Mitä tapahtuu (18.–24.8.2020): Olavi Virta Ensemble, Kesäpäivä Pyynikillä, Seurapeli, Knipi, Viikinsaaren maihinnousu…

Olavi Virta Ensemble tulkitsee Otsia ja Virtaa. Kuva: Eriika Ahopelto

Mitä kaikkea Tampereella ja Pirkanmaalla tällä viikolla tapahtuu? Jokatiistaisella palstalla listaamme viikon tärkeimmät kulttuuritapahtumat konserteista näyttelyihin ja muihin rientoihin.

Näyttelyt: Sähköistä linnunlaulua 

Maanantaina 17.8. alkoi Pispalan Hirvitalossa Vadelma ry:n ryhmänäyttely Hetkinen. Esillä on Meri Hietalan, Tuulia Kasosen, Kalle Kuisman, Sisko Pajarin, Eetu Pellonpään, Kristiina Puukarin, Susanna Salaman ja Henri Tuomin teoksia.

Viikon mittaiseen tapahtumaan liittyvät myös tiistaina 18.8. kello 14 järjestettävä radiotyöpaja sekä lauantain 22.8. Vadelmaklubi, jossa kuullaan muun muassa Kuupulun elävää musiikkia.

Haiharan taidekeskuksen Runebergin mökin viimaisessa kesänäyttelyssä on esillä Helinä Jaakkolan Villakirjontaa isoäidin perinteestä nykyaikaan. Näyttely alkaa tiistaina 18.8.

Ensi viikolla Tampereelle rantautuva Ung Nordisk Musik -festivaali ottaa varaslähdön keskiviikkona 19.8. kahdella äänitaideteoksella Laikun puistossa on koettavissa elokuun loppuun asti Petri Kuljuntaustan puuteos Laikun oraakkeli sekä Ville Aallon ääni-installaatio Avian Electronics – sähkölintujen laulu.

Lisäksi perjantaista 21.8. alkaen Tahmelan huvilassa on esillä Elliina Peltoniemen ja Torsti Niskasen maalauksia.

Teatteri: Leisti tulkitsee Otsia ja Virtaa

Tampereen Teatterin syyskausi alkaa keskiviikkona 19.8. Kulttuuriravintola Kivessä Olavi Virta Ensemble Plays Georg Ots Etc -esityksen ensi-illassa. Esityksen ensimmäinen puoli koostuu Georg Otsin tunnetuksi tekemistä kappaleista ja Jukka Leistin kirjoittamista runoista ja ajatelmista. Väliajan jälkeen vuorossa Olavi Virran lauluja uusina sovituksina.

Valkeakosken Kauppilanmäen museolla esitetään torstaina 20.8. lukudraamana Minna Canthin kadonneeksi käsikirjoitukseksi epäilty ”yksinäytöksinen ilveily” Ehkä Minna Canthin Insinöörin Konttoorissa. Esitys on loppuunvarattu.

Elokuva: Kaksi kotimaista ensi-iltaa

Perjantaina 21.8. Suomen elokuvateattereihin saapuu kolme ensi-iltaa.

Viikon kahdesta kotimaisesta ensi-illasta Seurapeli on Jenni Toivoniemen käsikirjoittama ja ohjaama draamakomedia pitkitetystä nuoruudesta ja rooleista, joihin ajaudumme. Elokuvassa vanha ystäväpiiri kokoontuu viettämään yllätyssyntymäpäiviä idyllisessä merenrantahuvilassa, mutta päivänsankari ei ilahdukaan yllätyksestä. Rooleissa muun muassa Emmi Parviainen, Laura Birn, Samuli Niittymäki ja Eero Milonoff.

Elina Talvensaaren käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti Neiti Aika kertoo Sirkka-Liisa Miettisestä, joka kuoli ilman omaisia 98-vuotiaana Helsingin Kisakylässä. Ohjaaja sattui ostamaan Miettisen asunnon ja sai sen mukana naisen koko irtaimiston lankarullista perhealbumeihin.

Myös Oeke Hoogendijkin ja Frank van den Engelin ohjaama My Rembrandt on dokumentti. Elokuva kertoo tietenkin hollantilaisesta taidemaalarimestarista Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606–1669) ja tämän perinnöstä nykypäivänä.

Finnkino Plevnan event cinema -näytöksinä nähdään Matthew Bournen Romeo ja Julia (20.8.) sekä National Theatren Cyrano de Bergerac (24.8.).

Finnkinon elokuvateatterien ohjelmiston näet täältä ja Arthouse Cinema Niagaran ohjelmiston täältä.

Keikat ja konsertit: PK Keränen Finlaysonilla

Tampereen viikkoon mahtuu useita merkittäviä ulkoilmakonsertteja.

22-Pistepirkosta tuttu PK Keränen esiintyy Finlaysonin Väinö Linnan aukiolla keskiviikkona 19.8.

Tampellan kaupunginosan Liinatehtaanpuiston livelauantait avataan puolestaan 22.8. Leif Lindemanin, Mia Leivon ja Pekka Juntusen sekä Eino Grönin, Iiro Rantalan ja Jukka Perkon konserteilla.

Pyynikin kesäteatterissa kuullaan lauantain 22.8. Kertokaa se hänelle -konsertissa Mauno Kuusiston ja Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemiä kappaleita tenori Jyrki Anttilan ja hänen pianistipuolisonsa Maija Anttilan esittäminä.

Lauantaina 22.8. koetaan myös perinteinen Viikinsaaren maihinnousu. Nostalgisen rautalankamusiikin tapahtumassa esiintyvät muun muassa The Spectre, The Doltones, Rosebud ja Vaiettu salaisuus.

Tampereen kaupungin ilmaistapahtumien Puistokonsertit-sarjassa nousevat Laikunlavalle Lepolan Akka, Huojuva komppi sekä Roamin’ Street Band (18.8.) ja Näsinpuiston laululavalle Fat Jesus Trio ja Tuohikuu (22.8.).

Sisätiloissakin tapahtuu. G Livelab Tampereen viikon esiintyjät ovat Egotrippi-kitaristi Knipi (19.8.) sekä kansanmusiikkia ja iskelmää yhdistelevä Jaakko Laitinen & Väärä Raha (21.8.).

Tampereen Yo-talolla esiintyy perjantaina 21.8. goottimetalliyhtye Charonin laulajana tunnetuksi tullut JP Leppäluoto.

Tampereen Telakalla kuullaan torstaina 20.8. vaihtoehtorockyhtye Ghost Worldia ja lauantaina 22.8. meänkielistä reggaeyhtyettä The Meänlandia.

Jack the Roosterissa soittavat perjantaina 21.8. rockyhtyeet Cyan Kicks ja Mafia Honey.

Pispalan Vastavirta-klubin viikonlopun avaavat perjantaina 21.8. Puhelinseksi, Lapsuus ja Lähtevät Kaukojunat. Lauantain 22.8. Kämä-fest-illassa esiintyvät muun muassa Harhat, Juggling Jugulars, Raygun ja Sa-Int.

Hervannan Varjobaari palaa keikkatauolta lauantaina 22.8. Lavalle nousevat raskaan rockin eri puolia esittelevät Sweet Bloom, Pike Zither ja Guilty Pleasure.

Maanalaisessa kuullaan perjantaina 21.8. Erakossa-yhtyettä ja lauantaina 22.8. Vansidiania ja Shrapnel Stormia.

Kesällä avatun Sorella Dining & Cellar Clubin viikonlopun viihdyttäjät ovat Annika Nord (21.8.) ja Sami Saari (22.8.).

Tampereen keikkapaikoissa kuullaan viikon mittaan myös muun muassa J Mikaelia ja Simo Laihosta (Laikku, 21.8.), Pekko Käppiä (O’Connell’s, 21.8.), Piennarta (Pub Armo, 21.8.), Joni Karjalaista (Kujakolli 22.8.) ja Ananasta (Pub Armo, 22.8.).

Vanhan kirkon Agnostikkoklubin vieraana on torstaina 20.8. Lauri Kemppainen eli räppäri Daikini.

Aleksanterin kirkossa kuunnellaan puolestaan sunnuntaina 23.8. Tampere Filharmonian jousiorkesterin konsertin Iltaserenadia. Konsertti on osa Filharmonia liikkeellä -tapahtumasarjaa, joka levittäytyy tällä viikolla myös Sastamalaan, Ruovedelle, Pälkäneelle ja Ylöjärvelle. Tarkemmat tiedot täältä.

Huomautettakoon, ettei Aitoon Kirkastusjuhlia Pälkäneellä lopulta vietetäkään, vaikka festivaaliperinteen jatkumisesta ehdittiin uutisoida Kulttuuritoimituksessakin.

Mitä muuta? Komedian superviikonloppu

Tomaatteja! Tomaatteja! -festivaali täyttää Tampereen stand upilla tulevana viikonloppuna 21.–22.8. Yo-talolla viihdyttävät perjantaina Ilari Johansson, Riku Suokas, Heli Sutela sekä André Wickström ja lauantaina Mika Eirtovaara, Jaakko Saariluoma, Johanna Tohni ja Tomi Walamies. Ohjelmaa myös Sokos Hotel Tornissa.

Naurua luvataan myös Komediateatterin Komedian superillassa perjantaina 21.8. Huumorista vastaavat Juha Laitila, Jaakko Saariluoma, Anitta Ahonen ja Niko Kivelä sekä seremoniamestari Arimo Mustonen.

Lisäksi Viikinsaaren kesäteatterissa vietetään Komediaviikonloppua. Perjantaina ja lauantaina 21.–22.8. ohjelmassa on Improvisaatioteatteri Riskiryhmän Kriisikomedia. Sunnuntaina 23.8. lavalle nousee puolestaan Ilkka Heiskanen Huovisen erikoisineen.

Sunnuntaina 23.8. juhlitaan 65-vuotiasta Pyynikin kesäteatteria. Kesäpäivä Pyynikillä -tapahtumassa muistojaan kesäteatterin näyttämöltä ja kulisseista kertovat Eila Roine ja Panu Rajala, juontajina toimivat Mari Turunen ja Karoliina Blackburn. Luvassa on musiikkia, teatteria ja improvisaatiota.

Finlaysonilla ja Työväenmuseo Werstaassa vietetään lauantaina 22.8. Historiapäivää. Ohjelmassa on opastuksia, musiikkia, työpajoja lapsille ja draamallisia kohtauksia Väinö Linnan aukiolla.

Lenin-museossa vietetään puolestaan sunnuntaina 23.8. Mustan nauhan päivä eli stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalaista muistopäivää. Museoon on vapaa pääsy koko päivän.

Kulttuuriravintola Kivessä järjestetään tiistaina 18.8. syksyn ensimmäinen Runoraati. Vierailevana raatilaisena nähdään kirjailija Anneli Kanto.

Muualla Pirkanmaalla Mäntän kirjastossa ollaan perjantaina 21.8. Juice Leskisen äärellä. Kello 12 alkavan Toisinajattelija-teemapäivän ohjelmassa puhetta (Linda Huhtinen), musiikkia (Merja Kääriäinen ja Eero Peltonen) sekä runoutta ja lyriikkaa (Akusti Kalliokoski, Tiina Kytömäki ja Heikki Rautiainen). Arto Huhtinen juontaa.

Mainitaan vielä, että Urjalan Nuutajärven lasikylässä vietetään lauantaina 22.8. Lasivitriini-tapahtumapäivää.

 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This