Sunnuntaisitaatti #16: Rei Shimuran mies

06.09.2020
16 rei shimura

SANOTTUA | Nostamme viikoittain esiin sitaatin, joka on nostamisen arvoinen. Joskus fiktiiviset hahmot puhuvat viisaampia kuin todelliset henkilöt konsanaan. Tällä viikolla dekkarisankari Rei Shimura saa hyvän neuvon tuoreelta aviomieheltään. Tapahtumat ovat totta: Japaniin iski kerrostalon korkuinen tsunamiaalto vuonna 2011.

Muistatko, miten yksi maailman kovin maanjäristys ja sitä seurannut tsunami tekivät valtaisaa tuhoa Japanissa maaliskuussa 2011? Dekkarikirjailija Sujata Massey ajaa amerikkalais-japanilaisen päähenkilönsä Rei Shimuran ahtaalle Menetysten rannikolla -nimisessä kirjassaan (Gummerus, 2016).

Havaijille muuttanut Rei saa tietää, että hänen iäkäs ystävänsä herra Ishida sattui olemaan pahimmalla katastrofialueella, eikä pääse sieltä loukkaantuneena pois ilman apua. Rei lentää Korean kautta Tokioon, missä hän etsii epätoivoisesti kyytiä eteenpäin poikkeusolojen keskellä. Käy ilmi, että herra Ishidan koira on jäänyt yksin isäntänsä antiikkikauppaan, eikä kukaan pysty ottamaan sitä hoitoon.

Sivulla 79 Rei soittaa kotiin tuoreelle aviomiehelleen Michael Hendricksille:

”Koira on viimeinen asia, mitä nyt tarvitsen.” Värähdin. ”Minulla on ihan riittävästi murehdittavaa jo siinä, että täällä on käynyt mahdollisesti murtovarkaita, harjoittelija on kadonnut omille teilleen eikä minulla ole vielä kyytiä tsunamialueelle.”

Mieheni huokaisi. ”Joskus pikkuasiat ovat ainoita seikkoja, joille me pystymme tekemään mitään. Mutta se ei tarkoita, että ne olisivat mitenkään vähäpätöisiä.”

Lue lisää: Kirjailija Sujata Massey. Kirjan tapahtumien tausta

Näin uutisoi Yle vuonna 2016, viisi vuotta katastrofin jälkeen: Jättiläistsunami oli liikaa jopa Japanin varoitusjärjestelmälle.

[Kuva: Kulttuuritoimitus]

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This