Mielenkiintoinen podcast, joka sattuu korviin – arviossa Iida Tikka & mureneva maa 

27.09.2024
YLE Iida Tikka & mureneva maa a79GwakMCRrssW94 BKN

Iida Tikka. Kuva: Ian Crawford / Yle

PODCAST | Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Iida Tikan podcast-sarja ilmestyy kreivin aikaan, kun maalle ollaan valitsemassa uutta presidenttiä.

”Arvostaako nuoriso huolimatonta puhetta vai hyvää yleiskieltä, tuntuuko tämä heistä kosiskelulta?” 

ARVOSTELU

2 out of 5 stars

Iida Tikka & mureneva maa 

Miten turhauttavaa kuunnella mielenkiintoista puheohjelmaa, kun koko ajan mielessään korjaa siinä käytettävää kieltä! Yleensä Yleisradion asiaohjelmissa toimittaja käyttää korrektia yleiskieltä ja kuulija päättää sisällön perusteella, pitääkö kuulemastaan. Yleisradion Iida Tikka & mureneva maa -podcast rikkoo tätä kaavaa; korviini sattuu enkä pysty kuuntelemaan kahta jaksoa pidemmälle.  

Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Iida Tikan 6-osainen Mureneva maa ilmestyy niin sanotusti kreivin aikaan, kun maalle ollaan pian valitsemassa uutta presidenttiä. Asetelma on jännittävä koko maailmalle: palaako Donald Trump Valkoiseen taloon, vai valitseeko kansa ensimmäistä kertaa sinne mustan naisen Kamala Harrisin

Tikka on neljän vuoden ajan seurannut asemamaansa politiikkaa ja sarjan  otsikko ennustaa sen tulevaisuutta. Yhteiskunta on jakautunut kahtia ja presidentinvaali kiristää tilannetta edelleen. 

Kun käytetään puhekielisiä ilmauksia ,, mut, sut sekä lauserakenteita kieliopista viis veisaten, yritetään ehkä houkutella nuorisoa sarjan pariin. Mutta arvostaako nuoriso huolimatonta puhetta vai hyvää yleiskieltä, tuntuuko tämä heistä kosiskelulta?

Jokin ajatus tässä valinnassa varmasti on taustalla. Omien kokemusteni perusteella en usko, että se on ainakaan yksin toimittajan oma, vaikka Tikan piikkiin Mureneva maa kuulijan mielessä meneekin.  

Ärsyyntyneenäkin kuuntelen sarjan toisen osan, koska siinä käsitellään juuri sitä, mikä mieltäni on pitkään vaivannut: miksi niin suuressa maassa on vain kaksi puoluetta ja maan johtajan vaalissa niin vähän ehdokkaita. Tikka kertoo napakasti ja hauskasti lukuisia A-studion asiantuntijoita selkeämmin tämän tosiasian historiaa.  

Hän antaa puhevuoron tavallisille ihmisille, jotka saavat selittää kantojaan ja samalla kertoa paljon omasta maailmankuvastaan. Tällainen on tärkeää ja tervetullutta ja laajentaa kuulijan ymmärrystä asioissa, jotka tuntuvat käsittämättömiltä täältä katsottuina. Sellaista kaivataan kipeästi ja kirjeenvaihtajat ovat omiaan sitä tekemään, koska ovat asuneet asemamaassaan vuosia.  

Yleisradion uuden uutisstudion esittelyn yhteydessä joku päätoimittajista kertoi, että nyt halutaan kertoa asioita suoraan toimittajalta kuulijalle ja katsojalle. Asiakkaana ajattelen, että tässä se ei valitettavasti mennyt ihan nappiin; huono kielenkäyttö ei lähennä, vaan loitontaa. 

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua