

Perjantaina 2.10. Suomen elokuvateattereissa nähdään kolme ensi-iltaa.

Viikon kotimainen ensi-ilta on Zeida Bergrothin ohjaama Tove, draama taidemaalari ja ”muumimamma” Tove Janssonista. Elokuva sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan ja käsittelee Janssonin (Alma Pöysti) rakkautta teatterijohtaja Vivica Branderia (Krista Kosonen) kohtaan. Lue elokuvan käsikirjoittajan Eeva Putron haastattelu täältä.

Japanilaisen Ayumu Watanaben ohjaama Children of the Sea -animaatioelokuva perustuu Daisuke Igarashin samannimiseen manga-sarjakuvaan. Tarina kertoo 14-vuotiaasta tytöstä, joka tapaa kesälomallaan kaksi poikaa, jotka ovat kasvaneet vedenalaisten dugongien parissa. Lue Eija Niskasen arvio elokuvasta täältä.

Aaron Sorkinin käsikirjoittama ja ohjaama jännitysdraama The Trial of the Chicago 7 kertoo Vietnamin sotaa vastaan protestoineesta ja salaliitosta syytetystä Chicago 7 -ryhmästä ja vuonna 1968 järjestetystä mielenosoituksesta seuranneesta oikeudenkäynnistä.

Plevnassa nähdään Finnkinon event cinema -näytöksinä David Attenborough’n luontodokumentti A Life on Our Planet (30.9.) sekä Bolshoi-teatterin baletti Romeo ja Julia (4.10.).

Arthouse Cinema Niagarassa nähdään keskiviikkona 30.9. iberoamerikkalaisen kulttuurin tapahtuman Festibalin näytöksenä Gervasio Iglesiasin ja José Sánchez-Montesin dokumentti Omega, joka kertoo Enrique Morenten ja Lagartija Nickin samannimisen albumin luomisprosessista.

Maanantain 5.10. KAVI-näytöksenä Niagarassa nähdään Peter Jacksonin splatter-klassikko Aivokuollut.

Finnkinon elokuvateatterien ohjelmiston näet täältä ja Arthouse Cinema Niagaran ohjelmiston täältä.

Keikat ja konsertit: Olympian keikkasyksy alkaa

Tampere Filharmonia konsertoi Tampere-talon Isossa salissa torstaina 1.10. ja 2.10. otsikolla Sankarit. Virolaisen Kristiina Poskan johtamassa konsertissa kuullaan Liisa Hirschin Threshold (Lävi), Francis Poulencin Sinfonietta ja Hans Abrahamsenin Käyrätorvikonsertto, solistinaan Stefan Dohr.

Tampere-talon Ison salin viikonloppuun mahtuu myös sunnuntain 4.10. Yllätetään Ransu -lastenkonsertti. Pienessä salissa kuullaan Charlie Parkerin 100-vuotissyntymäjuhlavuotta juhlistavaa Jukka Perkoa (29.9.) sekä Topmostia (2.10.).

Tampereen Tuomiokirkossa kuullaan sunnuntaina 4.10. Karjalan Liiton 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi konsertti Via Karelia – Runon ja Rajan tie. Viipurin Lauluveikot ja Karelia-puhallinorkesteri esiintyvät.

Kulttuuriravintola Kivessä koetaan torstaina 1.10. Saako näin rakastaa?, tamperelaisen muusikon Anna Katariinan ja hänen yhtyeensä ”musiikkiesitys monenlaisesta rakkaudesta”. Esityksessä kuullaan niin jazzia, musikaalisävelmiä kuin artistin omaakin musiikkia.

Olympian koronatauko päättyy perjantaina 2.10. duona esiintyvät Lasten hautausmaan ja Luukas Oja -yhtyeen keikkoihin. Lauantaina 3.10. lavalle nousevat indierock-kokoonpanot Kynnet ja Joni Ekman & Siivet.

Tampereen G Livelabin viikon tarjonnan muodostavat Olavi Louhivuoren jazzyhtye Superposition sekä Emile Parisien & Roberto Negro (30.9.), yhteisen levyn juuri julkaisseet Kauko Röyhkä ja S.A. Hynninen (1.10.), Jonna Tervomaan ja Jussi Jaakonahon ”sähköduo” (2.10.) sekä rap-kokoonpano Dxxxa D & Nukkehallitus (3.10.). Lue Olavi Louhivuoren haastattelu tästä.

Telakan ohjelmassa ovat Lauri Porran Cabins & Hideouts -konsertti (30.9.), Joose Keskitalo & the Mystic Revelation of Teppo Repon sekä Liila Jokelinin keikkailta (2.10.) sekä laulaja-lauluntekijä Kielo Kärkkäinen (4.10.).

Jack the Roosterissa kuullaan perjantaina 2.10. legendaarista Motelli Skronklea sekä Kati ja Asko -duoa. Lauantaina 3.10. ovat vuorossa metalliyhtyeet Nicole ja Crucify the Faith.

Vastavirta-Klubin viikonloppu käynnistyy perjantaina 2.10. Linkopiin, Pöllöjen ja Keltaisen Kissan uudella suomirockilla. Lauantain 3.10. Sodom Mansion -minifestivaalilla esiintyvät muun muassa Chainerection, Honey Di Jones, Spiritgum ja Instant Stasis.

Lisäksi Tampereen keikkapaikoissa esiintyvät viikon mittaan muun muassa Roll Over Peuhkurinen & ScruffDog (Maanalainen, 2.10.), Kaita Isäri Seppälä (O’Connell’s, 2.10.), Šamane (Tahmelan Huvila, 2.10.), Jennifer ja AUK (Maanalainen, 3.10.) sekä suomalaisen black metalin klassikko, 30-vuotias Barathrum lämmittelijöinään Wömit ja Deathkin (Varjobaari, 3.10.).

Mitä muuta? Art Festivon aika

Parkanossa ja Kihniössä järjestettävä taidetapahtuma Art Festivo starttaa torstaina 1.10. ja jatkuu lauantaihin 10.10. asti. Avausviikon ohjelmistossa ovat muun muassa Jyrki ja Maija Anttilan konsertti Kihniön kirkossa (1.10.) ja Mieskuoro Eugan esiintyminen koulu- ja kulttuurikampus Kaarnassa (4.10.). Festivaalin ohjelmistoon voit tutustua tästä.

Tampereen päivää vietetään tänä vuonna 1.–4.10. – ja vain verkossa. Ohjelmistoon voit tutustua täällä.

Vapriikin Postimuseota löytyy torstaina 1.10. kansainvälisen postikorttipäivän kunniaksi yleisölle avoin kortinkirjoituspiste. Postimuseo tarjoaa kortit ja postimerkit (rajoitettu määrä / asiakas)!

Mainitaan vielä lopuksi Kulttuuriravintola Kiven Runoraati, vieraanaan Maria Laakso tiistaina 29.9. ja Jukka Lindströmin Välihuuto-stand up -show TTT-Klubilla 1.10.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This